Dekoratyvioji ežiuolė: jos nauda ir savybės

Astrinių šeimos augalas, išsiskiriantis ne tik dekoratyvumu, bet ir vaistinėmis savo savybėmis – tai ežiuolės. Sveikatai naudingos šių augalų savybės buvo atrastos dar senų senovėje.

Dekoratyvioji ežiuolė: jos nauda ir savybės.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Dekoratyvioji ežiuolė: jos nauda ir savybės.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Tai ne tik sveikas, bet ir dekoratyvus augalas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Tai ne tik sveikas, bet ir dekoratyvus augalas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Imuniteto stiprintoja – būtent toks vaidmuo dažniausiai priskiriamas ežiuolėms.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Imuniteto stiprintoja – būtent toks vaidmuo dažniausiai priskiriamas ežiuolėms.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-05-11 11:57

Šiandien ežiuolės jau tapo daugelio vaistinių ir organizmą stiprinančių preparatų sudėtine medžiaga. Maža to, sėkmingai, be didelių pastangų auginti jas galima ir savo gėlyne.

Ne tik sveika, bet ir dekoratyvi

Ežiuolės (Echinacea) preparatai, tarp kurių rikiuojasi arbatos, vitaminai, kapsulės, ekstraktai ar net grožio priemonės, plačiai paplitę ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Sveikatą stiprinančiais sumetimais įprastai naudojama rausvažiedė ar, kitaip dar vadinama, purpurinė ežiuolė (Echinacea purpurea).

Tačiau tai toli gražu nėra vienintelė šių augalų rūšis. Priskaičiuojama, kad jų genčiai priklauso 9 rūšys.

Na, o dekoratyvinę funkciją gėlynuose, soduose ir daržuose dažniausiai atlieka ne tik minėtos rausvažiedės, bet ir gelsvažiedės (Echinacea paradoxa), siauralapės (Echinacea angustifolia), blyškiosios (Echinacea pallida) ežiuolės.

Manoma, kad būtent dėl dekoratyvios išvaizdos ir buvo išvestos įvairios gėlynų puošmenomis tapusių ežiuolių rūšys.

Šių gėlių spalvų gausa išties stebina: galima atrasti tiek pastelinių, tiek ryškių spalvų ir atspalvių, pradedant balta, gelsva ar persikine spalvomis, baigiant įvairiais raudonos spalvos atspalviais. Ežiuolės skiriasi ir žiedų formomis – jie būna įprastos formos, pilnaviduriai ar pilnaviduriai su karūnėlėmis.

Ežiuolės yra daugiametės. O sodininkų ir gėlininkų jos itin vertinamos dėl vienos savybės – jos gana sėkmingai atlaiko sausras. Be to, jos nelepios, nereikalauja daug priežiūros, nėra reiklios dirvožemiui.

Kokia nauda?

Imuniteto stiprintoja – būtent toks vaidmuo dažniausiai priskiriamas ežiuolėms. Tačiau be teigiamo poveikio imunitetui ir bendrai organizmo būklei ežiuolėms būdingos ir kitos nepamainomos savybės.

Tai su infekcijomis efektyviai kovojantis augalas. Dėl šios savybės ežiuolių patariama griebtis, kovojant su uždegimais, virusais, bakterijomis, grybeliais. Kartu tai gana stiprus natūralus antioksidantas.

Tai tiek vidiniam, tiek išoriniam vartojimui tinkamas augalas. Todėl ežiuolę ir jos preparatus galima pasitelkti, gydant žaizdas, patinimus ir kitas odos problemas.

Ežiuolė yra nepamainoma, susirgus peršalimo ligomis, kovojant su angina ar skaudančia gerkle.

Pastebimas ir valomasis ežiuolės poveikis: jos preparatai valo limfinę sistemą, kraują, kepenis, inkstus.

Vis tik ežiuolėmis vertėtų nepiktnaudžiauti, kai kuriems jos sukelia alergines reakcijas ar virškinimo sutrikimus, todėl sergant įvairiomis ligomis dėl jų vartojimo vertėtų pasitarti su gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.