Sukluskite: svarbiausi vasario mėnesio darbai sodininkams ir daržininkams

Paskutinis žiemos mėnuo ne visada buvo vadinamas vasario vardu: jam buvo kliuvęs ir žiemos pagranduko, ir veršinio, zuikiakojo ar barsuko vardas. Tačiau nuo seno nesikeitė šio mėnesio simbolinė prasmė – tai žiemos išvarymo ir pavasario laukimo mėnuo.

Sukluskite: svarbiausi vasario mėnesio darbai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sukluskite: svarbiausi vasario mėnesio darbai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasaris – daigelių sėjos metas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasaris – daigelių sėjos metas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paskutinis žiemos mėnuo yra puikus laikas gaminti inkilus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paskutinis žiemos mėnuo yra puikus laikas gaminti inkilus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 12, 2020, 1:08 PM

Nors šįmet šaltasis sezonas nepasižymi tradiciniais žiemai būdingais bruožais ir šiek tiek koreguoja nusistovėjusią žiemos darbų tvarką, yra keletas svarbiausių darbų, kuriuos sodininkams ir daržininkams patartina atlikti būtent šį mėnesį.

– Jei oro temperatūra teigiama, vasarį patartina balinti vaismedžių kamienus. Ypatingą dėmesį į vaismedžius ir jų kamienus sutelkti vertėtų tais atvejais, kai paspaudžia minusinė temperatūra.

Kadangi žiema buvo šilta, temperatūrai nukritus žemiau minuso, gali atsiverti žievės pažeidimai. Pastebėjus tokius pažeidimus ar ant kamienų atsivėrusias žaizdas, rekomenduotina imtis papildomų priemonių šių pažeidimų gydymui.

– Jei nėra išskirtinių reikalavimų, susijusių su konkrečia gėlių rūšimi, vasario mėnuo yra tinkamas ir kambarinių gėlių persodinimui. Kartu, esant poreikiui, tai tinkamas laikas dukterinių ūglių ir svogūnėlių atidalijimui.

– Neretai vasarį iškrenta nemažai kritulių. Jei iškrenta ne tik krituliai, bet kartu paspaudžia ir šaltukas, šaltukui atlėgus susidaro balos, kurios itin pavojingos braškynams.

Tais atvejais, kai besibaigiant žiemai braškyno įdubimuose ar žemesnėse braškių lysvių vietose telkšo nemaži vandens kiekiai, jį vertėtų pašalinti. Vandens perteklius ir minusinės temperatūros tikimybė kelia grėsmę braškių šaknims.

Vasaris – mėnuo, kai sodo ir daržo darbai dar leidžia pailsėti ir gyventi ramesniu tempu. Dėl šios priežasties, tai puikus laikas ruošti daržo, sodo ir gėlyno inventorių, papildyti jį naujais įrankiais, nuvalyti ir naudojimui paruošti senus. Taip pat apgalvoti vertėtų ir tai, kokių trąšų, substratų ir sėklų reikės, prasidėjus šiltajam sezonui.

– Nepamiršti reikėtų ir to, kad vasaris – daigelių sėjos metas. Reikėtų nepraleisti sodinimo termino. Pagal mėnulio kalendorių idealios dienos sėjai – vasario 28-29 dienos. Priklausomai nuo sėklų rūšies ir jų poreikių, pasirūpinkite, kad daigai gautų pakankamai šviesos ir drėgmės.

Tiesa, sėklomis ir daigelių auginimu užsiėmus kiek įmanoma anksčiau, turėsite laiko pasirūpinti įdomesniu ir platesniu asortimentu bei didesne augalų įvairove.

– Tiems, kurie nori, kad sode būtų kuo daugiau gyvybės, paskutinis žiemos mėnuo yra puikus laikas gaminti, o, esant tinkamoms oro sąlygoms, ir kelti inkilus.

– Jeigu ant palangės auginate daržoves ar prieskonines žoleles, šį darbą patartina tęsti ir vasario mėnesį. Jei pristigdavote laiko ant palangės įkurdinti daržą, tai padaryti drąsiai galite ir besibaigiant žiemai. Mikrožalumynų auginimui vasaris ir kovas taip pat yra labai geras laikas.

– Jei, prasidėjus daržo sezonui, planuojate iš ankstesnio derliaus svogūnų auginti laiškus, vasario mėnuo puikiai tinka svogūnų perrinkimui ir peržiūrėjimui. Svogūnus, kuriuos ruošiatės sodinti, vertėtų laikyti šilčiau nei tuos, kuriuos valgysite.

– Neapleisti besibaigiant žiemai reikėtų ir daržovių atsargų. Tais atvejais, kai šaltajam sezonui paruoštos daržovės ir kitos sodo bei daržo gėrybės, o kartu ir konservuotos ar raugintos daržovės nėra pilnai sunaudotos, rekomenduotina jas peržiūrėti, išmetant pažeistas, pūti ar vysti pradėjusias daržoves bei išvaizdą neįprastai pakeitusius konservus.

– Priklausomai nuo metų, sezono ir bičių būklės, kai kurie bitininkai vasarį papildomai primaitina bites, kad šios sėkmingai sulauktų šiltojo sezono. Bitelių maitinimui būtina rinktis kuo ramesnes ir nevėjuotas dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.