Pažadėjo, kad keliai sodininkų bendrijose bus tvarkomi

Sodininkų bendrijų keliai – galvos skausmas visai Lietuvai. Sodininkų bendrijos iki šiol savo lėšomis tvarkydavo joms priklausančius keliukus, tačiau kitais metais sodininkų kelių būklė turėtų išties pagerėti. Tai žada susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Sodininkų bendrijos iki šiol savo lėšomis tvarkydavo joms priklausančius keliukus, tačiau kitais metais sodininkų kelių būklė turėtų išties pagerėti. Tai žada susisiekimo ministras Rokas Masiulis.<br>V.Balkūno nuotr.
Sodininkų bendrijos iki šiol savo lėšomis tvarkydavo joms priklausančius keliukus, tačiau kitais metais sodininkų kelių būklė turėtų išties pagerėti. Tai žada susisiekimo ministras Rokas Masiulis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Rinkos aikštė“

2018-11-12 14:59, atnaujinta 2018-11-12 15:05

Pripažino, kad aklavietė

Sodininkai ir sodininkų bendrijų pirmininkai nuolat skalambijo, kad jie yra atsidūrę tikroje aklavietėje, kad jiems niekas nepadeda.

Ne kartą Kėdainių sodininkai kreipėsi į įvairias įstaigas, institucijas, tačiau konkretaus paaiškino taip ir nesulaukdavo. Suprask – sodininkų keliukai yra pačių sodininkų reikalas.

Pasak R.Masiulio, iš Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) kitais metais sodų keliams numatoma skirti 9 mln. eurų, dar tiek pat turi skirti savivaldybės.

Pinigų neskyrusios savivaldybės negaus lėšų iš KPPP.

„Su sodininkų bendrijomis yra tokia aklavietė, kai niekas negali pajudėti. Tai bandome duoti bent tuos keletą milijonų su 50 procentų lėšų savivaldybių prisidėjimu ir patestuoti, kaip veikia“, – praėjusią savaitę pareiškė ministras.

Ir įregistruos, ir tvarkys

Numatyta skirti lėšų tiek sodų bendrijų kelių teisinei registracijai, inventorizacijai, tiek jų remontui ar asfaltavimui.

R.Masiulio teigimu, šių projektų finansavimas bus eksperimentinis – jeigu jis pasiteisins, tokia tvarka bus taikoma ir vėliau. Pasak jo, kiek sodininkų bendrijos gaus lėšų keliams, paaiškės po to, kai Vyriausybė apsispręs dėl KPPP rezervo lėšų paskirstymo.

„Pirmą kartą sodų bendrijose esantiems keliams numatoma skirti KPPP rezervo lėšų – 8,5–9 mln. eurų“, – pranešė ministras.

Susisiekimo ministerijos teigimu, lėšos savivaldybėms būtų paskirstomos, atsižvelgiant į jų rodiklius, susijusius su kelių ilgiu ir gyventojų skaičiumi.

„O jeigu kuri atsisakytų, neprisidėtų 50 procentų, tai ta dalis būtų proporcingai paskirstyta projekte dalyvaujančioms savivaldybėms. Sodų bendrijų yra tikrai daug, jų yra netgi nedidelėse savivaldybėse“, – nurodoma ministerijos paaiškinime.

Sodininkai patenkinti

Išgirdę šią naujieną sodininkai neslėpė džiaugsmo. Po daugybės metų kažkas į jų bėdą atkreipė dėmesį ir problemą bent jau bus bandoma spręsti.

„Kiek galime, tvarkomės savo lėšomis. Žvyro nuperkame, palyginame greideriu. Bet ką mes galime padaryti, kai iš vieno nario per metus renkame tik po 8 eurus? Žinoma, kad nelabai ką. Todėl žmonės skundžiasi, kad keliai prasti, kad juos būtina tvarkyti.

Tačiau iš ko mums juos tvarkyti? Niekas nepadėdavo, tad sukdavomės, kaip išmanydavome. Jei tikrai yra numatyta pinigų ir mums padės valstybė, bus puiku. Pagaliau mūsų bėda bus išspręsta. Tik klausimas, ar šie pažadai bus išpildyti, ar virs realybe. Parodys laikas“, – svarsto sodininkų bendrijos „Daumantai“ valdybos pirmininkas Kęstutis Sabockis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.