Lietuvos miškų eglutė – ir graži, ir naudinga

Namuose puikuojasi papuošta Kalėdų eglutė ar eglutės šakos? Jei šiemet pasirinkote paprastąją eglę – vieną seniausių Lietuvoje augančių medžių – neapsirikote.

 Lietuvos miškų eglutė – ir graži, ir naudinga.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Lietuvos miškų eglutė – ir graži, ir naudinga.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Manoma, kad eglių aromatas ramina ir teigiamai veikia nervų sistemą..<br>G.Bitvinsko nuotr.
Manoma, kad eglių aromatas ramina ir teigiamai veikia nervų sistemą..<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Eglišakės praturtina patalpų orą ozonu.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Eglišakės praturtina patalpų orą ozonu.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 22, 2019, 2:11 PM

Paprastoji eglė ne tik dailiai papuošia namus, pripildo kambarius malonaus aromato, bet kartu teigiamai veikia ir sveikatą.

Ar žinojote, kad...

Picca abias – toks lotyniškas paprastosios eglės, plačiai paplitusios Lietuvos miškuose, pavadinimas. Paprastoji eglė yra visžalis medis, mėgstantis beržų, drebulių ir pušų kaimynystę.

– Paprastųjų eglių spygliuose gausu vitamino C, geležies, chromo, vario, mangano, eterinių aliejų, dervų, rauginių medžiagų.

– Patalpos, kuriose pastatytos eglutės ar pamerktos eglišakės, yra praturtinamos ozonu, jų oras darosi švaresnis ir gaivesnis.

– Pastebėta, kad paprastųjų eglių aromatas yra naudingas kvėpavimo, plaučių ligų gydymui ir prevencijai.

– Eglių spygliuose esančios medžiagos taip pat pasižymi antibakteriniu poveikiu, todėl paprastoji eglė valo kambarių orą.

– Manoma, kad eglių aromatas ramina ir teigiamai veikia nervų sistemą.

– Senovės Lietuvoje šis medis ir jo pastatymas namuose simbolizuodavo dangaus ir žemės gyvybinių jėgų vienybę.

– Tarp simbolinių paprastosios eglės funkcijų rikiuojasi energizuojantis, nuotaiką keliantis, sielą ir dvasią apvalantis poveikis.

– Liaudies medicinoje vertinamos ne tik aromatingosios eglių savybės. Vaistiniams preparatams ruošti naudojamos visos paprastųjų eglių dalys: žievė, pumpurai, spygliai, šakelės, sakai, kankorėžiai, spygliai.

Paprastos gudrybės pripildyti namus eglės aromatu

Jei kambarių orą norite praturtinti paprastosios eglės aromatu, galima namuose atsargiai sudeginti nedidelę eglės šakelę.

Na, o jei esate įsitikinę, kad eglės spygliai yra nenupurkšti cheminėmis medžiagomis, jais galite patrinti pjaustymo lenteles – tokiu natūraliu būdu efektyviai pašalinsite nemalonų lentelių kvapą, skleidžiamą skirtingų maisto produktų.

Kad naudingas savybes į aplinką Kalėdoms papuošta eglutė skleistų kuo ilgiau, svarbu nepamiršti keletos paprastų jos priežiūros taisyklių. Eglutė turi būti nuolat drėkinama. Jei ji pamerkta į stovą su vandeniu, vandens talpą būtina nuolat papildyti. Jei eglutė įstatyta į drėgną smėlį, smėlį taip pat vertėtų nuolat drėkinti.

Kai kurie augintojai rekomenduoja išbandyti paprastą gudrybę, galinčią pailginti eglutės išsilaikymą. Į vandenį, kuriame pamerkta eglė, galima įmesti aspirino tabletę. Smėlį patartina užpilti vandeniu, kuriame ištirpinta aspirino tabletė ir trys cukraus šaukštai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.