Europos Startuolių regiono iniciatyva tiesia kelią inovacijoms ir gerovei kaimiškose vietovėse

Europos Komisijos patvirtintai Europos Startuolių regiono iniciatyvai stiprus postūmis suteiktas Lietuvoje: konferencijoje Vilniuje neseniai įsteigtas Europos Startuolių regiono aljansas, subūręs įtakingas ES inovacijų organizacijas. Jų bendras siekis – sudaryti galimybę inovacijomis pagrįstam proveržiui ES regionuose, o jame svarbus vaidmuo tenka regionų startuoliams.

Europos Startuolių regiono aljanso nariai pasirašo memorandumą.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Europos Startuolių regiono aljanso nariai pasirašo memorandumą.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė („AgriFood Lithuania DIH“ direktorė) ir Mariya Gabriel (Europos Sąjungos inovacijų, mokslinių tyrimų, kultūros, švietimo ir jaunimo komisarė).<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė („AgriFood Lithuania DIH“ direktorė) ir Mariya Gabriel (Europos Sąjungos inovacijų, mokslinių tyrimų, kultūros, švietimo ir jaunimo komisarė).<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 23, 2023, 9:00 AM

Bendradarbiavimo konferencijos „Regionų vystymas. Startuolių regionai – tvarūs, ekonomiškai klestintys, inovatyvūs ir atsparūs krizėms“ organizatoriai ir aljanso įkūrimo iniciatoriai – klasteris ir Skaitmeninių inovacijų centras „AgriFood Lithuania DIH“.

„Siekiame sukurti keitimosi žiniomis ir bendradarbiavimo erdvę, kurioje visi svarbiausi veikėjai – verslas, startuoliai, mokslo atstovai, sprendimų priėmėjai, bendruomenės – galėtų dalintis idėjomis ir imtis veiksmų skatinti startuolių inovacijas kaimo vietovėse. Džiaugiamės, kad mūsų idėjos sulaukia pritarimo visoje Europos Sąjungoje. Netrukus, vasario 28-ąją, diskusijas pratęsime jau Briuselyje vyksiančiame Europos Startuolių regiono forume“, – pažymėjo „AgriFood Lithuania DIH“ direktorė Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė.

Tarp Europos Startuolių regiono aljanso dalyvių – Europos inovacijų ir technologijų instituto maisto inovacijų iniciatyva („EIT Food“), europinė inovacijų diegimo kaimo vietovėse iniciatyva „SmartAgriHubs“, „Agrifood DIH's Network of Networks“, Europos klasterių aljansas, Lietuvos pramonininkų konfederacija.

Kaimiškosios vietovės yra svarbi Europos identiteto dalis – šiose vietovėse gyvena apie 140 mln. žmonių, tai sudaro maždaug 30 proc. ES populiacijos ir užima daugiau nei 80 proc. ES teritorijos. Pastaraisiais metais kaimų vietovės susidūrė su reikšmingais iššūkiais, susijusiais su globalizacija, urbanizacija, gyventojų skaičiaus mažėjimu ir senėjimu. Tai kelia didelę įtampą – jauniems žmonėms išvykstant, nyksta regionų gyvybingumas, jie tampa mažiau patrauklūs verslams, be to, talentų nutekėjimas reiškia ir mažėjantį inovacijų potencialą.

Europos Startuolių regiono iniciatyva siekiama užkirsti kelią šioms negatyvioms tendencijoms ir, tarpsektoriniu lygiu dalinantis patirtimi, formuoti konkrečių veiksmų darbotvarkę, kad situacija keistųsi teigiama linkme.

EK įsipareigojo investuoti į inovacijas kaimuose

Konferencijoje pranešimą skaičiusi Mariya Gabriel, Europos Sąjungos inovacijų, mokslinių tyrimų, kultūros, švietimo ir jaunimo komisarė, teigė, kad neinvestuojant į regionus, būtų žlugdomos ne tik pačių regionų, bet ir visos ES galimybės. Anot jos, startuoliai gali padėti atgaivinti kaimiškąsias vietoves ir jų bendruomenes bei prisidėti prie to, kad tai taptų patraukliomis vietomis žmonėms gyventi ir dirbti.

„Inovacijos kaimų vietovėse yra esminis visos ES konkurencingumo veiksnys. Investicijos į startuolius padės suburti inovacijų talentus, kūrybiškus protus regionuose. Kaimiškosios vietovės svarbios ir dėl to, kad jose saugomi mūsų gamtos ištekliai. Inovacijos ir startuoliai gali reikšmingai prisidėti prie šių tikslų – saugoti tiek bendruomenių, tiek planetos gerovę. Būtent todėl Europos Komisija yra tvirtai įsipareigojusi remti Europos Startuolių regiono iniciatyvą“, – sakė komisarė M.Gabriel.

Komisarės teigimu, pagrindą šiai iniciatyvai suteikia dvi svarbios ES strategijos: ilgalaikė ES kaimiškųjų vietovių plėtros vizija 2040-iesiems ir Naujoji Europos inovacijų darbotvarkė. Ilgalaikė vizija numato keletą veiksmų sričių, siekiant stipresnių, glaudžiau tarpusavyje susijusių, atparesnių ir klestinčių kaimo vietovių. Inovacijoms šioje vizijoje taip pat tenka svarbus vaidmuo.

