Lietuvos pienininkams – nerimo per akis

Sudėtinga padėtis pasaulio rinkose dėl koronaviruso tapo galvos skausmu Lietuvos pieno sektoriui – kol kas neaišku, kur pasuks jo supirkimo kainos.

Sudėtinga padėtis pasaulio rinkose dėl koronaviruso tapo galvos skausmu Lietuvos pieno sektoriui – kol kas neaišku, kur pasuks jo supirkimo kainos.<br>123rf nuotr.
Sudėtinga padėtis pasaulio rinkose dėl koronaviruso tapo galvos skausmu Lietuvos pieno sektoriui – kol kas neaišku, kur pasuks jo supirkimo kainos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-19 12:34, atnaujinta 2020-03-19 12:38

Didžiąsias pieno perdirbimo įmones telkiančios asociacijos „Pieno centras“ direktorius Egidijus Simonis teigia, kad problemos dėl produktų realizavimo keičiasi kiekvieną dieną.

Biržoje kotiruojamos bendrovės „Pieno žvaigždės“ bei Vilkyškių pieninė skelbė kol kas dirbančios be sutrikimų.

Tačiau, Vytauto Didžiojo universiteto Bioekonomikos plėtros fakulteto docento Valdemaro Makutėno nuomone, dėl koronaviruso pandemijos traukiantis rinkoms trečiosiose šalyse, ES pieno ir jo produktų gamintojams gali tekti atsigręžti į vidaus rinką.

Tai gerokai padidintų ES pieno perdirbimo įmonių tarpusavio konkurenciją. Dėl to gali sumažėti ir pieno bei jo produktų eksportas iš Lietuvos.

Anot E.Simonio, vasarį pieno supirkimo kainos dar augo, bet kovą dėl sezoniškumo, kai ūkiuose išauga pieno primilžiai, ir dėl pandemijos sukeltos padėties rinkose tolesnę padėtį prognozuoti tampa sunku.

„Sumažėjęs vartojimas, sustabdyta ugdymo ir maitinimo įstaigų veikla, dalis eksportuojamos produkcijos yra įstrigusi transporto eilėse – visa situacija yra daugiau nei neapibrėžta.Nors kiekviena įmonė kylančius iššūkius bandys spręsti individualiai, tikimės ir valstybės didesnio dėmesio visam sektoriui“, – teigė E.Simonis.

Portalo milkprices.nl duomenimis, didžiosios ES pieninės stambiesiems pieno tiekėjams sausį mokėjo vidutiniškai 338 eurus už toną, Naujosios Zelandijos – 339,1 euro, JAV – 383,9 euro.

Mūsų šalies pieno perdirbimo įmonės 2020-ųjų vasarį už natūralų pieną stambiesiems šalies pieno ūkiams mokėjo europinį vidurkį siekiančią supirkimo kainą – 342,7 euro už toną, arba 0,7 proc. daugiau nei sausį.

Stambiaisiais tiekėjais Lietuvoje laikomi tie, kurie parduoda daugiau kaip 40 tonų pieno per mėnesį.

Žemės ūkio ministerijos skelbiamais duomenimis, vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina visiems ūkiams 2020 metų vasarį buvo 311,3 euro už toną – 1 proc. didesnė nei sausį ir 1,6 proc. aukštesnė nei 2019 metų vasarį.

Per 2020 metų vasarį supirkta 95,75 tūkst. tonų pieno – 4,8 proc. daugiau, palyginti su 2019 metų vasariu. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.