Bulvinės saulėgrąžos: pavadinimų daug – augalas vienas

Bulvinės saulėgrąžos ar Jeruzalės artišokai, plačiau žinomi kaip topinambai – tai astrinių šeimai priklausantis augalas. Šie žoliniai augalai išsiskiria ne tik karotino ir mikroelementų gausa, bet ir auginimo ypatybėmis – bulvines saulėgrąžas sodinti galima ir rudenį, o jų derliumi mėgautis ištisus metus.

Bulvinės saulėgrąžos: pavadinimų daug – augalas vienas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Bulvinės saulėgrąžos: pavadinimų daug – augalas vienas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Tarp naudingų vitaminų rikiuojasi vitaminai B1 ir B2 bei vitaminas C.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Tarp naudingų vitaminų rikiuojasi vitaminai B1 ir B2 bei vitaminas C.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 3, 2019, 12:22 PM

Kas tai?

Tai daugiametis žolinis augalas aukštu stiebu, užaugančiu net iki daugmaž 4 metrų, ir saulėgrąžas primenančiais žiedais. Topinambai žemėje subrandina įvairaus dydžio ir formos stiebagumbius.

Viename kere įprastai būna nuo kelių iki kelių dešimčių gumbų. Gumbų spalva, priklausomai nuo pasirinktos veislės, gali skirtis. Bulvinių saulėgrąžų skonis šiek tiek primena jaunus, šviežius riešutus.

Tiesa, kai kurie topinambų augintojai maistui vartoja ne tik gumbus. Sveikatos ir bendros organizmo būklės stiprinimui naudoti galima ir jaunų lapų sultis.

Sudėtimi pranoksta bulves

Iš pirmo žvilgsnio topinambai savo chemine sudėtimi primena bulves. Vis tik tam tikrų skirtumų yra, o šie skirtumai labai naudingi sveikatai.

Topinambų gumbuose yra karotino. Juose taip pat yra geležies, kalcio, kalio, magnio, cinko ir kitų sveikatai naudingų mikroelementų.

Tarp naudingų vitaminų rikiuojasi vitaminai B1 ir B2 bei vitaminas C.

Bulvinėse saulėgrąžose esantis tiaminas labai naudingas nervų ir raumenų sistemoms. Pastebimas teigiamas šių žolinių augalų poveikis medžiagų apykaitos procesams, regėjimui ir cukraus, cholesterolio bei gliukozės kiekio kraujyje optimizavimui.

Topinambus patartina vartoti inkstų, šlapimo pūslės akmenų prevencijai. Kartu šių stiebagumbių vartojimas paspartina toksinių medžiagų pasišalinimą iš organizmo ir stabdo padidėjusį kraujo krešumą.

Vienas ir ryškesnių skirtumų, egzistuojančių tarp bulvinių saulėgrąžų ir bulvių, krakmolo kiekis: topinambuose mažai krakmolo, kurio gausu bulvėse. Juose taip pat yra insulino, tirpstančio vandenyje, ir angliavandenių, kurių kiekis stiebagumbiuose siekia iki 20 proc.

Auginimui ir priežiūrai – neįnoringi

Bulvinės saulėgrąžos – sveikatai naudingas, tačiau auginimui ir priežiūrai neįnoringas augalas. Topinambų augimo ciklai labai panašūs į bulvių. Pagrindinis skirtumas tas, kad šiuos žolinius augalus sodinti galima du kartus per metus.

Kadangi topinambų stiebagumbiai sėkmingai pakelia 30-40 laipsnių šalčius, juos sodinti galima ne tik pavasarį, bet ir rudenį.

Auginimą palengvina ir tai, kad bulvinės saulėgrąžos yra daugiamečiai augalai, toje pačioje vietoje galintys augti dešimtis metų.

Šių daugiamečių žolinių augalų derlius nuimamas keletą kartų per metus: rudenį, kol žemė dar neįšalusi, ir pavasarį, kai žemė jau nebebūna įšalusi. Jei žiema nešalta, o žemės nekausto šaltis, topinambus kasti galima ir žiemą.

O tam, kad galėtumėte bulvinių saulėgrąžų derliumi mėgautis ištisus metus, pakaks labai paprastos gudrybės.

Daržo plotus, kuriuose auginate šiuos augalus, apdenkite plėvele, kuri saugos dirvožemį nuo šalčio ir įšalo. Tuomet šviežiomis bulvinėmis saulėgrąžomis galėsite mėgautis net ir šaltesniu oru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.