Tuo tarpu pagal Naująją Europos inovacijų darbotvarkę siekiama ES paversti pasauliniu giliųjų technologijų plėtros, inovacijų ir startuolių kūrimosi lopšiu, kuriame augtų nauja tyrėjų, startuolių steigėjų ir inovatorių karta.

„Naujojoje darbotvarkėje pabrėžiamas mūsų pasiryžimas ieškoti sprendimų aktualiausiems visuomenės ir ekonominiams iššūkiams pasitelkiant giliųjų technologijų inovacijas, ne vien reglamentavimą. Esu įsitikinusi, kad giliųjų technologijų inovacijų ekonominis, verslo ir visuomeninis poveikis bus jaučiamas daugelyje sričių“, – teigė EK narė.

Lietuvos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, sveikindama konferencijos dalyvius, patikino, kad vienas iš svarbiausių politinės darbotvarkės punktų – užtikrinti, kad ekonominiai regionų augimo tikslai būtų pasiekti kiek įmanoma greičiau ir kad jų būtų siekiama, sekant ES Žaliuoju kursu bei įtraukiant jaunimą.

„Lankantis regionuose, neįmanoma nepastebėti juose slypinčio potencialo – jau ir dabar jaunimas kartais pasirenka kokybiškai gyventi mažesniuose miesteliuose. Yra nedidelių savivaldybių, kurios jau daug pasiekusios įvairiose srityse, nuo miesto žalinimo iki verslo aplinkos kūrimo“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Galimybės, kurias atrakina Startuolių regionai

Kad Europos Startuolių regiono idėjos taptų tikrove, svarbiausia – bendradarbiavimas tarp įvairių sektorių ir inovacijų pritraukimas į juos. Ši mintis apjungė daugelio konferencijos kalbėtojų pasisakymus.

Pasak Skaitmeninių inovacijų centro „AgriFood Lithuania DIH“ vadovės K.Šermukšnytės-Alešiūnienės, kaimo vietovėms atsiveria plačios galimybės, tačiau reikia bendromis pastangomis rasti būdus, kaip atverti šį potencialą – todėl dideli lūkesčiai siejami su Europos Startuolių regiono aljansu.

„Kad kaimo vietovės atsigautų, turime jose užtikrinti kokybišką gyvenimą, grąžinti jaunus žmones ir moteris, parodyti atsiveriančius naujus kelius. Jau esame gavę gerų pamokų – Covid-19 pandemijos metu, vėliau pasaulį sukrėtus geopolitiniams neramumams, daugybę iššūkių padėjo atremti būtent technologinės naujovės. Netolimoje praeityje net nekalbėdavome apie apsirūpinimo maistu saugumą, žalinimo tendencijas, giliąsias technologijas – o dabar tai yra šiandienos aktualijos. Startuolių ekosistemos gali padidinti regionų patrauklumą ir tapti nauju verslo modeliu regionuose“, – įsitikinusi K.Šermukšnytė-Alešiūnienė.

Regionuose jau veikiantys verslai ir korporacijos, kaip tikisi Startuolių regiono aljanso įkūrėjai, gali tapti vedliais ir mentoriais, pritraukiančiais startuolius, taip pat prisidėti prie regionuose gyvenančių žmonių kvalifikacijos kėlimo ar perkvalifikavimo.

Dr. Andy Zynga, apsirūpinimą maistu siekiančios užtikrinti organizacijos „EIT Food“ generalinis direktorius, atkreipė dėmesį, kad Europoje startuolių yra daugybė, tačiau tik 4 proc. iš jų veikia agromaisto sektoriuje. Jų, pasak A. Zynga, turėtų rastis gerokai daugiau, dėl to ir svarbūs inkubatoriai, kitos inovatorius vienijančios platformos, skatinančios inovatyvias iniciatyvas įgyvendinti praktiškai.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius akcentavo, kad inovatyvios idėjos turi virsti praktiniais sprendimais jau dabar, nelaukiant tolimos ateities.

„Kartais gimstančios idėjos būna pernelyg toli nuo tikrovės, bet mes privalome galvoti apie šią dieną, pramonės sektorius jau dabar kurti kuri kuo aukštesnę pridėtinę vertę ir didinti konkurencingumą. Tam siekiame apjungti skaitmenizavimą, technologijas, pramonę ir žemės ūkį. Būsime efektyvūs ir inovatyvūs, jei artimai bendradarbiausime“, – pažymėjo LPK vadovas.

Visuomeninė iniciatyva – daugiau potencialo

EK narė M.Gabriel džiaugėsi, kad Europos Startuolių regiono aljanso iniciatyva kilo pačioje visuomenėje – tai yra, šios idėjos nėra „nuleistos“ iš viršaus, taigi turi kur kas daugiau potencialo tapti įgyvendintos.

„Startuolių regiono aljansas įkurtas žmonių iniciatyva, o juk to ir reikia – įkvepiančios dvasios, dalinimosi patirtimi apie sėkmę ir nesėkmes. Tik toks aktyvių piliečių judėjimas padės sukurti klestinčias bendruomenes kaimo vietovėse“, – apibendrino komisarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.