Vilko išbaidyta avis pas ūkininkus grįžo po dviejų savaičių

Medžiotojai giriasi savo trofėjais, o vilkai – savo. Prie Subačiaus ūkininkaujantys tėvas ir sūnus papasakojo apie pastaruosius pilkių išpuolius – jų išgąsdintos palaidos avys taip išsilaksto, kad paskui jų reikia ieškoti ir krūmuose, ir visokiuose užkaboriuose.

Pakankamai šilti orai leidžia ūkininkams toliau laikyti gyvulius ganyklose, o prasitęsusi ganiava vilkams tik į naudą. Plėšrūnai toliau užpuldinėja bandas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Pakankamai šilti orai leidžia ūkininkams toliau laikyti gyvulius ganyklose, o prasitęsusi ganiava vilkams tik į naudą. Plėšrūnai toliau užpuldinėja bandas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Krasauskas, „Panevėžio kraštas“, www.panskliautas.lt

2020-11-06 07:58

Bijojo eiti į lauką

Pakankamai šilti orai leidžia ūkininkams toliau laikyti gyvulius ganyklose, o prasitęsusi ganiava vilkams tik į naudą. Plėšrūnai toliau užpuldinėja bandas.

Prieš kelias dienas vilko antpuolio sulaukė Kupiškio rajone netoli Subačiaus esančio Terpeikių kaimo ūkininkai – tėvas ir sūnus.

Jaunasis ūkininkas dėstė, kad vilkas avį vidurnaktį išvilko kone iš kiemo ir čia pat surengė sau puotą.

„Sodyboje buvo 3 vilkšuniai – du pririšti, o vienas senas palaidas, tačiau vilkui tai nė motais“, – plėšrūno drąsa stebėjosi šeimininko sūnus.

Tačiau vyrai nematė tos puotos. Troboje miegojęs tėvas apie antrą valandą nakties atsibudo nuo lojimo, bet nesiryžo vienas tamsoje eiti į kiemą, o rytą išėjęs neberado aplink vienkiemį palaidų besiganiusių 11 avių.

Kelias išsigandusias avis jis rado pasislėpusias atviroje daržinėje, kitos baugščiai spietėsi krūmynuose, o dar kelios glaudėsi už namo.

Pagal ant žolės besivoliojančius vilnos skutus jis iškart suprato, koks svečias lankėsi naktį, ir netrukus netoli garažo surado papjautą avį.

Sulaukė po 2 savaičių

Prieš kelis mėnesius iš kitos, tolėliau nuo sodybos esančios, ganyklos dingo dvi šių ūkininkų avys.

Vienos avies likučius radę kaimyniniame kviečių lauke, vyrai iš pradžių pamanė, kad jos abi tapo vilkų pietumis. Tik tiek, kad antrą gyvulį plėšrūnai nuvilko į kitą vietą ir ten sudorojo.

Tačiau po kruvino išpuolio praėjus 2 savaitėms pradingėlė pati parėjo į namus.

„Vilkai taip buvo išgąsdinę avį, kad toji net dvi savaites kažkur slapstėsi ir bijojo sugrįžti“, – stebėjosi ūkininkas.

Kitos telyčios nelietė

Vyro manymu, vilkai atsliūkina iš maždaug už puskilometrio esančio Girelės miško.

Vietiniai gyventojai ne kartą suartuose dirvonuose buvo aptikę plėšrūnų pėdsakų. Vienas vyras vidury baltos dienos sutiko net tris vilkus. Gauja sukiojosi maždaug už 200 metrų nuo žmogaus, tačiau jo nepastebėjo.

Prieš 2 savaites kitoje Girelės miško pusėje esančio Varaniškių kaimo apylinkėse vilkų grobiu tapo trys kito ūkininko avys.

Neseniai vilkų antpuolio sulaukė ir Biržų krašto ūkininkai. Šlekiškių kaime netoli Vabalninko ganykloje buvo papjauta telyčia. Pagal apgraužtą kūną galima buvo suprasti, kad vienas suaugęs vilkas mokė du jauniklius.

Šalia papjautos telyčios ganėsi dar viena, tačiau plėšrūnai jos nelietė.

Biržų savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Steponas Staškevičius sakė, kad šiemet rajone išmokų paprašyta už daugiau nei 10 gyvulių – telyčias, avis ir ožką.

Beveik neabejojama, kad išpuolių būta daugiau, tačiau ne visi ūkininkai kreipėsi kompensacijų, nes gyvuliai buvo neženklinti.

Per pirmąsias dvi vilkų medžioklės savaites Panevėžio krašte nušauti 9 plėšrūnai. Kupiškio rajone krito 6, Panevėžio rajone – 2, Pasvalio rajone – 1 vilkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.