Pomidorų priežiūra vasarą: 5 praktiniai patarimai

Pomidorai – daugelio lietuvių mėgstama daržovė, auginama beveik kiekviename darže ar šiltnamyje. Įsibėgėjant lietuviškų pomidorų sezonui, dalinamės patarimais, kaip šia daržove tinkamai pasirūpinti per vasaros karščius.

Patarimai, kaip tinkamai pasirūpinti pomidorais per vasaros karščius.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Patarimai, kaip tinkamai pasirūpinti pomidorais per vasaros karščius.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Per aukšta temperatūra gali pakenti derliaus gausai ir kokybei.<br>AP nuotr.
Per aukšta temperatūra gali pakenti derliaus gausai ir kokybei.<br>AP nuotr.
Per aukšta temperatūra gali pakenti derliaus gausai ir kokybei.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Per aukšta temperatūra gali pakenti derliaus gausai ir kokybei.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Laistymui vertėtų rinktis ne itin šaltą vandenį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laistymui vertėtų rinktis ne itin šaltą vandenį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laistymui vertėtų rinktis ne itin šaltą vandenį.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Laistymui vertėtų rinktis ne itin šaltą vandenį.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 2, 2019, 9:26 AM

1. Optimalios temperatūros palaikymas

Įprasta manyti, kad pomidorai – šilumą itin mėgstantys augalai, tačiau ne viskas taip paprasta. Iš tiesų pomidorai yra šilumamėgės daržovės. Vis tik per aukšta temperatūra gali pakenti derliaus gausai ir kokybei.

Labai svarbus pomidorų priežiūros vasarą elementas – tinkamos temperatūros palaikymas. Tinkamiausia oro temperatūra sėkmingam pomidorų augimui ir vystymuisi yra daugmaž 20-25 laipsniai. Jei temperatūra pakyla iki 30 laipsnių ar net viršija 30 laipsnių, pomidorų augimas ir vystymasis sutrinka.

2. Drėgmė ir laistymas

Situacija sudėtinga ne tik su optimalia temperatūra, bet ir su drėgme. Dirvos drėgmė pomidorams tiesiog būtina, tad vasarą svarbu juos periodiškai lieti. Laistymui vertėtų rinktis ne itin šaltą vandenį. Optimali vandens temperatūra – 12-15 laipsnių. Jei lauke labai karšta, lieti galima ir dar šiltesniu vandeniu.

Tiesa, vandenį lieti vertėtų ant dirvožemio, tai yra, kad vanduo tiesiogiai pasiektų pomidorų šaknis. Pomidorai nemėgsta kai vandens patenka ant stiebų ir lapų. Pomidorų nereiktų lieti dieną – tam tinkamesnis laikas vakaras arba rytas.

Nors pomidorams svarbus tinkamas dirvos drėgnumas, siekiantis 75-90 proc., kiek kitokia situacija su oro drėgme. Pomidorai sunkiai pakelia drėgną orą. Oro drėgnumas neturėtų viršyti 50-60 proc.

3. Šviesa ir apsauga nuo piktžolių

Dar vienas sėkmingo pomidorų auginimo vasarą elementas – šviesa. Jei pomidorams trūksta šviesos, jie ima silpti, stypti ir tįsti. Taip pat užsitęsia ir žydėjimo laikotarpis, todėl pomidorai ne tik žydi, bet ir derlių subrandina gerokai vėliau.

Šviesos stygius neigiamai veikia pomidorų kokybę ir derliaus kiekybę.

Pomidorus vertėtų saugoti nuo piktžolių, o dirvą aplink juos supurenti. Augalams pradėjus megzti pomidorus, patartina dirvą purenti negiliai, tuomet pakanka supurenti dirvos paviršių.

4. Formavimas ir apkaupimas

Siekiant greitesnio pomidorų augimo, gausesnio ir kokybiškesnio derliaus, patartina juos genėti ir nuskinti ar nugnybti viršūnes. Iškarpyti patartina ir pažastinius pomidorų ūglius.

Tiesa, nereiktų laukti, kol ūgliai bus dideli: kuo didesni ūgliai, tuo didesnės žaizdos lieka šiuos ūglius nulaužus. Kuo didesnės žaizdos, tuo lengviau per jas patenka įvairių ligų sukėlėjai.

Tinkamiausias laikas pomidorų genėjimui ir ūglių skabymui – rytas.

Pomidorų augintojai taip pat rekomenduoja periodiškai apkaupti pomidorus, kad jų šaknys tvirčiau įsitvirtintų žemėje bei išleistų papildomas šaknis.

5. Nuolatinis stebėjimas

Pasikeitusi išvaizda, prastas mezgimas neretai gali būti susiję su pomidorus užpuolusiomis ligomis. Todėl visą vasarą labai svarbu stebėti pomidorų augimo procesus.

Jei pomidorams kažko trūksta, geriausiai apie tai taip pat sufleruoja pasikeitusi jų išvaizda.

Pavyzdžiui, smulkūs lapai, silpni stiebai, prastas mezgimas išduoda fosforo stygių. Pageltę apatiniai pomidorų lapai ir gelsvą atspalvį įgiję lapai sufleruoja apie azoto trūkumą. Į vidų užsirietę pomidorų lapai neretai signalizuoja kalio stoką. Netolygios spalvos pomidorų lapai dažnai būna susiję su kalio trūkumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.