Šalies regionams – naujos galimybės

Šalies kaimo vietovėse veikiančios vietos veiklos grupės visus 2018 metus kvietė savo regionų jaunimą, verslininkus, bendruomenes ir kitus teikti paraiškas paramai gauti pagal LEADER programos lėšomis finansuojamas vietos plėtros strategijas.

 Kaimo laikraščio redakcijos nuotr.
 Kaimo laikraščio redakcijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2018, 5:07 PM, atnaujinta Dec 20, 2018, 1:20 PM

Nori veikti – eik į veiklos grupę

Viena iš jų – Kauno rajono vietos veiklos grupė, šiuo metu įgyvendinanti Kauno rajono 2016–2022 metų vietos plėtros strategiją. Kiekvienas Kauno rajono gyventojas, pasak šio rajono vietos veiklos grupės pirmininkės K.Švedaitės-Damašės, gali pasiūlyti idėją ir realiai tikėtis paramos, jei ji atitiks pasitvirtintos vietos plėtros strategijos tikslus.

„Įgyvendindami savo vietos plėtros strategiją, skelbiame kvietimus paramai gauti, renkame paraiškas ir jas vertiname. Priemonės, kuriomis gali pasinaudoti pareiškėjai, įvairios – nuo verslo pradžios ar plėtros, viešųjų erdvių ar pastatų atnaujinimo, bendruomenių ar jaunimo užimtumo iki socialinio verslo priemonių. Žinoma, dauguma projektų susiję su įpareigojimais sukurti darbo vietų, tačiau šis reikalavimas tikrai įveikiamas“, – nurodo K.Švedaitė-Damašė.

Visoje Lietuvoje veikia 49 vietos veiklos grupės. Į šias grupes, joms paskelbus, kad priimamos paraiškos, gali kreiptis asmenys arba bendruomenės. Vietos veiklos grupės pagal patvirtintus atrankos kriterijus ir tinkamumo sąlygas paramai gauti atrenka vietos projektus ir juos teikia Nacionalinei mokėjimo agentūrai, kuri priima galutinį sprendimą dėl paramos skyrimo. Parama skiriama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos priemonę LEADER.

„Agentūra pasitiki vietos veiklos grupėmis, vertina jų kompetencijas, bendradarbiavimą bei norą operatyviai spręsti problemas. Todėl visuomet manėme, kad būtent jos, o ne NMA, turi vertinti vietos projektus“, – sako Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA), administruojančios vietos plėtros strategijoms skiriamą paramą, vadovas Erikas Bėrontas. Pasak jo, neseniai įsigaliojusi projektų vertinimo tvarka, kai visus vietos projektus vertina pačios VVG, leis užtikrinti efektyvesnį ir operatyvesnį paramos lėšų skyrimą. To leidžia tikėtis ir sėkminga 2007-2013 m. laikotarpio patirtis, kai projektai buvo vertinami taip pat.

Belskitės ir atidarys

Vietos veiklos grupės su NMA bendrauja jau nuo 2004–2006 m. programos įgyvendinimo. Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programą sėkmingai įgyvendintos to laikotarpio vietos plėtros strategijos.

„Jei turite idėją, kaip nuveikti ką nors gražaus viešojoje erdvėje, jei norite praplėsti vietinį darželį ar pastatyti kaimui arba keliems miesteliams stadioną, jei turite kitų minčių ir yra paskelbta, kad priimamos paraiškos, – eikite į vietos veiklos grupę. Čia jums padės įgyvendinti idėją“, – tikina K.Švedaitė-Damašė. Svarbiausia – gera idėja, rimtas užmojis.

Tuo tarpu E. Bėrontas pastebi, kad naudojantis LEADER programos privalumais bendriems darbams jau susibūrė ne viena provincijoje gyvenanti bendruomenė.

„Svarbiausia, kad pagal šią programą teikiama parama gyventojams yra gana lengvai pasiekiama, tereikia turėti sumanią ir veikiančią idėją, įsigilinti į ją bei bendradarbiauti su vietos veiklos grupe“, – sako E. Bėrontas.

Naujai idėjai įgyvendinti – tiesiausias kelias į vietos veiklos grupę

Taigi, jei Babtuose, Vandžiogaloje, Garliavoje ar kur kitur Kauno rajone susikurs vienminčių klubas, kad ir kaip jis būtų įvardytas, ir nutars, kad reikia ko nors naujo – tarkime, vandens pramogų parko, dengtos čiuožyklos, planetariumo, papildomos prieplaukos prie Nemuno, Dubysos, poilsinės prie Ringovės piliakalnio arba hipodromo Linksmakalnyje – telieka tiesiausias kelias į vietos veiklos grupę. Jei idėja „įsipaišys“ į grupės patvirtintą strategiją ir rajono plėtros viziją, iš čia jus palydės europinių pinigų link.

Kauno rajono vietos veiklos grupė, baigusi įgyvendinti vietos veiklos strategiją, turi sukurti ne mažiau kaip 55 darbo vietas, įgyvendinti ne mažiau kaip 62 vietos projektus. „Šiandien turime 31 vietos projektą ir 34 planuojamas sukurti darbo vietas. Šie skaičiai leidžia tikėtis, kad tikrai pasieksime suplanuotus rodiklius. O labiausiai mus džiugins sėkmingai įgyvendinti projektai ir toliau vykdoma veikla. Vizija paprasta – tikrai gera gyventi kaime, nes „Tu esi galimybė“, – sako K.Švedaitė-Damašė.

Daugiau informacijos apie LEADER paramą – www.nma.lt, taip pat pačių VVG puslapiuose.

NMA misija – būdama patikima ir pažangi organizacija, suteikti galimybes paprasčiausiu būdu pasinaudoti parama žemės ūkiui, kaimo plėtrai ir žuvininkystei.

KIEK SKIRTA PARAMOS?

Iš viso Lietuvoje vietos strategijas įgyvendina 49 vietos veiklos grupės, 2014–2020 m. laikotarpiui vietos projektams įgyvendinti skirta 88,37 mln. eurų paramos.

KEK GAUTA PARAIŠKŲ?

Nuo 2016 m. VVG surinko 974 paraiškas. Bendra paraiškose prašoma paramos suma jau viršijo 34 mln. Eur.

KOKIOS REMIAMOS VEIKLOS?

Kvietimais numatytos remti įvairios veiklos, kuriomis skatinamas verslumas kaime, darbo vietų kūrimas, tvarkoma viešoji infrastruktūra ir kt. Kiekviename regione gyventojai, tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, kviečiami domėtis savo rajono VVG veikla, sekti jos skelbiamus kvietimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?