Lietuvoje – dar vienas Afrikinio kiaulių maro protrūkis: nustebino neįprasta detalė

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad šių metų lapkričio 4 d. Šaukėnų miestelyje, Kelmės rajone, nekomerciniame kiaulių ūkyje, kuriame buvo laikytos 7 penimos kiaulės savo reikmėms, nustatytas Afrikinis kiaulių maras (AKM).

AKM protrūkis įvyko labai nebūdingu šiai ligai laiku. Paprastai šis virusas aktyviai plinta šiltuoju metų laiku.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
AKM protrūkis įvyko labai nebūdingu šiai ligai laiku. Paprastai šis virusas aktyviai plinta šiltuoju metų laiku.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2022, 3:12 PM, atnaujinta Nov 7, 2022, 3:18 PM

Tai – šešioliktas AKM protrūkis Lietuvoje šiemet.

VMVT pažymi, kad AKM protrūkis įvyko labai nebūdingu šiai ligai laiku. Paprastai šis virusas aktyviai plinta šiltuoju metų laiku.

„Kiaulių laikytoja šių metų lapkričio 3 d. informavo VMVT apie 2 sergančias kiaules, kurios tą pačią dieną nugaišo. Iš nugaišusių ir vienos sergančios kiaulės paimti mėginiai ir išsiųsti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą AKM diagnozei patvirtinti. Gavus informaciją, jog kiaulės sirgo AKM, visos laikytos kiaulės nedelsiant buvo nugaišintos, ūkyje atlikta pirminė dezinfekcija, izoliuoti galimi viruso šaltiniai“, – teigia VMVT.

„Siekiant užkirsti AKM plitimui buvo patvirtintos apsaugos (3 km) ir stebėsenos (10 km) zonos. Šiuo metu atliekamas tyrimas viruso šaltiniui ir jo patekimo į ūkį keliams nustatyti.

Savo reikmėms auginantiems kiaules neversliniuose ūkiuose primename, kad privaloma laikytis minimalių biologinio saugumo reikalavimų, kuriems įgyvendinti nereikia didelių investicijų, ištisus metus.

Pavyzdžiui, prieš įeidami į kiaulių laikymo patalpas, ūkininkai persivilktų drabužius ir persiautų avalynę, nešertų kiaulių virtuvės atliekomis, taikytų dezinfekciją. Tačiau vis dar pastebimas ūkininkų abejingumas ir sąmoningumo stoka, o gal daugelis jau patikėjo, kad šios ligos Lietuvoje nėra“, – kalbėjo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.