Pirmieji ūkininkai jau sulaukė mobiliųjų pagalbininkų komandų – klausimų šimtai

Kaip tinkamai užpildyti deklaracijas, kas bus su ES parama po 2020-ųjų? O kaip elgtis su bakrutuojančiais grūdų supirkėjais? Tokie klausimai ir daugybė kitų kyla ūkininkams, kurie į savo namus išsikvietė mobiliąsias Žemės ūkio ministerijos komandas.

Afrikinis kiaulių maras, ignalinos rajonas, kazitiškis, kiaulės skerdimas, kiaulė<br>D.Umbraso nuotr.
Afrikinis kiaulių maras, ignalinos rajonas, kazitiškis, kiaulės skerdimas, kiaulė<br>D.Umbraso nuotr.
Pagal tai, kokius klausimus kelia ūkininkai, ir renkami specialistai, kurie vyksta pas ūkininkus.<br>zum.lrv.lt nuotr.
Pagal tai, kokius klausimus kelia ūkininkai, ir renkami specialistai, kurie vyksta pas ūkininkus.<br>zum.lrv.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 31, 2019, 3:06 PM, atnaujinta Jun 7, 2019, 11:18 AM

Pirmoji mobilioji grupė pas ūkininkus Kelmės, Telšių ir Šilalės rajonuose išvyko praėjusį penktadienį, gegužės 24-ąją. Po savaitės specialistų grupė lankė ūkininkus Kėdainiuose, Kazlų Rūdoje ir Alytuje.

Pagal ministro įsakymą, į mobiliąsias grupes įtraukiami specialistai iš Nacionalinės žemės tarnybos, Nacionalinės mokėjimų agentūros, „Ekoagros“, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Todėl nebūtinai visi pas ūkininkus atvykstantys specialistai būna iš Vilniaus. Pavyzdžiui, Kėdainiuose į klausimus apie afrikinį kiaulių marą padėjo atsakyti ir specialistas iš Kėdainių VMVT skyriaus.

Ūkininkai, kurie nori sulaukti mobiliosios pagalbos komandos, Žemės ūkio ministerijos tinklapyje turi užpildyti konkrečią formą. Tituliniame tinklapio puslapyje reikia surasti besisukančią eilutę, kurioje vienas įrašų – „Pagalba ūkiams“. Jį paspaudus, užpildote tam tikrą formą, kurią reikia nusiųsti nurodytu el. paštu.

Tai – vienintelis būdas užsiregistruoti ir išdėstyti klausimą, kuriuo ketinate pasikalbėti su atvykusiais specialistais.

Pagal tai, kokius klausimus kelia ūkininkai, ir renkami specialistai, kurie vyksta pas ūkininkus.

„Taip pat atsižvelgiame į tai, kuriuose rajonuose turime daugiau interesantų – vykti į kitą Lietuvos pusę dėl vienos užklausos neplanuojame, – kalbėjo žemės ūkio ministro patarėjas Jonas Pupius. – Suskaičiavau, kad praėjusį penktadienį atsakėme į beveik šimtą klausimų. Tais atvejais, kai komandoje neturime kompetentingo žmogaus, skambiname jam telefonu ir problemą sprendžiame vietoje“.

Iki šiol daugiausia neaiškumų kilo deklaravimo klausimais, pavyzdžiui, kaip teisingai pažymėti augalą ar posėlį bei ko, kalbant apie ES paramą, laukti po 2020-ųjų metų?

Sudėtingiausia tema, kurią nagrinėjo mobilioji komanda – dėl grūdų pardavimo. Mat kai kurie grūdų supirkėjai, jau bebankrutuojantys, pasiima iš ūkininkų grūdus, bet už juos nebesumoka. Kadangi paprastai tokie supirkėjai jau turi areštuoto turto, ūkininkams belieka stoti į kreditorių eilę.

„Iš arti pamatėme, kaip ūkininkai gyvena, dirba, kaip dirvas gali „išarti“ šernai ir kiek dar yra spręstinų problemų. Tačiau toks ir yra šios grupės tikslas – patarti. Manau, kad praktikos, kai visų pirma patariama ir paaiškinama, kaip laikytis reikalavimų ir juos įgyvendinti, turėtų būti laikomasi visose žemės ūkio subjektų veiklą kontroliuojančiose institucijose. Ši diena ūkiuose buvo naudinga abiem pusėms: ir besikreipusiems, ir pačiai patariamajai grupei“ – sakė žemės ūkio ministro patarėjas J.Pupius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.