ŽŪR pirmininkas: reikia išlaikyti teisingas sąlygos dėl tiesioginių išmokų

Žemės ūkio rūmų pirmininkas (ŽŪR) Arūnas Svitojus pozityviai vertina Europos Vadovų Taryboje suderėtas didesnes tiesiogines išmokas Lietuvos žemdirbiams, tačiau atkreipia dėmesį, kad reikia imtis veiksmų siekiant išlaikyti teisingas sąlygas.

Europos Vadovų Taryboje Lietuvai pavyko išsikovoti didesnes tiesiogines išmokas žemdirbiams – 2021 metais jos sudarys 178 eurus už hektarą, o 2022 metais pakils iki 200 eurų už hektarą ir toliau didės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Europos Vadovų Taryboje Lietuvai pavyko išsikovoti didesnes tiesiogines išmokas žemdirbiams – 2021 metais jos sudarys 178 eurus už hektarą, o 2022 metais pakils iki 200 eurų už hektarą ir toliau didės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kornelija Mykolaitytė, ELTA

Jul 21, 2020, 2:46 PM, atnaujinta Jul 21, 2020, 2:48 PM

Jis taip pat teigia, kad dabartiniu susitarimu priartėjama prie Europos Sąjungos vidurkio, tačiau sąlygos vis tiek išlieka nelygios.

„Stojant į ES mūsų tikslas buvo 90 proc. ES vidurkio. Dabar iki 2027 metų matyti, kad tai bus tik apie 78 proc. vidurkio. Vis tiek sąlygos dar bus diskriminacinės ir nebus pilna konvergencija padaryta. Vėlesniuose derybų etapuose turi būti siekiamybė, kad mes nebūtume diskriminuojami“, – Eltai sakė A.Svitojus.

ŽŪR pirmininkas pripažino, kad kyla rizika, jog lėšas gali gauti stambieji, o ne vidutiniai ir smulkieji žemdirbiai, todėl, pasak jo, Prezidentūra turėtų imtis iniciatyvos siekiant sukurti teisingas sąlygas.

„Čia didelė bėda, nes ateinančios lėšos gali sužlugdyti dar daugiau kaimą. (...) Pinigai gali atsidurti ne kaimo žmonių, ne vidutinių ūkininkų verslui skatinti, o kas daugiau turi, tas gali dar daugiau gauti. Tai šiuo atveju Prezidentūra turi labai stipriai prižiūrėti, kad būtų išlaikytos teisingos sąlygos“, – sakė A.Svitojus.

Kaip vieną iš būdų siekiant teisingų sąlygų jis paminėjo tiesioginių išmokų lubas.

Europos Vadovų Taryboje Lietuvai pavyko išsikovoti didesnes tiesiogines išmokas žemdirbiams – 2021 metais jos sudarys 178 eurus už hektarą, o 2022 metais pakils iki 200 eurų už hektarą ir toliau didės. Pritarta, kad Lietuvos ūkininkų tiesioginės išmokos augtų, kol 2027 metais pasiektų 215 eurų už hektarą.

Šiuo metu tiesioginės išmokos Lietuvos ir Baltijos šalių ūkininkams siekia apie 170 eurų už hektarą, o ES vidurkis – daugiau kaip 250 eurų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.