Šiaulių bankas aktyviausiai tiesia ranką žemdirbiams

Per tris šių metų ketvirčius Žemės ūkio paskolų garantijų fondas (ŽŪPGF) kredito įstaigoms už žemdirbiams, kaimo verslininkams ir žemės ūkio produktų perdirbėjams išduotus 21,1 mln. Eur kreditų suteikė 158 garantijas už 14,4 mln. Eur.

 Aktyviausiai kreditus su garantija teikiantis bankas – Šiaulių bankas, kuriam suteiktų garantijų suma išaugo kone tris kartus (21 proc. visų kreditų su garantija).
 Aktyviausiai kreditus su garantija teikiantis bankas – Šiaulių bankas, kuriam suteiktų garantijų suma išaugo kone tris kartus (21 proc. visų kreditų su garantija).
Daugiau nuotraukų (1)

ŽŪM inf.

Oct 11, 2018, 3:05 PM, atnaujinta Oct 11, 2018, 3:09 PM

VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūrai suteiktos 2 garantijos už 4,6 mln. Eur. Bendra šiemet suteiktų garantijų suma – 19 mln. Eur, kredito įstaigos žemės ūkio sektoriui paskolino 25,8 mln. Eur.

Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, žemdirbiams ir kaimo verslininkams išduotų kreditų skaičius išaugo 20 proc., o už juos suteiktų garantijų suma išaugo apie 10 proc.

ŽŪPGF bendradarbiauja su visais bankais ir daugeliu kredito unijų Lietuvoje. Šiais metais aktyviausiai kreditus su garantija teikia kredito unijos – per tris šių metų ketvirčius jos išdavė 42 proc. visų kreditų su garantija sumos, kredito unijoms suteiktų garantijų suma šiemet išaugo beveik dvigubai.

Aktyviausiai kreditus su garantija teikiantis bankas – Šiaulių bankas, kuriam suteiktų garantijų suma išaugo kone tris kartus (21 proc. visų kreditų su garantija). Taip pat žemdirbiams ir kaimo verslininkams su garantija skolino „Luminor: bankas (18 proc.), Medicinos bankas (10 proc.) bei kiti bankai.

Didžioji dalis kreditų su garantija šiemet skiriama investicijoms (68 proc. visų kreditų su garantija) – skolinamasi žemės ūkio technikai ir žemei įsigyti, statybai ir rekonstrukcijai. Beveik trečdalis (32 proc.) visos šiemet suteiktos sumos buvo skirta trumpalaikiam turtui įsigyti – žemdirbiai ir kaimo verslininkai įsigijo žemės ūkio technikos atsarginių dalių, sėklų, trąšų, augalų apsaugos priemonių ir kitų rudens darbams reikalingų priemonių.

Kreditų garantijos trumpalaikiam turtui įsigyti tampa vis populiaresnės. Besiskolinantiems taikomas dalinis kredito įstaigai sumokėtų palūkanų kompensavimas – žemės ūkio subjektai, paėmę kreditus ar kredito linijas su ŽŪPGF garantija, gali gauti 80 proc. palūkanų kompensaciją. Tai svari pagalba žemdirbiams, leidžianti ženkliai sumažinti skolinimosi išlaidas.

ŽŪPGF dalinį palūkanų kompensavimą taiko ne tik trumpalaikiam ar biologiniam turtui įsigyti skirtiems kreditams. Už kreditus, skirtus investicijoms, ūkio subjektams taip pat taikoma 80 proc, kredito įstaigoms sumokėtų palūkanų kompensacija.

Šiemet šia valstybės pagalba jau pasinaudojo beveik 200 ūkio subjektų, palūkanų kompensacijoms skirta daugiau nei 300 tūkst. Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų