Augalų apsaugos produktų platintojams – svarbus priminimas

Karantinui nepavaldi gamta pavasarį bunda. Po neįprastai šiltos ir besniegės žiemos, tikėtina, pagausės augalų ligų ir kenkėjų, o ir piktžolės plis intensyviau, jei žemdirbiai laiku nesiims tinkamų apsaugos veiksmų.

Platinti augalų apsaugos produktus gali tik turintieji leidimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Platinti augalų apsaugos produktus gali tik turintieji leidimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2020, 11:35 AM, atnaujinta Apr 15, 2020, 11:46 AM

Prasidedant aktyviam augalų apsaugos produktų (toliau – AAP) platinimo sezonui, Valstybinė augalininkystės tarnyba primena pagrindinius teisinius reikalavimus, kuriuos turi žinoti fiziniai ir juridiniai asmenys, ketinantys platinti AAP.

Privalomas platinimo leidimas

Augalininkystės tarnybos direktorius Sergejus Fedotovas dar kartą priminė, kad platinti AAP gali tik turintieji augalų apsaugos produktų platinimo leidimą, kurį konkrečiai AAP prekybos vietai išduoda Augalininkystės tarnyba.

„Norintieji jį gauti Augalininkystės tarnybai turi pateikti deklaraciją (prašymą) apie ketinimą vykdyti AAP platinimo veiklą ir reikiamus dokumentus“, – paaiškino tarnybos vadovas.

Leidimų išdavimo tvarka nustatyta Augalų apsaugos produktų platinimo leidimų išdavimo, jų galiojimo sustabdymo, galiojimo sustabdymo panaikinimo, galiojimo panaikinimo taisyklėse.

Deklaracijos forma pateikta Augalininkystės tarnybos interneto svetainėje.

AAP platinimo leidimas suteikiamas jau kitą dieną po deklaracijos ir reikiamų dokumentų pateikimo Augalininkystės tarnybai, jeigu pateikti dokumentai atitinka reikalavimus.

„Tačiau norime atkreipti AAP platintojų dėmesį, kad prieš teikiant deklaraciją būtina turėti tinkamai įsirengtą AAP saugojimo ir platinimo vietą, – akcentavo S.Fedotovas. – Per 10 dienų nuo deklaracijos pateikimo Augalininkystės tarnybos specialistai turi patikrinti AAP saugojimo ir platinimo vietas.

Jei per patikrinimą nustatoma reikalavimų neatitikimų, platinimo leidimo galiojimas sustabdomas, kol nebus pašalinti neatitikimai“.

AAP saugojimo reikalavimai yra nustatyti Augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklėse.

Patikrinimai – nuotoliniu būdu

S.Fedotovas dar kartą atkreipė dėmesį, kad karantino laikotarpiu dėl COVID-19 Augalininkystės tarnyba atlikti patikrinimų į ūkio subjekto veiklos vietą vyksta tik išskirtiniais atvejais (tik jei yra didelė žmonių sveikatos ir aplinkos rizika, susijusi su ūkio subjekto atliekama augalų apsaugos produktų veikla), vengiant kontakto su asmenimis.

Kitais atvejais reikalingi patikrinimai suderinus su ūkio subjektu gali būti atliekami nuotoliniu būdu naudojant mobilias vaizdo ir garso fiksavimo priemones.

Augalininkystės tarnyba primena, kad platinimo leidimo turėtojai įprastomis sąlygomis prekybos vietoje turi užtikrinti pakankamą skaičių kvalifikuotų darbuotojų, turinčių augalų apsaugos pažymėjimus, kurie gali pirkėjams suteikti informacijos apie įsigyjamų AAP naudojimo keliamą riziką žmonių sveikatai ir aplinkai, tinkamą jų saugojimą, naudojimą, saugų AAP likučių ir pakuočių tvarkymą, o sodininkus mėgėjus galėtų informuoti apie alternatyvius AAP, keliančius mažesnį pavojų žmonių sveikatai ir aplinkai.

Svarbu žinoti, kad profesionaliajam naudojimui skirti AAP gali būti parduodami tik profesionaliems naudotojams, t.y. asmenims, pateikusiems augalų apsaugos pažymėjimą.

Rekomenduojama interneto svetainėje skelbti platinamų AAP etiketes, taip pat bendro pobūdžio informaciją apie saugų AAP naudojimą.

Tik Lietuvoje registruoti AAP

Karantino laikotarpiu prekyba internetu nėra draudžiama, todėl nuotoliniu būdu priimti AAP užsakymai gali būti pristatyti vengiant kontakto su užsakovu arba juos galima atsiimti specialiuose punktuose, jeigu jie įrengti laikantis Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytų higienos reikalavimų.

Paruošiant užsakymų paketus pirkėjams kartu su AAP privaloma įdėti paruoštą informacinį lapelį apie AAP keliamą riziką, atsižvelgiant į tai, kas naudos AAP – profesionalai ar mėgėjai.

„Noriu priminti, kad platinti, reklamuoti ir naudoti leidžiama tik Lietuvoje registruotus AAP, kurie yra paženklinti originaliomis etiketėmis lietuvių kalba, – akcentavo tarnybos vadovas. – Prieš registruojant AAP visada įvertinamas poveikis žmogui, aplinkai, veikliųjų medžiagų likučių susidarymas augaluose, produkto efektyvumas. Todėl registruoti AAP yra veiksmingi ir saugūs.

Tuo tarpu neregistruotų ar falsifikuotų produktų poveikis nėra įvertintas ir tokių AAP naudojimas gali pakenkti ne tik apdorojamiems augalams, bet ir aplinkai (ypač vandens organizmams) bei žmonių sveikatai. Todėl raginame nepirkti AAP iš ūkio subjektų, neturinčių platinimo leidimo, ypač iš asmenų turguje ar internetu, kurie prekiauja neregistruotais AAP.

Registruotų AAP sąrašus ir etiketes galima rasti Augalininkystės tarnybos interneto svetainėje, o augalų apsaugos produktų platinimo leidimus turinčių subjektų sąrašą – Licencijų informacinėje sistemoje.

Augalininkystės tarnyba siekia užtikrinti, kad AAP naudotojus pasiektų tik kokybiški AAP, t.y. atitinkantys kokybinę ir kiekybinę sudėtį.

Todėl pagal Augalininkystės tarnybos patvirtintą planą imami platinamų AAP ėminiai yra siunčiami tyrimams į akredituotas laboratorijas. Ėminiai gali būti paimti ir kilus įtarimui ar gavus informacijos dėl galimo AAP sudėties neatitikimo.

Jeigu nustatoma AAP neatitiktis, Augalininkystės tarnyba uždraudžia tokių AAP platinimą ir taiko galiojančias administracines sankcijas.

Kviečia kreiptis

Tarnyba primena, kad dėl konsultacijų augalų apsaugos produktų platinimo, saugojimo ir naudojimo klausimais galima kreiptis į Augalininkystės tarnybos Agrochemijos skyriaus ar regioninių skyrių specialistus arba bendruoju Augalininkystės tarnybos elektroninio pašto adresu info@vatzum.lt.

Karantino laikotarpiu prašome skambinti nurodytais mobiliųjų telefonų numeriais arba rašyti elektroninio pašto adresais, kadangi dalis darbuotojų dirba nuotoliniu būdu, ne iš darbo vietos.

Augalininkystės tarnyba ragina visuomenę būti atsakinga ir apie pastebėtus augalų apsaugos produktų veiklos pažeidimus, o ypač apie galimą nelegalią prekybą pranešti minėtais kontaktais arba Augalininkystės tarnybos „Pasitikėjimo linijos“ telefonu (8 5) 270 80 80.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.