Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė: „Lietuvoje auginami produktai pasižymi natūralumu ir maistingumu“

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) teigimu, 50 proc. mūsų sveikatos priklauso nuo gyvenimo būdo. Jo sąvoką galima apibrėžti keturiais pagrindiniais principais. Vienas jų – sveika mityba, kurios pagrindą sudaro vaisiai ir daržovės. Šių gyvybiškai svarbių gėrybių galima įsigyti visuose prekybos centruose ir turgavietėse.

Mokslinių tyrimų duomenimis, vaisių ir daržovių vartojimas kasdien yra siejamas su geresne sveikata ir didesniu energijos kiekiu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokslinių tyrimų duomenimis, vaisių ir daržovių vartojimas kasdien yra siejamas su geresne sveikata ir didesniu energijos kiekiu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikau“ Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė Mantvilė Martuzevičiūtė.
Vilniaus m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikau“ Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė Mantvilė Martuzevičiūtė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 5, 2022, 10:54 AM, atnaujinta Oct 5, 2022, 11:00 AM

Pasirinkti tikrai yra iš ko, nes dalis siūlomų produktų, pavyzdžiui, vaisių – atkeliauja iš svetur, o kiti – užauginami Lietuvos augintojų. Dažnas pasakytų, kad skirtumo tarp jų nėra, bet kaip yra iš tikrųjų?

Į klausimą atsako Vilniaus m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikau“ Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė Mantvilė Martuzevičiūtė.

– Prieš atsakant į esminį klausimą, priminkite, kokią dienos maisto raciono dalį turi užimti vaisiai?

– Per dieną rekomenduojama suvalgyti 150 g vaisių. Paprasčiau tariant, jei per dieną suvalgote penkias porcijas vaisių ir daržovių, tai daržovių turėtų būti trys porcijos, o vaisių – dvi. Ši taisyklė galioja tiek suaugusiems, tiek vaikams.

– Kaip tik dabar Lietuvos vaismedžių augintojai renka per vasarą užderėjusį obuolių derlių. Kuo šis vaisius yra naudingas mūsų organizmui?

– Mokslinių tyrimų duomenimis, vaisių ir daržovių vartojimas kasdien yra siejamas su geresne sveikata ir didesniu energijos kiekiu. Valgant obuolius tikrai tą pajusime. Šis vaisius turi daug maistinių skaidulų, kurios yra naudingos mūsų virškinimo procesams, padeda pašalinti toksinus, kancerogenus ir kitas kenksmingas/nereikalingas medžiagas iš mūsų organizmo. Taip pat obuoliai yra praturtinti vitaminais A, C, folio rūgštimi ir kaliu.

Šie vitaminai ir mineralinė medžiaga labai naudingos ir teigiamai veikia mūsų sveikatą, apsaugo ir stiprina imunitetą, stiprina širdies ir kraujagyslių veiklą. Taipogi, svarbu žinoti, jog kai kurių vaisių žievelėje, ypač obuolių – randama daugiausia maistinių medžiagų, kurios mums labai svarbios.

– Prekybos centrų lentynos gausiai nukrautos įvairiausiais ir iš skirtingų šalių atkeliavusiais obuoliais. Kurį vaisių pasirinkti – užaugintą Lietuvoje ar užsienio šalyse?

– Bet kuris mitybos specialistas, dietologas ar netgi gydytojas pasakytų vieną ir tą patį – visada rekomenduojama rinktis sezoniškus maisto produktus ir kiek įmanoma dažniau rinktis tuos, kurie auginami ten, kur ir gyvename.

Dabar turime rudens sezoną, vadinasi, reikėtų rinktis bulvę, morką ar tą patį obuolį. Na, o vasaros metu – rekomenduojama valgyti tai, kas auga vasarą ir yra auginami čia – Lietuvoje. Kodėl?

Lietuvoje užauginti produktai pasižymi natūralumu ir maistingumu, nes juos auginant ar nokinant naudojama mažiau cheminių medžiagų, kurios gali turėti neigiamą įtaką mūsų organizmui ir sveikatai. O jeigu dar neįtikinau – perkant Lietuvoje augintus produktus remiame mūsų šalies ūkius ir savo krašto žmonių verslą.

– Lietuvos verslinių sodų asociacija „Vaisiai ir uogos“ vienija daugiau nei tuziną sodininkystės ūkių. Didelė dalis jų soduose užauginamų vaisių, pvz., obuolių žymimi specialiu ženklinimu – „Ekologinis žemės ūkis“ arba Nacionalinės kokybės produktas „Kokybė“. Ar rekomenduotumėte rinktis šiais ženklais pažymėtus produktus?

– Taip, nes šiais ženklais žymimi tik tie produktai, kurie iš tiesų yra ekologiniai ir pasižymi itin aukšta kokybe. Tokie produktai auginami, skinami, pakuojami ir perdirbami laikantis griežtų taisyklių bei reikalavimų, kurie riboja arba draudžia įvairių cheminių medžiagų naudojimą. Tad įsigijus tokį produktą galima būti tikriems, jog šis yra tikrai kokybiškas ir nepraradęs savo gerųjų savybių, pavyzdžiui, skonio, nes jame nėra genetiškai modifikuotų organizmų, sintetinių maisto priedų ir kitų mūsų organizmui kenksmingų medžiagų.

Verta pridurti, jog prieš renkantis bet kokį maisto produktą, būtina skaityti ir etiketes, nes jose yra viskas ko reikia: kilmė, sudedamosios dalys ir maistinė produkto vertė. Taip mes sužinome iš kur produktas yra atvykęs, ką valgome ir kiek mikroelementų, mineralinių medžiagų ir vitaminų gauname jį pasirinkus. Trumpai tariant, etikečių skaitymas yra tiesus kelias į sveikesnę gyvenseną.

Projektą remia Žemės ūkio ministerija, pagal veiklos, susijusios su kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų populiarinimu ir realizavimu, finansavimo taisykles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.