Vandens telkinių apsaugai – nauji reikalavimai: ūkininkai jau turėtų pradėti ruoštis

Ūkininkams, teikiantiems paraiškas paramai gauti, bus numatoma laikytis atnaujinto vandens telkinių apsaugos standarto. Pasak Žemės ūkio ministerijos, didėjant gamybos intensyvumui ir dažnėjant ekstremaliems meteorologiniams reiškiniams, šis standartas būtinas, siekiant pagerinti požeminio ir paviršinio vandens kokybę Lietuvoje. Nauji reikalavimai turėtų įsigalioti nuo 2024 metų.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2022, 1:50 PM

Ribos veiklą paviršinių vandens telkinių apsaugos juostose

Pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginį planą, ūkininkai, kurių deklaruojami žemės plotai patenka į Paviršinio vandens telkinių apsaugos pakrančių apsaugos juostas, privalės laikytis vandens telkinių apsaugos, kitaip vadinamo GAAB4, standarto.

Skirtingai nuo ankstesnio paramos teikimo laikotarpio, atsirado ir papildomas reikalavimas, kuris ūkininkus įpareigoja prie visų jų laukuose esančių melioracijos griovių palikti ir deklaruoti 3 metrų palaukes su žoline danga, neįskaitant griovio šlaito.

„Kadangi šis reikalavimas atsiranda tik naujajame laikotarpyje, jis įsigalios nuo 2024 metų, kad ūkininkai suspėtų pasirengti šio reikalavimo įgyvendinimui“, – tvirtina Žemės ūkio ministerijos Augalininkystės ir žaliųjų technologijų skyriaus vyresnysis patarėjas Tadas Švilpauskas.

Vis dėlto ūkininkai skatinami neatidėlioti – naują reikalavimą reikėtų prisiminti planuojant jau kitų metų darbus, kad vėliau nebūtų pritaikytos sankcijos.

Pagal GAAB4 standartą, ūkininkai taip pat yra įpareigoti prie visų telkinių įrengti mažiausiai 3 metrų pločio juostas su žoline danga, o apsaugos pakrančių apsaugos juostų sluoksnyje yra draudžiama paskleisti ne tik mėšlą ir/ar srutas, bet ir mineralines trąšas bei augalų apsaugos produktus. Šiose juostose taip pat draudžiamas žemės dirbimas.

Svarbu paminėti, kad taikomos ir tam tikros išimtys – paviršinių vandens telkinių apsaugos juostose galima ganyti gyvulius ir užsiimti mulčiavimu. Strateginiame plane taip pat teigiama, kad pareiškėjas gali naudoti palaukes žemės ūkio technikos eismui, bet žolinė danga turi išlikti vyraujanti.

Sunerimti verčia šiltėjantis klimatas

GAAB4 ir kiti strateginiame plane numatyti standartai diegiami aplinkosaugos tikslais. Konkrečiai GAAB4 standartas reikalingas tam, kad dėl šiltėjančio klimato ateityje didėjant maisto medžiagų išplovimui ir greitėjant vandenyje vykstantiems biocheminiams procesams, būtų užtikrinta vandens telkinių apsauga.

Kaip pažymima plane, tikimasi, kad 3 metrų pločio palaukės su žoline danga sumažins vandens užterštumą, suteiks naudos biologinei įvairovei, nes atsiras sąlygos susidaryti floros ir faunos buveinėms. Be to, paviršinio vandens telkinių juostos su žoline danga padės išlaikyti daugiamečių pievų referencinį rodiklį, kuris svarbus įgyvendinant GAAB1 standartą, reglamentuojantį daugiamečių pievų apsaugą.

Naujajame ŽŪM plane iš viso aprašyti 9 skirtingi GAAB standartai, o kiekvienas jų reglamentuoja vis kitos srities apsaugą: klimato kaitos švelninimą ir prisitaikymą prie jos (GAAB1, GAAB2, GAAB3), vandens išteklių būklės apsaugą (GAAB4), dirvožemio apsaugą ir būklės gerinimą (GAAB5, GAAB6, GAAB7) bei biologinės įvairovės apsaugą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.