Česnakų žiemojimas: laikymo sąlygos ir naudingos savybės

Nuo senų laikų paprastas kieviename darže augantis česnakas buvo produktas, padedantis apsisaugoti nuo įvairių ligų. Dalinamės informacija apie naudingąsias česnako savybes ir patarimais, kaip laikyti česnakus šaltuoju metų laiku, kad jie neprarastų vertingųjų medžiagų.

Česnakų nauda ir laikymo sąlygos.<br>V.Balkūno nuotr.
Česnakų nauda ir laikymo sąlygos.<br>V.Balkūno nuotr.
Česnakų nauda ir laikymo sąlygos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Česnakų nauda ir laikymo sąlygos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 3, 2018, 11:38 PM

Sveikatai naudingos česnakų savybės

Česnako naudą žmogaus organizmui lemia šio augalo biocheminė sudėtis: vienoje česnako skiltelėje gausu vitaminų, mineralų, fermentų ir aminorūgščių. Bene svarbiausias česnako komponentas, dėl kurio česnako griebiamasi, siekiant įveikti įvairias infekcijas, mikrobus ir bakterijas, yra sieros junginiai, kovojantys su įvairiais mikrobais.

Česnakų sudėtyje esančios veikliosios medžiagos ne tik kovoja su mikroorganizmais ir infekcijomis, bet pasižymi ir antibiotinėmis savybėmis. Dėl šios priežasties česnakas kartais vadinamas natūraliu antibiotiku, kurį rekomenduojama vartoti persišaldžius ar sloguojant.

Tai augalas, kuris kartu padeda kovoti su bendru organizmo silpnumu. Pozityvus česnako poveikis pastebimas ir mažinant cholesterolio kiekį kraujyje, normalizuojant kraujotaką, mažinant trombų susidarymo tikimybę. Manoma, kad česnakas taip pat pasižymi ir priešvėžinėmis savybėmis, nes lėtina vėžinių ląstelių progresavimą.

Beje, organizmui naudingiausias yra natūralus, neperdirbtas ir chemiškai bei termiškai pernelyg neapdorotas česnakas.

Česnako vartojimo būdai gali būti labai įvairūs: nuo kontrastinių vonelių kojoms, kompresų iki inhaliacijų su česnaku ir česnako užpiltinių bei tirpalų.

Jei česnakais gardinami maisto produktai, česnakų nereiktų pervirti ar perkepti. Pervirus ar perkepus česnakus, augalas praranda naudingąsias savybes.

Kamuojant slogai, česnakų sultis galima maišyti su šaltalankių aliejumi ir lašinti į nosį. Gydant anginą ar peršalimą, susmulkinus česnaką, jį patartina naudoti inhaliacijoms.

4 česnakų laikymo patarimai:

1. Klaidinga manyti, kad per žiemą sėkmingai išsilaikys visos vasaros metu užsiaugintos česnakų galvutės. Žiemojimui tinka tik pilnai subrendę, nepažeisti, gerai išdžiovinti česnakai. Jei česnakai yra nepakankamai išdžiuvę, jie gali pradėti pūti ir pelyti.

Norint česnakus išsaugoti per visą žiemą, taip pat reikėtų rinktis specialias tam pritaikytas rūšis.

2. Česnakus rekomenduojama laikyti sausoje patalpoje, kurios temperatūra siekia 18-24ºC šilumos. Česnakų galvutes galima patalpinti kartotinėse ar medinėse dėžėse, laikyti supintas į kasas arba sudėtas į natūralaus pluošto maišelius.

Jei derlius gana gausus, česnakus galima laikyti ir subertus ant lentynų. Tiesa, subertų česnakų sluoksnis neturėtų būti didelis (iki 30 cm storio sluoksnis).

3. Jei nėra galimybės česnakus laikyti sausoje patalpoje, juos galima patalpinti stiklainyje su druska. Švariai išplauto ir kruopščiai iššluostyto didesnės talpos stiklainio dugną patartina padengti druska, į stiklainį patalpinti česnakus ir užpilti papildomu druskos sluoksniu.

4. Kai kurios šeimininkės česnakus užpila aliejumi ir šaltuoju metų laiku laiko šaldytuve. Tokiu atveju reikia kruopščiai nuvalyti ir nusausinti česnako skilteles. Paruoštos skiltelės suberiamos į stiklainį ir užpilamos aliejumi. Beje, naudoti galima ne tik skilteles, bet ir česnako kvapo prisigėrusį aliejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.