E.čekiai: pigesnis maistas ir parama smulkiam verslui

Jau šių metų vasarą tėvai su mažais vaikais turėtų nemokamai gauti e.čekių maisto produktams iš ūkininkų ar smulkiųjų prekybininkų pirkti.

 Lietuvoje namų ūkiai maistui vidutiniškai išleidžia penktadalį pajamų. <br> V.Balkūno nuotr.
 Lietuvoje namų ūkiai maistui vidutiniškai išleidžia penktadalį pajamų. <br> V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Algė Paukštytė

Jan 2, 2019, 4:21 PM, atnaujinta Jan 2, 2019, 4:22 PM

Lietuvoje penki pagrindiniai prekybos tinklai užima apie 75 proc. maisto prekių rinkos. Vien trys didžiausi tinklai – per 60 proc.

Taigi šimtų tiekėjų, gamintojų ir didžiosios dalies Lietuvos gyventojų gerovė labai priklauso nuo didžiųjų maisto mažmenininkų ir jų kainų politikos.

Lietuvos žmonės valgiui išleidžia bene didžiausią dalį namų ūkiui skirtų pajamų, palyginti su kitais ES gyventojais. Mūsų šalyje maistui skiriama 20 proc. namų ūkio pajamų. ES vidurkis – 11 proc., rodo Eurostato duomenys.

Tad kaip mažinti maisto kainas, didinti prekybininkų konkurenciją ir padėti vietiniams maisto augintojams tiesiogiai, aplenkiant prekybos centrus, pasiekti klientus?

„Žemės ūkio ministerija labai tiki ir neabejoja e.čekių, arba kitaip e.vaučerių, sistemos sėkme. Įdiegus šią sistemą bus įgyvendinami keli pagrindiniai tikslai. Pirmiausia e.vaučerių sistema skatins smulkųjį verslą ir jo plėtrą.

Be to, bus remiami prekiaujantys vietine produkcija ir ji lengviau pateks į rinką. Augintojai ir gamintojai bus motyvuojami veikti „trumpos grandinės“ principu, t.y. be tarpininkų“, – vardija žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad finansiškai jautriausios gyventojų grupės galės įsigyti kokybiškų vietinių maisto produktų pigiau.

Kokių nuolaidų suteiks čekiai?

A.Miškinienė pažymi, kad projekto pradžioje e.kuponus maistui galės įsigyti šeimos, turinčios vaikų iki 6 metų. Vienam vaikui bus skiriami 3 e.vaučeriai per mėnesį.

Vienas e.kuponas galiotų vieną mėnesį. Nuolaida siektų 20 proc. Už tuos maisto e.kuponus šeimos galėtų pirkti būtiniausius maisto produktus.

Pavyzdžiui, šeima, turinti tris vaikus, nuspręs pas ūkininkus ar ūkininkų parduotuvėlėje nusipirkti prekių už 20 eurų ir jie gaus 4 eurų nuolaidą.

Per mėnesį tokia šeima galės gauti 18 eurų nuolaidą, jei mažoje ūkininko parduotuvėlėje apsipirks už 72 eurus.

„Manau, tai nemaža nuolaida“, – sako A.Miškinienė.

„Vaikai yra jautriausia visuomenės grupė. Šeimos, turinčios mažų vaikų, yra tarp mažiausiai gaunančių valstybės paramos lengvatų. Ir, be abejo, vaikai turi gauti šviežiausią ir geriausią produkciją“, – neabejoja viceministrė.

Šeimoms su mažais vaikais identifikuoti bus naudojama Socialinės paramos informacinė sistema (SPIS). Per ją šiuo metu išmokami vaiko pinigai. Per šią sistemą ir jos atnaujintus priedus bus galima įsigyti ir e. kuponų.

