Daržovių atsargų laikymas: praktiniai patarimai

Ruduo – derliaus nuėmimo metas. Kad daržovės džiugintų ir išsilaikytų kuo ilgiau, jas svarbu tinkamai laikyti. Primename keletą naudingų patarimų, padėsiančių tinkamai išlaikyti šiemetinį vaisių ir daržovių derlių.

Primename keletą naudingų patarimų, padėsiančių tinkamai išlaikyti šiemetinį vaisių ir daržovių derlių.<br>P.Mantauto nuotr.
Primename keletą naudingų patarimų, padėsiančių tinkamai išlaikyti šiemetinį vaisių ir daržovių derlių.<br>P.Mantauto nuotr.
Tinkamai laikomos daržovių, vaisių ir kitų daržo gėrybių atsargos išlaiko maistines bei skonines savybes.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Tinkamai laikomos daržovių, vaisių ir kitų daržo gėrybių atsargos išlaiko maistines bei skonines savybes.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Konservus ir uogienes patartina laikyti pakankamai vėsiose patalpose.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Konservus ir uogienes patartina laikyti pakankamai vėsiose patalpose.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 3, 2019, 11:10 AM

Ar išlieka maistinė vertė?

Šis klausimas kyla nemažai daliai daržovių, uogų ir vaisių augintojų, kurie daržo, sodo, miško ir laukų gerybes vartoja ne tik vos surinktas ar nuskintas, bet šaltajam sezonui ruošia ir jų atsargas.

Iš tiesų, atsakant į šį klausimą, atmetant keletą retų išimčių, galima vadovautis gana paprastas formule. Kuo ilgiau daržovės laikomos, tuo labiau menksta jų maistinė vertė, o kartu po truputį keičiasi ir cheminė sudėtis.

Sandėliuojamose ir kitais būdais laikomose daržovėse, uogose, vaisiuose neretai mažėja vitaminų, mineralų, organinių rūgščių kiekis. Daržovės ir vaisiai praranda vandenį, todėl ima vysti.

Kartu šiek tiek keičiasi ir jų skonis. Kai kurios ilgiau laikomos daržovės yra linkę sudygti – atsiradę daigai yra dar vienas indikatorius, pranešantis, kad sumažėjo ir naudingųjų medžiagų kiekis, esantis daržovėse.

Tačiau tinkamai laikomos daržovių, vaisių ir kitų daržo, sodo ar miško gėrybių atsargos ilgiau išlaiko ne tik estetišką išvaizdą, bet maistines bei skonines savybes.

Tiesa, jei daržovės ir vaisiai laikomi tinkamomis sąlygomis tam skirtoje patalpoje, į kambario temperatūros patalpą patartina atsinešti tik tiek atsargų, kiek jų pavyks sunaudoti per vieną parą.

Neapdorotų maisto atsargų laikymas

Tinkama švara, drėgmė ir vėsa – tai trio, padedantis užtikrinti tinkamas daržovių sandėliavimo sąlygas. Šias sąlygas dažniausiai atitinka tvarkingas rūsys. Patartina kartą per sezoną dezinfekuoti rūsį.

Jei rūsys vėsus, gana sėkmingai išsilaikys neužrištuose polietileniniuose maišuose sudėtos daržovės. Itin sausame rūsyje polietileninius maišus su daržovėmis patartina padengti smėlio ar pjuvenų sluoksniu. Jei maišus norite užrišti, juose vertėtų pradurti nors keletą skylių.

Morkos, burokėliai, ridikai ir kitos panašaus pobūdžio daržovės žiemojimui gali būti ruošiamos sluoksniuojant jas su švariu smėliu. Jei rūsyje pakanka erdvės, morkas, porus ir kitas daržoves galima laikyti ir dėžėse.

Šaltajam sezonui paruoštus kopūstus galima laikyti paskleistus lentynose. Efektyviai naudojant rūsio erdvę, kopūstus galima surišti po dvi ar tris galvas ir juos pakabinti.

Tokiu atveju, nuimant kopūstų derlių, vertėtų palikti ilgesnius kotus. Siekiant kuo sėkmingiau išlaikyti sveikas kopūstų galvas, nepriklausomai nuo jų sandėliavimo būdo, vertėtų periodiškai juos apžiūrėti ir pašalinti lapus, ant kurių pastebimi pelėsiai.

Svogūnų ir česnakų laikymas reikalauja šiek tiek kitokių sąlygų. Optimali šių daržovių laikymo temperatūra svyruoja tarp 16-24 laipsnių.

Patalpa, kurioje laikomi česnakai ir svogūnai, turi būti sausa ir nepasiekiama didelių temperatūros svyravimų. Šias daržoves galima laikyti ir sausuose rūsiuose, kurių temperatūra nenukrenta žemiau nulio.

Svogūnus ir česnakus galima laikyti nedidelėse medinėse ar popierinėse dėžėse, taip pat supintus į pynes ar supiltus į plonas kapronines kojines. Jei turite pakankamai laisvos erdvės, šias daržoves per žiemą galima laikyti nestoru sluoksniu paskleistas ant lentynų.

Svarbus ir tinkamas jų paruošimas: nuėmus svogūnų ir česnakų derlių, patartina nuvalyti žemes, nupjauti svogūnų ūsus, palikti 4-5 cm ilgio svogūnų bei česnakų laiškus ir šiek tiek padžiovinti galvutes.

Konservuotų, raugintų ir džiovintų gėrybių laikymas

Marinuotoms, konservuotoms, raugintoms daržovėms reikalingos specialios erdvės.

Žiemai paruoštos uogienės, daržovių konservai, raugintos daržovės turi būti laikomos pakankamai vėsiose patalpose, tai garantuos kokybišką žiemai paruoštų atsargų išsilaikymą.

Uogienes ir konservuotas daržoves, daržovių mišraines laikyti reikėtų sausose patalpose, kurių temperatūra siekia daugmaž 0-10 laipsnių.

Neturint tokios patalpos, blogiausiu atveju atsargas laikyti galima kambario temperatūros erdvėse arba šaldytuve.

Raugintų agurkų ir raugintų kopūstų laikymui tinkamiausia apie 0 laipsnių temperatūra ir švari, tvarkinga patalpa.

Džiovintos daržo, sodo, miško ir laukų gėrybės turėtų būti laikomos tinkamose, švariose, iš natūralių medžiagų pagamintose talpose.

Labai svarbi ir džiovintų uogų, vaisių, vaistažolių, prieskoninių žolių laikymo vieta – tinkamiausios yra sausos, vėsios patalpos, į kurias nepatenka tiesioginiai saulės spinduliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.