Šalnos daržininkų neišgąsdino – tik pažiūrėkite, kaip jie saugo savo derlių

Vasariška šiluma džiuginusi paskutinėmis balandžio dienomis iš Lietuvos pasitraukė, vos prasidėjus paskutiniam pavasario mėnesiui.

Patarimai, kaip saugoti daržą ir sodą nuo permainingų orų.<br>123rf nuotr.
Patarimai, kaip saugoti daržą ir sodą nuo permainingų orų.<br>123rf nuotr.
Apsaugoti sodą ir daržą nuo šalnų padės agroplėvelė.<br>123rf nuotr.
Apsaugoti sodą ir daržą nuo šalnų padės agroplėvelė.<br>123rf nuotr.
Net esant šalnų tikimybei, sėkmingai sudygsta įvairių rūšių ridikėliai, salotos.<br>V.Balkūno nuotr.
Net esant šalnų tikimybei, sėkmingai sudygsta įvairių rūšių ridikėliai, salotos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 6, 2019, 10:31 AM

Sinoptikams šį savaitgalį prognozuojant netgi minusinę temperatūrą, žmonės sunerimo: ką daryti, kad šalnos nepakenktų žaliuoti pradėjusiems daržams ir sodams?

Daržus ir sodus išgelbės paprastas dalykas

Permainingas Lietuvą užklupęs oras sukelia keblumų tiek patyrusiems ūkininkams, tiek mėgėjams daržininkams ar sodininkams.

Siekiant apsaugoti daržoves, vaismedžius bei vaiskrūmius nuo artėjančių šalnų, pasak prekybos centro „Senukai“ sodo prekių specialisto L.Skamarako, patartina griebtis vienos paprastos ir daugeliui žinomos priemonės – agroplėvelės.

„Agroplėvelė pravers, jei lauke jau pasėtos šalčiui jautrios daržovės – agurkai, pupelės, pasodinti pomidorų daigai, melionai, baklažanai ar ankstyvos bulvės.

Agroplėvelė praleidžia lietaus vandenį bei deguonį sukurdama augalų vystymuisi ir jų augimui palankų mikroklimatą – uždengus dirvą agroplevele, temperatūra po ja gali būti net keliais laipsniais aukštesnė nei aplinkoje.

Agroplėvelę galima naudoti tiek siekiant apsaugoti augalus nuo šalnų, tiek ir norint paspartinti jų augimą. Tai ypač aktualu tiems, kas paskubėjo įsirengti braškyną ir nerimauja, jog jau besiformuojantys žiedynai nušals“, – patarė sodo prekių specialistas.

Agroplėvelė apsaugoti gali ne tik daržą, bet ir sodą. Ja, saugant nuo šalnų, galima apdengti ir šiuo metu žydinčių vaismedžių lają – trešnes, vyšnias, obelis ir kitus sodo medžius.

Tokiu būdu užsitikrinama, kad šalna nepakąs vaismedžių žiedų ir nepakenks šiemečiam derliui.

Jei galite nesodinti, nesodinkite

Specialistas pastebėjo, kad šalnų periodas gegužę šiais laikais yra daugiau netikėtas nei įprastas reiškinys. O jei įmanoma, į lauką sodinukus vertėtų perkelti tada, kai orų temperatūra yra kiek įmanoma stabilesnė.

„Dauguma šalnoms jautrių daržovių yra daiginamos namuose arba kitoje kontroliuojamoje aplinkoje ir tik vėliau, sodinukui sužaliavus ir užauginus bent keletą „tikrųjų“ lapų, kai jau nebegresia šalnų pavojus, perkeliamos į dirvą.

Tad gegužę sodinama tik nedidelė daržovių dalis. Pavyzdžiui, melionai, arbūzai“, – portalui lrytas.lt sakė L.Skamarakas.

Permainingu oru esant šalnų tikimybei, sėkmingai sudygsta įvairių rūšių ridikėliai, salotos.

Tiesa, juos sėjantiems tik dabar rekomenduotina rinktis ankstyvesnes veisles tam, kad spėtų užderėti, kol dirva puri ir nenualinta karščių, neperdžiūvusi.

Vis tik sodo prekių specialistas pastebėjo, kad užklupusios šalnos sėklų pirkėjų neatbaido, nes sėklomis sodininkai ir daržininkai domėtis pradeda dar vasario mėnesio viduryje.

Dabar, kai jau didžioji dalis daržovių sudygę, ieškoma tų daržovių sėklų, kurių buvo nespėta įsigyti anksčiau arba kurių pritrūko pamačius, kad dar yra laisvos dirvos bei neužpildyto lysvių ploto.

Anot specialisto, šiuo metu yra tinkamas metas pildyti savo sodo augalų kolekcijas – rinktis vaismedžius, vaiskrūmius, dekoratyvinius augalus.

Agroplėvelė – nevienkartinis pirkinys

Sodo prekių specialistas atskleidė, kad kokybiška ir tinkamai prižiūrima agroplėvelė gali sėkmingai tarnauti net kelerius metus.

Todėl nudengus lysves vertėtų neskubėti jos išmesti – agroplėvelę patartina tvarkingai sulankstyti ir pasidėti kitam sėjos sezonui arba, atsižvelgiant į oro sąlygas, vėlesniam laikui.

Kad agroplėvelė daigus nuo šalnų saugotų keletą sezonų, svarbu pasirinkti kokybišką gaminį ir tinkamai jį naudoti.

„Priklausomai nuo oro sąlygų – kaip ilgai laikysis temperatūra žemiau nulio ir kiek smarkiai ji nukris – reikėtų atsižvelgti į agroplėvelės tankį. Jei nusimato itin šaltos dienos ir naktys arba labai daug kritulių, sodinukams apsaugoti reiktų rinktis storesnę, tankesnę agroplėvelę. Tuo tarpu jei šalti orai netruks ilgai – puikiai tiks ir plonesnė danga.

Agroplėvele naudotis itin paprasta – tereikia atsižvelgti į daigo dydį, lysvės ilgį ir plotą. Jei lapija dar nėra išlindusi iš dirvožemio, agroplėvelę reiktų tiesti tiesiai ant dirvos, o jos kraštus pritvirtinti, kad danga, esant stipriam vėjui, nepakiltų“, – rekomenadacijomis dalijosi specialistas.

Daigams ir sodinukams paaugus patartina naudoti plėvelės laikiklius.

„Jei sodinukų lapija virš dirvos jau visiškai susiformavusi, tuomet agroplėvelę reiktų tiesti keletą centimetrų virš jos. Tai galima padaryti naudojant atitinkamo aukščio laikiklius.

Jei naudosite ne specialius laikiklius, įsitikinkite, kad uždengėte ne tik lysvės viršų, bet ir užsandarinote visus šonus, taip sukurdami tinkamą mikroklimatą sodinukui saugiai ir šiltai augti“, – dėmesį atkreipė L.Skamarakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.