Lietuviškų sodybų puošmena – petunijos: savybės ir auginimo patarimai

Iš Pietų Amerikos kilę augalai gali sėkmingai augti ir Lietuvoje – geriausias to įrodymas yra sodybas, gėlynus ir balkonus kasmet puošiančios ryškiaspalvės petunijos. Įdomu tai, kad petunijoms giminingi augalai – toli gražu ne gėlės.

Lietuviškų sodybų puošmena – petunijos: savybės ir auginimo patarimai.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuviškų sodybų puošmena – petunijos: savybės ir auginimo patarimai.<br>D.Umbraso nuotr.
Petunijos priklauso bulvinių augalų šeimai.<br>D.Umbraso nuotr.
Petunijos priklauso bulvinių augalų šeimai.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuviškų sodybų puošmena – petunijos: savybės ir auginimo patarimai.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuviškų sodybų puošmena – petunijos: savybės ir auginimo patarimai.<br>D.Umbraso nuotr.
Šios savo žiedais džiuginančios gėlės mėgsta saulėtas ir šviesias vietas. <br>D.Umbraso nuotr.
Šios savo žiedais džiuginančios gėlės mėgsta saulėtas ir šviesias vietas. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 1, 2020, 10:48 AM

Kadangi šios žydinčios gėlės priklauso bulvinių augalų šeimai ir notreliažiedžių poklasiui, petunijų giminaitėmis tampa visiems gerai žinomos daržovės – bulvės, pomidorai.

Artėjant petunijų žydėjimo sezonui, kviečiame susipažinti su pagrindinėmis šių gėlių savybėmis.

Žydi – ilgai, įvairovė – didelė

Priskaičiuojama, kad egzistuoja apie 35 šių gėlių rūšys. Ten, iš kur petunijos kilo ir kur auga natūraliai, sutinkamos daugiametės, kelis metus iš eilės žiedus sukraunančios petunijos. Šiuo metu daržuose, gėlynuose ir balkonuose auginamos tiek daugiametės, tiek vienmetės petunijos. Vis tik Lietuvoje jos įprastai auginamos kaip vienmetės gėlės.

Petunijų spalvų įvairovė išties didelė, jos taip pat gali būti ir margos – dvispalvės.

Šios gėlės skiriasi ne tik žiedų spalvomis, bet ir jų forma. Petunijoms būdingi piltuvėlio formos žiedai. Tačiau jos gali būti tiek stambiažiedės, tiek smulkiažiedės. Yra ir pilnavidurių petunijų. Na, o žiedų kraštai gali būti ir lygūs, ir kiek garbanoti. Tai priklauso nuo rūšies pasirinkimo.

Tarp petunijų rūšių gausos galima rasti miniatiūrinių ir svyrančių rūšių. Dėl savo įvairovės jos tinka auginimui ir pastatomuose ar pakabinamuose vazonuose, ir balkonuose, ir įvairaus pobūdžio gėlynuose.

Šios gėlės žydi gausiai ir ilgai. Priklausomai nuo konkrečios rūšies ir pasėjimo laiko, žydėjimas gali tęsti nuo vasaros pradžios iki pat šalnų.

Auginimo sąlygos

Šios savo žiedais džiuginančios gėlės mėgsta saulėtas ir šviesias vietas. Neturint kitų galimybių, žiedus, nors ir ne taip aktyviai, jos kraus ir vietose, kuriose yra dalinis šešėlis.

Kokybiška, derlinga dirva ir periodiškas tręšimas – tai sąlygos, padedančios užtikrinti sėkmingą petunijų auginimą. Petunijoms svarbus ir vanduo. Nuolatinis laistymas paskatins šių gėlių žiedų formavimąsi.

Dauginimui galima rinktis du būdus: sodinant petunijas iš sėklų ir įšakninant ūglius. Pikiuoti šias gėles vertėtų tik tada, kai jos šiek tiek sustiprės ir bus suformavę tris ar keturis lapelius.

Vis tik nereikėtų baimintis, jei vasara sausa, o petunijas gėlyne ar balkone paliekate kuriam laikui, negalėdami jų palieti. Tai karštį ir sausrą pakelti galintys augalai.

Labiau nei nuo sausros, petunijas vertėtų saugoti nuo lietaus. Šių gėlių žiedai yra gana liauni ir minkšti, ne patys stipriausi ir šių gėlių lapai. Todėl, artėjant ar prasidėjus liūčiai, petunijas vertėtų patraukti, saugant jas nuo stipraus lietaus, kuris gali smarkiai pažeisti žiedus.

Jei nuo lietaus jų apsaugoti nepavyko, tuomet pažeistus žiedus vertėtų pašalinti, juos nuskinant.

Kadangi petunijos itin vertinamos dėl savo žiedų, galima vadovautis nedidele gudrybe: kuo daugiau atšakų turės petunija, tuo gausiau ji žydės. Todėl, siekiant paskatinti šių gėlių šakojimąsi, patartina skabyti ūglius, pašalinant viršūnėlę.

Dar vienas universalus patarimas, kuris bus naudingas ir kitų žydinčių gėlių priežiūrai, yra nužydėjusių žiedų pašalinimas. Pašalinus peržydėjusius žiedelius, greičiau formuojasi nauji žiedai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.