Taigi e.čekiai bus šiuolaikinė, moderni priemonė. Kitaip tariant, tai bus nuolaidos kodas. Jį šeima galės įsigyti mobiliuoju telefonu įsidiegusi reikalingą programėlę. Ją turėtų sukurti Kaimo verslo ir informacijos centro specialistai.

„Šio centro programuotojai turi daug patirties kuriant sudėtingus masinio naudojimo elektroninius projektus, pavyzdžiui, pasėlių deklaravimo sistemą, kuri labai populiari ir plačiai naudojama“, – argumentuoja A.Miškinienė.

Elektroninė sistema jau kuriama, tikimasi, kad ji pradės veikti iš karto, kai tik bus suderinti visi teisės aktai. Popierinis maisto talonų variantas nenumatytas.

E.čekiai skatins smulkųjį verslą

Planuojama naujovė skirta remti smulkųjį verslą, kuris tokiu būdu tiesiogiai arba tik per vieną tarpininką galės susitikti su pirkėju.

Konkrečios parduotuvės, kuriose bus galima panaudoti čekius, bus atrenkamos pagal specialius kriterijus (pvz., darbuotojų skaičių ar prekybos plotą). Vienas svarbiausių – atitikti trumposios maisto tiekimo grandinės reikalavimus.

„Turime statistinę analizę ir žinome, kad iš ūkininkų tiesiogiai ar per vieną tiekėją parduodama produkcija yra ne tokia brangi kaip pas kitus pardavėjus. Todėl tikrai nemanome, kad, kaip kartais baiminamasi, produktų kaina padidės. Priešingai, mažųjų prekybininkų tinklas skatins konkurenciją. Žinoma, numatėme ir tam tikrus saugiklius, kad būtų galima panaikinti ir valdyti riziką“, – tvirtina A.Miškinienė.

Nuolaida būtų galima pasinaudoti visoje Lietuvos teritorijoje.

Spręs ir Europos Komisija

Dėl maisto kuponų įstatymo notifikavimo Lietuva turės kreiptis į Europos Komisiją (EK).

„Tai įprasta procedūra: bet kokia parama derinama su EK. Paprastai ši procedūra užtrunka 3–6 mėnesius“, – pabrėžia žemės ūkio viceministrė.

Vyriausybė tikisi, kad atsakymas bus teigiamas, nes įstatymas susijęs su sveikų, ekologiškų maisto produktų populiarinimu, šiuo projektu mažinama socialinė atskirtis ir didinama gyventojų perkamoji galia.

Atsakymo iš EK tikimasi šių metų viduryje.

Čekiai – ne tik Lietuvoje

„E.čekių sistema nėra naujovė ir nėra unikali paramos sistema. Tokių yra daug ir jos taikomos įvairiai: nuo paslaugų iki maisto prekių ir pan. Panašią sistemą turi Londonas, ten e.vaučerių sistema maistui skirta nėščioms moterims“, – pasakoja A.Miškinienė.

Amerikoje buvo atliktas tyrimas, rodantis, kad mažos maisto parduotuvės dažniausiai siūlo maisto prekes mažas pajamas turintiems žmonėms, todėl jose nedidelis sveiko maisto pasirinkimas.

Mažas pajamas turintys žmonės valgo per daug riebalų arba cukraus turinčio maisto. Toks pasirinkimas lemia nutukimą ir širdies ligas.

Taigi JAV buvo pradėtos programos, suteikiančios galimybių mažas pajamas turintiems žmonėms įsigyti sveikesnių produktų mažose parduotuvėse.

„Mes peržvelgėme daug sistemų, sėkmės atvejų ir matome, kad vyrauja gerieji atvejai“, – pabrėžia A.Miškinienė.

Lietuviško e.čekių projekto pradžia planuojama 2019 m. viduryje.

Jeigu žmonės aktyviai naudosis e.čekiais, projektas bus tęsiamas ir laikui bėgant apims ir daugiau socialiai jautrių visuomenės grupių: senjorus, nepasiturinčius ir pan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.