Vasaros pradžios darbai darže ir sode

Birželis – pirmasis vasaros mėnuo, džiuginantis ilgomis dienomis ir trumpomis naktimis. Soduose ir daržuose tai ne tik darbymečio metas, bet ir rudens orus prognozuoti leidžiantis laikas: jei pirmojo vasaros mėnesio pabaigoje vis dar girdisi kukuojanti gegutė, tikėtina, kad bus ilgas ruduo, o sniego sulauksime gana vėlai.

Vasaros pradžios darbai darže ir sode.<br>D.Umbraso nuotr.
Vasaros pradžios darbai darže ir sode.<br>D.Umbraso nuotr.
Vasaros pradžios darbai darže ir sode.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasaros pradžios darbai darže ir sode.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Birželis – pirmasis vasaros mėnuo, džiuginantis ilgomis dienomis ir trumpomis naktimis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Birželis – pirmasis vasaros mėnuo, džiuginantis ilgomis dienomis ir trumpomis naktimis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Piktžolės labai mėgsta vasarinį lietų.<br>D.Umbraso nuotr.
Piktžolės labai mėgsta vasarinį lietų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 9, 2020, 2:27 PM

Prasidėjus ir įsibėgėjus vasarai, dalijamės patarimais ir priminimais apie vasaros pradžios darbus sode ir darže.

Daržo darbai

Įprastai vasaros pradžioje pavasarį sėtos kultūros būna jau pradėję augti ir stiprėti. Todėl birželis yra idealus laikas tręšti į saulę stiebtis pradėjusias daržoves. Patartina kompleksinėmis trąšomis „pamaitinti“ svogūnus. Taip pat rekomenduojama pagal poreikį patręšti kopūstines ir moliūgines daržoves.

Nereikėtų pamiršti ir kai kurių sudygusių daržovių praretinimo. Išretinti augalai geriau augs ir bus stipresnis bei gaus daugiau saulės šviesos.

Jei birželio pirmoji pusė sausa, žiedinius kopūstus, ridikėlius, brokolius ir įvairių rūšių salotas patartina papildomai palieti.

Lysves ir jose augančias daržo gėrybes vertėtų saugoti nuo aktyviai augančių piktžolių, kurios, laiku jų neišravėjus, gali nustelbti įvairias kultūras. Piktžolės labai mėgsta vasarinį lietų.

Jau ūgtelėjusias bulves vertėtų ne tik ravėti, bet ir apkaupti žemėmis. Nepamiršti vertėtų ne tik vagų, bet ir tarpuvagių. Išravėtas žoles iš tarpuvagių rekomenduotina pašalinti.

Birželį ne vėlu užsiimti sėja. Tai tinkamas laikas vėlyvesniam derliui pasisėti brokolių ar žiedinių kopūstų bei įvairių prieskoninių ar vaistinių žolių. Jei dar nesuspėjote iš šiltnamio išrauti ankstyvą pavasarinį derlių duodančių augalų – ridikėlių, krapų, salotų – suskubkite tai padaryti birželio pirmoje pusėje.

Birželis – braškių derliaus metas. Todėl kai kurie daržininkai prie braškių kerų padeda šiek tiek šieno, kad nuskintos uogos nebūtų žemėtos. Jei birželį ilgai nelyja, braškes patartina laistyti, tačiau tai daryti vertėtų anksti ryte arba vėlai vakare.

Sodo darbai

Atšilus orams, prasidėjus vasarai, aktyvėja ir kenkėjai. Todėl būtina nuolat prižiūrėti ir apžiūrėti sodą, imantis natūralių ir cheminių kenkėjų atbaidymo ar naikinimo priemonių.

Laikas po žydėjimo tinkamas ne tik kenkėjų naikinimui, bet ir nederančių arba labai skurdų derlių duodančių augalų genėjimui. Palaukite, kol po žydėjimo praeis bent pora savaičių, o tuomet panaikinkite dalį prastai derančių vaismedžių šakų, apgenėdami jas.

Laiko ir dėmesio tiek vasaros pradžioje, tiek visą vasarą reiktų skirti ir bendram sodo tvarkos bei švaros palaikymui. Šienaukite žolę, supurenkite dirvą aplink vaismedžius ar vaiskrūmius. Birželis taip pat tinkamas ir ploto aplink vaismedžius ar vaiskrūmius mulčiavimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.