Eglučių augintojai patarė, kaip išsirinkti kokybišką Kalėdų eglutę ir išsaugoti jos grožį

„Kalėdinių eglučių auginimas yra sezoninė, nuotaikinga veikla, reikalaujanti nemažai darbo ir visos šeimos pajėgumų, tačiau kartu atnešanti daug gražių švenčių laukimo akimirkų. Smagiausia matyti, kai rinktis eglutės atvažiuoja seneliai kartu su anūkais ir eglutės pirkimas vaiko gyvenime tampa dideliu įvykiu“, – portalui lrytas.lt sakė formuotų kalėdinių eglučių auginimu ir pardavimu užsiimanti Butavičių šeima.

Kaip išsirinkti ir išlaikyti Kalėdų eglutę.<br>Augintojų archyvo nuotr.
Kaip išsirinkti ir išlaikyti Kalėdų eglutę.<br>Augintojų archyvo nuotr.
Kaip išsirinkti ir išlaikyti Kalėdų eglutę.<br>Augintojų archyvo nuotr.
Kaip išsirinkti ir išlaikyti Kalėdų eglutę.<br>Augintojų archyvo nuotr.
Kaip išsirinkti ir išlaikyti Kalėdų eglutę.<br>Augintojų archyvo nuotr.
Kaip išsirinkti ir išlaikyti Kalėdų eglutę.<br>Augintojų archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-12-14 10:46

Pardavimus skatina sniegas

Butavičiai eglutes augina Šiaulių ir Pasvalio rajonuose. Augintojai pastebėjo, kad šiemet pardavimo sezonas prasidėjo kaip niekada anksti.

Pirmųjų užklausų savo paskyroje socialiniame tinkle ir telefonu augintojai sulaukė dar prieš lapkričio 1-ąją.

Įprastai prekyba prasideda gruodžio viduryje ir tęsiasi iki pat Kūčių. Didžiausias eglučių pirkimas fiksuojamas savaitę ir savaitgalį prieš Kalėdas.

Tiesa, augintojai pastebi, jog prieš gerą dešimtmetį buvo aktyviai laikomasi tradicijos puošti eglutę Kūčių dieną, todėl per Kūčias pirkimai būdavo labai aktyvūs.

Dabar Kalėdine nuotaika norima pasidžiaugti kuo ilgiau, nors kasmet atsiranda ir tokių, kurie eglutes atsimena ir augintojams skambina vėlų Kūčių vakarą.

„Yra vienas įdomus faktas, kuris nesikeičia metai iš metų. Jei iš vakaro pasninga, kitą dieną eglučių pirkimas smarkiai padidėja. Kai lauke sninga, visada parduodame daugiau eglučių“, – portalui lrytas.lt teigė tėvams kalėdinių eglučių versle padedanti Toma Vaitkevičienė.

Egzistuoja savos rinkos tendencijos

Prieš penkerius metus buvo sidabrinių eglučių bumas: pirkėjai klausinėdavo apie sidabrines eglutes, kurios nuo įprastų žaliaskarių skiriasi storesniais spygliais, šiek tiek kitokia forma ir laikosi kiek ilgiau, tačiau kartu pasižymi aukštesne kaina.

Prieš dvejus-trejus metus rinkoje ėmė populiarėti kėniai.

Pasak eglučių augintojų, pagrindinis kriterijus, dėl kurio pirkėjai perka ir namuose puošia lietuviškas žaliaskares, yra kvapas.

Būtent lietuviškų eglučių kvapas konkurencinėje kovoje nugali net pastaraisiais metais Lietuvoje išpopuliarėjusius kėnius.

Pašnekovai taip pat atkreipė dėmesį, kad lietuviai ieško vis aukštesnių eglučių. Ilgą laiką perkamiausios eglutės buvo daugmaž 1,50-1,70 metro aukščio. Bet praėjusiais metais atsirado netikėta tendencija, kuri persikėlė į šiuos metus – aukštų eglučių, siekiančių 2 metrus, poreikis.

„Pirkėjai kiekvienais metais darosi vis drąsesni. Vis daugiau žmonių užsisako eglutę jos gyvai nematę, o apžiūrėję mūsų paskyroje“, – teigė Toma Vaitkevičienė.

Butavičių šeima savo užaugintomis eglutėmis prekiauja Šiaulių apskrityje, dalis eglučių urmu išvažiuoja į Latviją ir kitus Lietuvos miestus.

Taip pat susibūrė lojalių klientų, vertinančių Lietuvoje užaugintų eglučių kokybę, ratas, todėl nemaža dalis pirkėjų įsigyti eglutę atvyksta tiesiai į augintojų namus.

Kaip išsirinkti kokybišką eglutę: 5 patarimai

1. Kertinis eglutės išsilaikymo elementas – priežiūra. Eglutes tiesiog būtina nuolat laistyti. Tačiau vien laistymo nepakanka, jas patartina kasdien purkšti vandeniu.

2. Ar eglutė prekybos vietoje stovi jau seniai, atskleidžia jos kotas. Jei kotas nupjautas neseniai, šviežiai, jis yra „sultingas“. Jei kotas ir jo kraštai apdžiūvę, tai indikatorius, kad eglutė nukirsta prieš kurį laiką.

Beje, dažnai manoma, kad kuo storesnis kotas, tuo senesnė eglė. Toks manymas yra teisingas.

Tačiau tikrai ne visada galioja formuotoms eglutėms: paaugusios eglutės yra stabdomos ir suformuojamos, todėl formuotos eglutės yra žemesnės, bet su storesniais kotais nei daugiau metų turinčios, natūraliai miške augančios eglutės.

3. Kitas paprastas metodas, leidžiantis patikrinti, ar eglutė yra šviežiai nukirsta – ją stipriau papurtyti.

Nedidelis byrančių spyglių kiekis yra normalu, tačiau jei spygliai byra gausiai, tikėtina, kad eglutė nukirsta senokai.

4. Nusipirkus eglutę rekomenduojama ją parą palaikyti balkone arba garaže. Tai padeda eglutei adaptuotis ir prisitaikyti prie temperatūros pokyčių.

Didelis ir staigus temperatūrų skirtumas sukelia eglutei šoką bei potencialiai sutrumpina jos išsilaikymo trukmę.

5. Nereiktų bijoti parudavusių apatinių eglutės šakų. Jų išsigąsti tikrai nereikėtų, nes apatinės šakos dažniausiai paruduoja dėl eglučių plantacijose augančios aukštesnės žolės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.