Populiariausios sodų gėlės – jurginai: kaip juos išsaugoti per žiemą?

Jurginai – Lietuvoje plačiai paplitusi daugiametė gėlė. Ankstyvų veislių žiedai pasirodo dar liepos mėnesį, o masiškai jurginai sužydi rugpjūtį ir gėlių mylėtojus džiugina iki pat spalio šalnų. Kad jurginai džiugintų ne vienerius metus, būtina tinkamai paruošti šakniagumbius.

Jurginai, gėlės, žiedai, Botanikos sodas<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurginai, gėlės, žiedai, Botanikos sodas<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilniaus botanikos sodas,jurginai,vasara,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus botanikos sodas,jurginai,vasara,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus botanikos sodas,jurginai,vasara,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus botanikos sodas,jurginai,vasara,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-09-24 12:18

Patarimais, kaip žiemai paruošti daugiamečius jurginus, dalinasi Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto biologas Lukas Petrulaitis.

Kada ir nuo ko pradėti?

„Geriausias orientyras, nurodantis, kada iškasti daugiamečių jurginų šakniagumbius, yra pirmosios šalnos ir jų pakąsti lapai bei žiedai. Paprastai tariant, šakniagumbiai kasamai tuomet, kai dėl pirmųjų šalnų augalai pasidaro neišvaizdūs“, – sako biologas.

Šakniagumbius geriausia kasti saulėtą dieną, pirmoje dienos pusėje – tada iki vakaro jurginai dar spės apdžiūti. Pirmiausia nupjaunama antžeminė dalis, paliekant maždaug 3–10 cm ilgio jurginų stiebus. Po to labai atsargiai, saugant nuo pažeidimų, kasami ir šakniagumbiai.

Šakniagumbius rekomenduojama kasti šakėmis. Kasama kiek toliau nuo kero, iš kelių pusių. Biologas įspėja, kad jurginų negalima traukti už kero stiebų, o iškasus negalima ant gumbų esančio dirvožemio likučių nupurtyti trankant į žemę.

Žemės likučius, esančius ant iškastų gumbų, būtina pašalinti, tačiau nepatariama tam naudoti aštrių daiktų. Neatsargus kasimas arba aštrių daiktų naudojimas žemių pašalinimui gali pažeisti šakniagumbius. O pažeisti šakniagumbiai pradeda pūti ir neišsilaiko per žiemą.

Laikymo sąlygos

Optimaliausios šakniagumbių laikymo sąlygos yra 3–6 laipsnių temperatūra ir 60–75 proc. santykinis oro drėgnumas.

Prieš patalpinant šakniagumbius patalpoje, kurioje jie bus laikomi per žiemą, būtina šakniagumbius apdžiovinti. Jei patalpa, kurioje laikysite jurginus, nėra pakankamai sausa, juos džiovinti patartina bent savaitę prieš sandėliavimą.

Žiemos metu biologas rekomenduoja jurginus peržiūrėti bent 2-3 kartus. Apipuvusias ir stipriai apdžiūvusias šakniastiebių dalis patartina nupjauti aštriu peiliu, o pjūvio vietas apibarstyti sutrinta medžio anglimi.

Pilnai susiformavę jurginų šakniagumbiai žieminiu vegetacijos periodu gali gerai išsilaikyti ir neoptimaliomis laikymo sąlygomis. Tinkama laikymo temperatūra ir drėgnumas labai svarbus nepilnai susiformavusiems šakniastiebiams.

Šakniagumbiai susiformuoja nepilnai dėl netinkamų auginimo sąlygų: kai jurginai auginami šaltoje dirvoje, po medžiais, auga tankiai pasodinti ar pertręšiami azoto trąšomis.

Ką daryti, jei neturite reikiamų patalpų?

Jurginų šakniagumbių laikymui nėra tinkamos šiltos ir drėgnos patalpos. Neturintiems galimybių jurginus per žiemą laikyti tinkamose patalpose biologas rekomenduoja alternatyvą – šakniagumbių parafinavimą.

Parafinavimo procesas nėra sudėtingas ir gali būti atliekamas namų sąlygomis. Parafinas ištirpinamas inde, įstatytame į karšto vandens vonelę. Nuplauti ir gerai išdžiovinti šakniagumbiai kelioms sekundėms pamerkiami į 52–56 laipsnių temperatūros parafiną.

Pamerkus jurginus į parafiną labai svarbu, kad parafino plėvele apsitrauktų visas šakniagumbis kartu su šaknies kakleliu.

Į parafiną taip pat galima įmaišyti 1/5 vaško. Tuomet šakniagumbius gaubianti plėvelė būna elastingesnė ir ne taip greit trupa. Tokiu būdu žiemai paruoštus jurginus rekomenduojama laikyti polietileno maišuose arba dėžutėse užpylus durpėmis.

„Net ir turint optimalias sąlygas jurginų laikymui per žiemą, parafinuoti reikėtų itin silpnus, pirmamečius ar labai smulkius šakniagumbius. Parafinavimas būtinas vertingų ir retų veislių jurginų šakniagumbiams. Tai garantuoja, kad jurginai per žiemą tikrai išsilaikys“, – teigia biologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.