Pavasariui artėjant – paprasti patarimai, kaip natūraliais būdais pagerinti dirvą

Derlinga dirva – raktas į gausų ir kokybišką derlių. Nors sodininkystės ir daržininkystės skyriuose gausu įvairių trąšų, skirtų dirvos gerinimui, tačiau, vengiant cheminių medžiagų, vertėtų nepamiršti ir natūralių priemonių.

 Derlinga dirva – raktas į gausų ir kokybišką derlių.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Derlinga dirva – raktas į gausų ir kokybišką derlių.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Praturtinti dirvą ir pagerinti jos derlingumą galima ir natūraliomis priemonėmis.<br>LR nuotr.
Praturtinti dirvą ir pagerinti jos derlingumą galima ir natūraliomis priemonėmis.<br>LR nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 27, 2019, 10:21 AM, atnaujinta Feb 27, 2019, 10:22 AM

Dalijamės liaudiškais metodais, padedančiais praturtinti dirvą ir pagerinti jos derlingumą.

– Kai kurie sodininkai sunkios molio dirvos pagerinimui renkasi šiaudus – šiaudai pakankamai greitai supūva, praturtindami dirvožemį maisto medžiagomis. Šiaudus perkasti patartina rudenį: juos rekomenduojama supilti į iškastas vagas ir negiliai sukasti.

Nereiktų išsigąsti, jei su šiaudais perkastoje dirvoje pasirodys pelėsis. Šie pelėsiai nėra žalingi: atsiradę pelėsiai parodo, kad dirvoje gausėja naudingų mikroorganizmų. Jei pelėsio dirvoje labai daug, tai yra indikatorius, kad į dirvą buvo įterpta per daug šiaudų.

– Šiaudus taip pat galima berti į komposto krūvas: su šiaudais sumaišytas, perpuvęs kompostas yra gera, natūrali trąša daržams.

– Molingos dirvos kokybę pagerinti padeda ir paprasčiausias perkasimas. Tinkamiausias laikas atlikti šį darbą – ruduo.

– Agurkų augimą patartina skatinti krapais. Šiltnamiuose, kuriuose auginami agurkai, rekomenduojama pasodinti krapų: krapai skatina agurkų augimą, o agurkai – krapų.

– Daržininkystėje ir sodininkystėje naudojant durpes, jas patartina palaikyti lauke, kad prapūstų vėjas.

– Dirvos, skirtos šiltnamiuose auginamiems pomidorams, praturtinimas nesudėtingas. Pomidorų auginimui šiltnamiuose puikiai tinka dirva iš lygių dalių durpių ir velėninės bei perpuvusios žemės mišinio. Ši daržovė gerai auga ir velėninės bei perpuvusios žemės mišinyje, kurioje nėra durpių.

– Neretai pamirštama, kad purenimas – dar vienas iš natūralių dirvožemio gerinimo būdų. Tiesa, užsiimant dirvos purenimu, svarbu nesunaikinti dirvoje gyvenančių mikroorganizmų, sliekų ir vabalėlių. Dėl šios priežasties kastuvas nėra tinkamiausias dirvos purenimo įrankis – šiam darbui labiau tinka šakės, kauptukas ir rankos.

Beje, dirvą natūraliu būdu purena ir giliašakniai augalai.

– Mulčiavimas – dar vienas visiškai natūralus dirvos gerinimo būdas. Mulčiavimas teigiamai veikia dirvos drėgmės lygį, sudaro palankias sąlygas vabzdžių, vabalų ir mikroorganizmų dauginimuisi ir veisimuisi.

– Smėlingas dirvožemis yra linkęs į išdžiūvimą ar net perdžiūvimą ir gana greitą naudingųjų medžiagų praradimą. Liaudiškas būdas, padedantis pagerinti smėlingos dirvos būklę, yra labai paprastas – į dirvą patartina įterpti komposto ar nupjautos žolės.

– Sumažinti smėlingo dirvožemio rūgštingumą, kartu padidinant jo derlingumą, padeda kalkės.

– Pastebima, kad dirvožemio derlingumą padidina ir atstato ankštiniai augalai bei daugiametės žolės. Todėl, siekiant natūraliomis priemonėmis pagerinti dirvožemio būklę, vertėtų nepamiršti šių augalų sodinimo.

– Jei problemų kelia tai, kad dirva yra labai šlapia, šią problemą išspręsti padeda sodininkystei skirto žvyro įkasimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?