Afrikinis kiaulių maras grasina Šilutei

Afrikinis kiaulių maras – ypač pavojinga užkrečiama virusinė naminių bei laukinių kiaulių ir šernų liga. Praėjusią savaitę Pagėgių savivaldybėje, Pavilkių miške, sumedžiojus šerną ir atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad naujienos prastos – gautas teigiamas rezultatas.

Afrikinis kiaulių maras – ypač pavojinga užkrečiama virusinė naminių bei laukinių kiaulių ir šernų liga. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Afrikinis kiaulių maras – ypač pavojinga užkrečiama virusinė naminių bei laukinių kiaulių ir šernų liga. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

silokarcema.lt

Aug 16, 2019, 2:04 PM, atnaujinta Aug 16, 2019, 2:10 PM

Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Vytautas Jasaitis teigė, kad Pagėgiai kelia grėsmę Šilutei, nes yra visiškai greta. Pasak viršininko, pernai liepą šerno gaišena rasta Rusnės seniūnijoje, Skirvytės kaime. Atlikus tyrimus taip pat nustatytas afrikinis kiaulių maras.

Sumedžioti šernai tiriami nuo AKM ir trichineliozės nuo 2018 m. liepos. Skerdiena maistui naudojama tik tuomet, kai gaunami tyrimo rezultatai, patvirtinantys, kad mėsa yra sveika.

VMVT primena, kad AKM – ypač pavojinga užkrečiama virusinė naminių bei laukinių kiaulių ir šernų liga. Šis virusas perduodamas tiesioginio kontakto būdu su ekskretais, sekretais, krauju, sperma, taip pat jį perneša Ornithodoros rūšies erkės.

Afrikiniu kiaulių maru gyvūnai užsikrečia ir netiesioginio kontakto būdu: per apkrėstą inventorių, rūbus, transportą, pašarus, pašarinius priedus, žaliavas ir pan.

Ši liga per placentą perduodama vaisiui.

Afrikinio kiaulių maro virusas plinta žaibiškai, nepriklausomai nuo metų laiko, kiaulių amžiaus ar veislės. Jis atsparus aplinkos veiksniams, karščiui ir šalčiui.

Afrikiniu kiaulių maru serga tik naminės ir laukinės kiaulės, šernai. Kitiems gyvūnams ir žmonėms šią ligą sukeliantis virusas nepavojingas.

Užsikrėtusių kiaulių mėsą draudžiama vartoti ne dėl pavojaus užsikrėsti žmonėms, o dėl galimybės, kad per mėsą, kraują, vidaus organus pavojingas virusas bus išplatintas už ligos židinio ribų.

Afrikinis kiaulių maras yra žmonėms nepavojinga liga – jie nesusirgs, net jei suvalgytų užkrėstos mėsos. VMVT užtikrina gyventojus, jog Lietuvoje parduodama kiauliena yra saugi vartoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.