Bado rizikos pasaulyje padės išvengti solidarumas

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas Jungtinių Tautų (JT) Maisto ir žemės ūkio organizaciją (FAO) paragino imtis aktyvesnės lyderystės, užtikrinant maisto iš Ukrainos tiekimą pasaulinėms rinkoms sausumos bei jūrų keliais, šiuo metu blokuojamais dėl Rusijos vykdomos agresijos Ukrainoje.

Rusijos agresija prieš Ukrainą išryškino trapią pasaulio aprūpinimo maistu padėtį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rusijos agresija prieš Ukrainą išryškino trapią pasaulio aprūpinimo maistu padėtį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2022, 3:46 PM, atnaujinta May 12, 2022, 3:48 PM

JT Maisto ir žemės ūkio organizacijos Europos regioninėje konferencijoje Lodzėje (Lenkija) susitiko 53 Europos ir Vidurinės Azijos valstybių atstovai. Susitikime aptarti dėl Rusijos karo prieš Ukrainą kylantys iššūkiai pasaulinėse rinkose: apsirūpinimas maistu ir jo kainos, tiekimo grandinių optimizavimas, efektyvus aplinkos ir gamtos išteklių naudojimas.

Susitikimo dalyviai sutarė, kad Rusijos agresija prieš Ukrainą išryškino trapią pasaulio aprūpinimo maistu padėtį.

„Turime sutelkti pastangas, kad šis karas kuo greičiau baigtųsi, tačiau, jei jis užsitęs ir grūdai nebus eksportuojami, naujas derlius gali būti prarastas dėl saugyklų trūkumo, ir tai lemtų ilgalaikes pasekmes: šių metų derliaus grūdai liktų neeksportuoti į pasaulines maisto rinkas, o pajamų negavę ūkininkai neturėtų galimybės pasirengti sėjai. 70 milijonų tonų grūdų, arba 8 procentai pasaulinės rinkos dalies gali turėti kritinės reikšmės!

Mes, Maisto ir žemės ūkio organizacijos nariai, turime daryti viską, ką galime ir dar daugiau, kad išvengtume gresiančios bado rizikos didelėje pasaulio dalyje“, – sakė K. Navickas.

Ministras pabrėžė, kad Lietuva kartu su tarptautine bendruomene ir toliau teiks paramą Ukrainos žmonėms. O solidarumas ieškant skubių sprendimų grūdus transportuoti į pasaulines maisto rinkas ypač svarbus maisto tiekimo tęstinumui užtikrinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.