Grėsmė nesitraukia – gripas įsisuko į ūkius, kur naminiai paukščiai laikomi savo reikmėms

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Darius Remeika sako, kad šiuo metu fiksuojama 18 paukščių gripo protrūkių. Pasak jo, šie protrūkiai nustatyti ūkiuose, kuriuose naminiai paukščiai laikomi savo reikmėms.

Labiausiai paukščių gripas išplito Vilniaus rajone.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Labiausiai paukščių gripas išplito Vilniaus rajone.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2021, 12:56 PM

„Didžiausias išplitimas yra Vilniaus rajone, kur liga nustatyta 15 ūkių. Ji plinta ir Elektrėnuose, Širvintose, Molėtuose, Trakuose. Čia dar nėra tokia didelė problema šiuo metu, kadangi šie ūkiai laiko paukščius savo reikmėms, nepatenka į prekybą nei paukštiena, nei kiaušiniai, nei paukščiai. Viskas lieka ūkyje. Pagal Europos reglamentavimą mums kol kas apribojimų netaikoma“, – antradienį sakė D.Remeika.

Pasak jo, VMVT informavo Europos Komisiją, kad plitimas yra valdomas.

„Tačiau didžiausia problema kiltų, jei gripo virusas persimestų į komercinį paukščių ūkį, kuris tiekia produktus į rinką. Kol kas to nėra, situacija kontroliuojama. Susitikome su paukštininkų asociacija ir įspėjome dėl saugos stiprinimo“, – sakė D. Remeika.

D. Remeika teigė, kad situacija dėl paukščių gripo Europoje kelia nerimą. Anot jo, Lenkijoje šiuo metu yra 260 protrūkių, sunaikinta per 8 mln. naminių paukščių, Europoje – jau daugiau kaip 16 mln.

„Lietuvoje šiandien yra 18 protrūkių, 427 paukščiai sunaikinti, dar yra 5 protrūkiai yra tiriami, bet greičiausiai taip pat bus nustatytas paukščių gripo virusas, tai iš viso 500 paukščių bus sunaikinta.

Čia smulkmena, palyginti su pasekmėmis – potencialiai gresiančiais apribojimais Lietuvos ūkiams ir paukštienos perdirbimo pramonei, ypatingai eksporto atveju, jeigu mes šios situacijos nesuvaldysime“, – įspėjo D. Remeika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.