Lęšiai – ne naujiena, o senolių mėgtas augalas

Lęšiai – pupinis augalas, vietą atrandantis tikrai ne ant kiekvieno lietuvio stalo ir juo labiau ne kiekviename Lietuvos darže. Galvoti, kad lęšiams mūsų daržuose ne vieta, nevalia – ši kultūra buvo auginama senovės Lietuvoje. O įsibėgėjant rudeniui, lęšių vertėtų griebtis stiprinant bendrą organizmo būklę ir nervų sistemą.

 Lęšiai – ne naujiena, o senolių mėgtas augalas.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Lęšiai – ne naujiena, o senolių mėgtas augalas.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Liaudyje lęšiai vadinami žirnių ir pupelių pusbroliais.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Liaudyje lęšiai vadinami žirnių ir pupelių pusbroliais.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Liaudyje lęšiai vadinami žirnių ir pupelių pusbroliais.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Liaudyje lęšiai vadinami žirnių ir pupelių pusbroliais.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 28, 2019, 3:43 PM

Egzotiška? Tikrai ne

Išskirtinai populiarūs lęšiai yra Amerikoje. Indijoje ar Pakistane lęšių auginimas gali būti prilyginamas bulvių auginimo populiarumui Lietuvoje. Lęšių populiarumas Lietuvoje vertinamas įvairiai: kurį laiką apie juos buvo kalbama mažai, dabar jie neretai linksniuojami tarp sveikų ir sveikatai itin naudingų augalų pavadinimų.

Tačiau manyti, kad lęšių įtraukimas į mitybą ar sodinimas Lietuvos daržuose yra egzotika, tikrai nereikėtų. Nors manoma, kad lęšiai kilo iš Rytų Azijos, šie pupiniai augalai priskiriami senoviniams Lietuvos kultūriniams augalams, gana aktyviai augintiems Lietuvos ūkiuose ir daržuose. Maža to, egzistuoja ir keletas lietuviškų lęšių veislių, pavyzdžiui, Diskiai ir Smėlinukai.

Šiuo metu lęšių auginimas Lietuvoje nėra plačiai paplitęs – juos dažniausiai nedideliais kiekiais augina daržo entuziastai ar pupinių augalų mėgėjai.

„Antroji mėsa“

Liaudyje lęšiai vadinami žirnių ir pupelių pusbroliais. Kaip ir nemaža dalis ankštinių daržovių, šie pupiniai augalai gali būti drąsiai vadinami „antrąja mėsa“.

Lęšių sudėtyje gausu baltymų – baltymų šių augalų sudėtyje yra net 23,5 proc. Juose taip pat yra 1,4 proc. riebalų ir apie 50 proc. angliavandenių.

Tarp organizmui naudingų medžiagų rikiuojasi ir mineralai: kalcis, fosforas, magnis, geležis, cinkas, varis. Lęšiuose yra ir gyvybiškai svarbių vitaminų B1, B6 bei folio rūgšties.

Dėl sudėtyje esančių maistinių medžiagų lęšiai teigiamai veikia imunitetą, skatina hemoglobino gamybą. Šie augalai taip pat labai naudingi nervų sistemai ir prisideda prie normalios nervų sistemos veiklos.

Lęšiai ne tik sveiki, bet ir gražūs augalai. Jų stiebų ūgis gali siekti iki 80 cm, žiedai svyra kekėmis. Nors šių pupinių augalų žiedai nėra dideli, bet išsiskiria savo spalvomis – jie būna violetiniai, melsvų atspalvių, balti. Žiedai subrandina nedideles kampuotas ankštis.

Paruošimas ir vartojimas panašus į žirnių ir pupų

Lęšių paruošimas nėra sudėtingas, tačiau šiek tiek užtrunka: patartina juos mirkyti 2-5 valandas, o po to virti dar apie 20-60 minučių, kol lęšiai suminkštės.

Lęšiai puikiai tinka troškiniams, sriuboms, mišrainėms, paplotėliams. Gaminant troškinius su šiais augalais, lęšiai gali tapti pagrindiniu patiekalo akcentu arba gali būti derinami, pavyzdžiui, su veršiena. Verdant lęšių sriubas, jas galima praturtinti ir pupelėmis.

Sėkmingai išvirti lęšius gali sutrukdyti viena labai paprasta ir itin dažnai pasitaikanti klaida. Lęšius sūdyti reiktų tik tuomet, kai jie baigia virti. Kitu atveju jie tiesiog nesuminkštės.

Dar viena maža lęšių paruošimo gudrybė: jei verdant šiuos pupinius augalus maišysite, jie gali suirti. Todėl vietoje maišymo patartina paprasčiausiai pakratyti puodą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.