Juoduosius serbentus, avietes, šilauoges ir braškes auginantys ūkininkai didžiuojasi, kad visa jų ūkyje užauginta produkcija yra sertifikuota ir žymima Nacionalinės kokybės produktų (NKP) ženklu „Kokybė“.
Metų derlius – vidutiniškas
Šiais metais daugelis ūkininkų nuogąstavo, kad pavasario šalnos bei vasaros sausra padarė didelių nuostolių derliui, tačiau, D. Sakalauskienės teigimu, šie metai nebuvo išskirtiniai.
„Manau, kad auginantys vienos kultūros augalus tikrai jaučia metų skirtingumą. Tačiau mes to nepajutome, kadangi auginame net 4 uogų rūšis. Taigi, jeigu šiemet buvo didelė problema su juodais serbentais, kurių net apie 90 procentų nušalo, tai šilauogių derlius tai atsvėrė.
O štai remontantines avietes užėjusios pavasarinės šalnos labai nukando, o paskui buvo didelė sausra, tad jos labai vėluoja sunokti. Tačiau tikrai neblogas buvo braškių derlius“, – pabrėžia uogų augintoja.
Pasirinko auginti kokybiškas uogas
Daugiau kaip 4 hektarų uogų ūkį D. ir J. Sakalauskai visada labai puoselėjo ir uogas augino tik pagal ekologinius reikalavimus.
Dar prieš penkerius metus uogynas turėjo ekologijos sertifikatą. O jau pastaruosius penkis metus D. ir J. Sakalauskai turi teisę savo produkciją žymėti Nacionalinės kokybės produktų ženklu „Kokybė“.
Ženklas „Kokybė“ parodo, kad uogos yra užaugintos pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.
Tai reiškia, kad taip užauginti produktai išsiskiria natūralumu, savo maistinėmis savybėmis bei gamtos tausojimo aspektais. Jiems yra nustatyti tam tikri tręšimo, augalų apsaugos produktų naudojimo apribojimai.
Auginant uogas pagal šią sistemą, galima naudoti tik minimalius, augalų vegetacijai būtinus trąšų kiekius.
„Mes chemiją naudojame tik tada, kai matome, kad mūsų augalai jau serga. Svarbu pabrėžti, kad ant pačių uogų mes niekada nenaudojame jokios chemijos. Aš manau, kad geriau išmesti supelijusią uogą, nei naudoti chemiją“, – akcentuoja D. Sakalauskienė.
Ką gali daug žmonių, tiek negali vienas
Net 80-90 procentų užaugintos produkcijos D. ir J. Sakalauskų ūkis realizuoja per žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ mobiliuosius ūkininkų turgelius.
43 mobilieji ūkininkų turgeliai veikia rytais daugiausia prie didžiųjų prekybos tinklų parduotuvių Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.
„Labai džiaugiuosi bendradarbiavimu su kooperatyvu, kuriame ūkininkus sieja palaikymas, bendros mintys, supratimas. Juk čia yra bendraminčiai, kurie daro maždaug tą patį, ką darai ir tu. Ir, jeigu iškyla panašios problemos, visada daliniesi mintimis su kitais ūkiais ir ieškai sprendimo, kaip jas išspręsti. Juk ką gali daug žmonių, tiek negali vienas“, – tikina ūkininkė.
Tuo tarpu kooperatyvo vadovas Mindaugas Maciulevičius primena, kad žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė“ bendradarbiauja su ūkininkais iš visos Lietuvos, gaminančiais 30 NKP produktų, žymimu ženklu „Kokybė“.
Šiais kooperatyvo ūkininkų užaugintais ir pagamintais kaimiškais, natūraliais ir sveikesniais maisto produktais prekiaujama ir penkiolikoje didžiausių „Maxima“ parduotuvių įsteigtuose skyriuose „Linkėjimai iš kaimo“, taip pat mobiliuosiuose ūkininkų turgeliuose bei kooperatinėse parduotuvėse „Kraitė“.