Paukščių gripas nesitraukia: augintojai turi išlikti budrūs

Labai patogeniško paukščių gripo (H5N8) židiniai per paskutinę savaitę patvirtinti dar penkiose šalies savivaldybėse – Šiaulių, Prienų, Marijampolės, Vilniaus ir Raseinių rajonuose. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad nauji viruso protrūkiai pasireiškė smulkiuose ūkiuose, juose naminiai paukščiai auginti savo reikmėms.

Išliekant paukščių gripo viruso plitimo grėsmei, naminius paukščius galima išleisti tik į iš visų pusių aptvertas teritorijas, nesusisiekiančias su natūraliais ar dirbtiniais vandens telkiniais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Išliekant paukščių gripo viruso plitimo grėsmei, naminius paukščius galima išleisti tik į iš visų pusių aptvertas teritorijas, nesusisiekiančias su natūraliais ar dirbtiniais vandens telkiniais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2021, 8:36 PM, atnaujinta May 13, 2021, 8:38 PM

Remdamiesi atliekamais epizootiniais tyrimais, specialistai daro prielaidą, kad liga į Šiaulių, Prienų, Marijampolės, Vilniaus ir Raseinių r. ūkius pateko per paukščių gripo virusu užsikrėtusius laukinius vandens paukščius. Šiuose ūkiuose laikomi paukščiai galėjo turėti kontaktą su laukiniais vandens paukščiai, nes dalis jų buvo girdomi prūdo vandeniu, šalia kurio būriuojasi laukiniai vandens paukščiai.

Paukščių laikytojai, pastebėję, kad jų auginami naminiai paukščiai staiga pradėjo gaišti, atliko savo pareigą, jie nedelsiant kreipėsi į veterinarijos specialistus, kurie atvykę atrinko mėginius, siekiant nustatyti ligos paplitimą.

Nustačius teigiamus paukščių gripo atvejus ūkiuose, juose likę gyvi paukščiai buvo nugaišinti ir saugiai sunaikinti, laikymo vietose jau atlikta pirminė dezinfekcija. VMVT duomenis, Lietuvoje per šiuos metus jau nustatyti 46 labai patogeniško patogeniško paukščių gripo židiniai, dėl šios ligos sunaikinti 1145 paukščiai.

Veterinarijos specialistai nuolat informuoja ir primena, kad užkirsti kelią paukščių gripo viruso plitimui į kitas paukščių laikymo vietas gali atsakingas biologinio saugumo priemonių laikymasis.

Išliekant paukščių gripo viruso plitimo grėsmei, naminius paukščius galima išleisti tik į iš visų pusių aptvertas teritorijas, nesusisiekiančias su natūraliais ar dirbtiniais vandens telkiniais.

Naminiai paukščiai negali būti girdomi paviršinių vandens telkinių vandeniu, jų girdyklos ir pašaras turi būti laikomi po stogu arba paukščių laikymo patalpose, kad nebūtų pasiekiami laukiniams paukščiams.

Taip pat labai svarbu kuo dažniau skalbti darbo drabužius, dezinfekuoti batus, instrumentus ir kitus įrankius, kurie naudojami atliekant paukščių priežiūros darbus, būtina vengti tiesioginių kontaktų tarp dirbančiųjų paukštininkystės ūkių viduje ir išorėje. Šie reikalavimai, kurių privalu laikytis, pirmiausia yra skirti ūkių savisaugai nuo šio ypač greitai plintančio viruso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.