Maisto kainos pasaulyje spalį: sužinokite, kas labiausiai pigo

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) skaičiuojamas maisto kainų indeksas spalį sudarė 163,5 punkto ir buvo 1,4 punkto, arba 0,9 proc., mažesnis negu mėnesiu anksčiau bei 13 punktų, arba 7,4 proc., mažesnis negu pernai spalį.

Maxima, prekės, kainos,prekė, maximos, krepšelis, atpigo<br>D.Umbraso nuotr.
Maxima, prekės, kainos,prekė, maximos, krepšelis, atpigo<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2018, 1:51 PM

Maisto kainų indeksas spalį nusileido į žemiausią nuo šių metų gegužės mėnesio lygį.

FAO ataskaitoje paaiškinama, kad bendro indekso smukimą lėmė pieno produktų, mėsos ir augalinių aliejų kainų sumažėjimas, kurio nekompensavo nei spartus cukraus kainų augimas, nei nuosaikesnis grūdų kainų pakilimas.

Grūdų kainų indeksas spalį sudarė 166,3 punkto ir buvo 2,2 punkto, arba 1,3 proc., didesnis negu rugsėjį bei 13,6 punkto, arba 8,9 proc., didesnis negu tuo pat mėnesiu pernai.

Labiausiai pakilo kukurūzų kainos Jungtinėse Valstijose ir tai lėmė stabilus eksportas. Taip pat paūgėjo vidutinės kviečių kainos ir tai visų pirma paskatino prognozės dėl galimo pasiūlos sumažėjimo.

Augalinių aliejų kainų indeksas spalį sudarė 132,9 punkto ir buvo 2 punktais, arba 1,5 proc., mažesnis negu rugsėjį.

Šis indeksas smunka jau devynis mėnesius iš eilės ir spalį pasiekė žemiausią nuo 2009 metų balandžio lygį.

Tai lėmė palmių aliejaus kainų smukimas dėl silpnos importo paklausos. Tuo tarpu sojų aliejaus kainos pasaulyje šiek tiek atsitiesė. Dėl sumažėjusios pasiūlos Europos Sąjungoje pabrango rapsų aliejus. O saulėgrąžų aliejaus kainos pasaulio rinkoje nuo rugsėjo beveik nepakito.

Pieno produktų kainų indeksas smuko penktą mėnesį iš eilės. Spalį jis sudarė 181,8 punkto ir buvo 9,2 punkto, arba 4,8 proc., mažesnis negu mėnesiu anksčiau bei 15,3 proc. mažesnis negu pernai spalį.

Kainų smukimą paskatino pasirodę duomenys apie pagrindinių rūšių pieno produktų eksporto augimą, visų pirma iš Naujosios Zelandijos.

Mėsos kainų indeksas spalį sudarė 161,6 punkto ir buvo 3,3 punkto, arba 2 proc., mažesnis negu rugsėjį bei 11 punktų mažesnis negu 2017 metų spalį.

Labiausiai smuko avienos kainos. Atpigo ir kiauliena – be kita ko, dėl importo apribojimų, kurie buvo nustatyti dėl naujų afrikinio kiaulių maro protrūkių, ir dėl didelės pagrindinių gamintojų eksporto pasiūlos. Dėl didelių eksporto atsargų trečią mėnesį iš eilės smuko jautienos kainos. Atpigo ir paukštiena ir tai visų pirma lėmė dabartinis rinkos aktyvumo nuosmukis.

Tuo tarpu cukraus kainų indeksas spalį sudarė 175,4 punkto ir buvo 14 punktų, arba 8,7 proc., didesnis negu rugsėjį. Šis indeksas kyla jau du mėnesius iš eilės.

Spartų cukraus kainų kilimą FAO ekspertai sieja su nepalankiomis prognozėmis dėl gamybos pagrindiniuose cukraus gamybos regionuose, be kita ko, Indijoje ir Indonezijoje.

Cukraus kainų augimą pasaulio rinkoje taip pat skatina naujausi duomenys, iš kurių matyti, kad Brazilija – didžiausia pasaulyje cukraus gamintoja ir eksportuotoja – didelę dalį cukranendrių naudoja etanolio gamybai.

FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.