Bioninė akis – vis tobulesnė

Mokslininkai įvairiausiuose pasaulio kraštuose tobulina akių protezų sistemas, paprasčiau vadinamas „bionine akimi“.

Mokslininkai įvairiausiuose pasaulio kraštuose tobulina akių protezų sistemas, paprasčiau vadinamas „bionine akimi“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mokslininkai įvairiausiuose pasaulio kraštuose tobulina akių protezų sistemas, paprasčiau vadinamas „bionine akimi“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 2, 2015, 10:41 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 5:26 AM

Štai JAV, Kalifornijoje, įsikūrusi kompanija „Second Sight“ yra sukūrusi bioninės akies sistemą „Argus II“. Ši sistema per keletą pastarųjų metų buvo implantuota maždaug 80 – čiai regėjimo negalią turėjusių žmonių. Tiesa, protezo kaina gana nemenka – apie 140 tūkst. eurų.

Šis prietaisas susideda iš akinių, prie kurių yra montuojama kamera, ir tinklainės implanto. Kamera bevieliu ryšiu persiunčia vaizdą tinklainės implantui. O šis perduoda infomaciją regos nervui (šis nervas jugia akį ir smegenis). Dažniausiai informacija, kurią mato žmogus su minėtuoju protezu, tai – šviesos skirtumai, judesys ir formos.

O, tarkime, Vokietijoje vienas populiariausių akies protezų yra „Alpha IMS“. Tai autonomiška bioninė akis, kuri vietoje išorinės kameros turi joje pačioje integruotą signalus tinklainei siunčiantį sensorių. Šios akies privalumas dar ir tas, kad ji gali perduoti ryškesį vaizdą.

Beje, tolimosios Australijos „New South Wales“ universiteto mokslininkai spėja, kad pilnai matanti bioninė akis bus sukurta 2020 m.

Sekančiu technologiniu šuoliu šioje srityje bus – implantai smegenyse, už regą atsakingoje srityje. Juk daugelis šiandien nematančių žmonių negali pasinaudoti dabartinėmis bioninėmis akimis, nes šiems implantams reikalinga funkcionuojanti tinklainė.

Viso kūno protezas

„ReWalk“ arba lietuviškai „Iš naujo eik“ – tai vilkimas egzoskeletas, kuris leidžia žmonėms, negalintiems vaikščioti dėl stuburo pažeidimo, atsistoti ir eiti. Šis inovatyvus produktas gali pagerinti neįgaliais tapusių žmonių gyvenimą. „Pirmą kartą pacientai, kurie kenčia nuo paraplegijos (negali pajudinti abiejų kojų) egzoskeletą patys galės užsivilkti namuose, juo naudotis kiekvieną dieną. Tai sustiprins ir jų psichologinį nusiteikimą, kuris, kaip stebima, taip pat yra labai svarbus reabilitacijos procese“, – sako „ReWalk Robotics“ vykdomasis direktorius Larris Jasinskis.

Sistema sudaryta iš specialių ramentų, motorizuotų kojų laikiklių, kūno judesių jutiklių ir kuprinės su programine įranga bei baterijomis.

Riešo apyrankėje yra įmontuotas nuotolinio valdymo pultelis, kuriame vartotojas gali pasirinkti vieną iš 5 komandų: atsistoti, atsisėsti, eiti, leistis ar kilti vietove.

„ReWalk" tyrimai parodė, kad, naudojantys šį prietaisą žmonės tapo geresnės psichinės sveikatos, pagerėjo jų širdies ir kraujagyslių sistemos būklė, sumažėjo riebalinio audinio, padaugėjo raumeninės masės, sklandesnis tapo žarnyno darbas. Pacientams reikėjo mažiau medikamentų, jie taip pat lengviau iškentė skausmus, mažiau laiko praleido gydymo įstaigose.

Akiniai, leidžiantys akliesiems matyti

Nereginti Kathy Beitz akinių „eSight“ dėka pirmą kartą išvydo savo ką tik gimusį kūdikį. Moteris dėl Štargardo ligos praktiškai prarado visą regėjimą. Vietoje veidų ir išraiškų ji matė tik neaiškias, neapibrėžtas formas.

„eSight“ – tai elektroninė sistema, kurią sudaro kamera, papildomi akinių lęšiai ir valdymo pultas. Ant galvos pritvirtinama HD kamera filmuoja aplinkoje esantį vaizdą ir jį persiunčia į akinių stikluose esantį LED ekraną. Vaizdą šiame ekrane galima reguliuoti – pasirinkti ryškumą, spalvų filtravimą, mastelį ir pan.

Šie akiniai turi nemažai unikalių savybių – gali iki 14 kartų padidinti vaizdą, sustiprinti kontrastą.

Kadangi akiniai gali prisitaikyti ir išlaikyti periferinį regėjimą, juos dėvint, galima skaityti knygas, žiūrėti televizorių ar eiti pasivaikščioti.

Tiesa, akiniai – kiek didoki, bet ateityje tikimasi šį prietaisą patobulinti – padaryti jį mažesnį ir patogesnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.