Migruojantys paukščiai Panevėžio ūkininkams bėdų dar nepridarė

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informavo, kad rastai nugaišusiai gulbei Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute patvirtintas labai patogeniškas paukščių gripo H5N1 potipio virusas.

Gulbės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gulbės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-28 14:30

Nugaišusi nebylė gulbė rasta užpraėjusią savaitę Nemuno pakrantėje Kaune. Tai pirmas atvejis šiais metais Lietuvoje, kai paukščių gripas nustatytas laukinėje gamtoje. Panevėžio rajone kol kas paukščių gripo atvejų nenustatyta.

Apie pastebėtą gulbę Nemuno pakrantėje tarnyboms pranešė neabejingas pilietis. Nors tikimybė, kad virusas per kontaktą nuo gaišenos galėjo patekti žmonėms ar naminiams paukščiams, menka, yra beveik nulinė, tačiau grėsmė, kad atšilus orams virusas gali būti perneštas su migruojančiais paukščiais į paukščių ūkius, yra labai didelė.

Perspėjo ūkininkus

VMVT Panevėžio departamento direktorius Žydrūnas Vaišvila naujienų portalui JP pasidžiaugė, kad Panevėžio rajone paukščių gripas kol kas neužfiksuotas.

„Ačiū Dievui, Panevėžio rajone dar neturime nustatyto nė vieno naminio paukščio, užsikrėtusio paukščių gripu. Tačiau prasidėjus pavasarinei paukščių migracijai, kuri šiais metais ankstyva, ūkininkai turi būti itin atsargūs ir stebėti naminius paukščius, kad jie neturėtų kontakto su parskrendančiais paukščiais. Pirmasis paukščių gripo atvejis nustatytas Kaune.

Tai nėra labai toli, todėl ir reikia būti atsargiems“, – aiškino Ž. Vaišvila ir teigė, kad jau prasidėjo laukinių paukščių migracija ir tokių atvejų gali pasitaikyti dažniau.

Ž. Vaišvila pasakojo, kad Panevėžio rajone daugiausia yra smulkūs paukščių augintojų ūkiai.

„Didesni paukščių augintojų ūkiai, kurie turi veterinarinį numerį, rajone yra penki, bet dar ne visi turi, nes paukščius laiko sezoniškai. Pernai Kauno rajone paukščių gripas nustatytas kovo mėnesį. Panevėžio apskrityje taipogi buvo nustatyti keli paukščių gripo atvejai. Panevėžio rajone liga buvo nustatyta gandrui, o Rokiškio rajone – gulbei. Naminiams paukščiams ligos atvejai nebuvo nustatyti“, – prisiminė 2021 metus VMVT Panevėžio departamento direktorius.

Ligos nešiotojai – vandens paukščiai

Pasak įstaigos vadovo, ligą dažniausiai perneša virusu užsikrėtę migruojantys laukiniai vandens paukščiai, kurie užkrečia aplinką.

„Todėl labai svarbu vengti tiesioginių kontaktų tarp dirbančiųjų ūkių viduje ir išorėje. Būtina dezinfekuoti batus, instrumentus ir kitus įrankius, kurie naudojami atliekant paukščių priežiūros darbus, kuo dažniau skalbti darbo drabužius.

Negalima girdyti naminių paukščių paviršinių vandens telkinių vandeniu, todėl geriausia, kad jų girdyklos ir pašaras būtų laikomi po stogu arba paukščių laikymo patalpose, kad nepasiektų laukiniai paukščiai“, – aiškino VMVT Panevėžio departamento direktorius Ž. Vaišvila.

Susitiko su ūkininkais

Ž. Vaišvilos nuomonė, paukštininkystės ūkių savininkai neturėtų leisti vandens paukščių plaukioti atviruose tvenkiniuose.

„Tokius tvenkinius mėgsta laukiniai paukščiai, o susidūrus jiems su naminiais paukščiais, atsiranda galimybė užsikrėsti paukščių gripu. Paukštininkystės ūkių ir nedidelių ūkių savininkai turi būti sąmoningi ir pavasarį, kai migruoja laukiniai paukščiai, saugoti savo paukščius.

 Jau buvome susitikę su Panevėžio rajono paukščių augintojais ir perspėjome juos apie paukščių gripo grėsmę“, – teigė veterinarijos specialistas ir sakė, kad dar neturi informacijos apie paukščių gripo atvejus Europos valstybėse.

Patarimai

VMVT primena paukštininkystės ūkiams ir pavienių paukščių augintojams, kad paukščių migracijos laikotarpiu įsigalioja tam tikri draudimai – nurodoma laikyti naminius paukščius uždarose patalpose ir jų neišleisti į lauką arba išleisti tik į lauko aikšteles, įrengtas taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais.

Paukščių laikytojams patariama:

nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių vandens laikomiems naminiams paukščiams girdyti, laikyti naminių paukščių pašarą taip, kad jis būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių ir kitų gyvūnų, apie pastebėtą naminių paukščių sirgimą ar gaišimą nedelsiant informuoti VMVT teritorinius padalinius, kurių kontroliuojamose teritorijose laikomi naminiai paukščiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.