Norite pradėti bitininkauti? Patarimai, rekomendacijos ir klaidos

Nuo ko pradėti bitininkauti? Kokių klaidų nedaryti? Ir kaip įsitikinti, kad ši veikla išties artima bei tinkama?

 Norite pradėti bitininkauti? Patarimai, rekomendacijos ir klaidos.<br>R.Garalevičiaus nuotr.
 Norite pradėti bitininkauti? Patarimai, rekomendacijos ir klaidos.<br>R.Garalevičiaus nuotr.
 Patarimai pradedantiems bitininkams.<br>R.Garalevičiaus nuotr.
 Patarimai pradedantiems bitininkams.<br>R.Garalevičiaus nuotr.
  Patarimai pradedantiems bitininkams.<br>R.Garalevičiaus nuotr.
  Patarimai pradedantiems bitininkams.<br>R.Garalevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 17, 2020, 10:56 AM

Atsakymais į šiuos klausimus ir praktiniais patarimais, nuo ko vertėtų pradėti bitininkauti, su portalu lrytas.lt pasidalijo jauniausias Lietuvos bitininkas, einantis 18-us savo gyvenimo metus, Kęstutis Garalevičius, bites auginantis kartu su tėčiu Rimantu.

– Kaip pats sakote, bitėmis susidomėjote apie jas nežinodamas beveik nieko ir visus įgūdžius įgijote vieną vasarą sukiodamasis garbaus amžiaus bitininko bityne. Bites auginti norisi ne vienam avilį greta namų ar sodybos pasistatyti galinčiam žmogui. Tačiau, kaip suprasti ir nuspręsti, ar bitininkystė išties tinkama veikla?

– Manau, visų pirma, reikėtų savęs, o kartu, žinoma, ir šeimos narių paklausti, ar mėgstate medų. Bitininkaujant jo bus tiek, kad netilps nei į spinteles, nei į stalčius, o namai visą laiką kvepės medumi.

Taip pat pravartu pasiteirauti artimiausių giminaičių ir draugų, ar jų tarpe nėra alergiškų medui žmonių, nes bitininkavimo pradžioje medus taps bene pagrindine dovana draugams bei giminaičiams visų švenčių proga.

Tuomet rekomenduočiau aplankyti patyrusį bitininką ir tiesiog pasivaikščioti su juo bityne. Bitininkas papasakos apie bites, parodys, kaip atrodo bičių avilys ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Prieš apsilankant bityne, pravartu vaistinėje nusipirkti adrenalino, jeigu, prasidėjus stipriai alerginei reakcijai dėl bitės įgėlimo, tektų juo pasinaudoti. Jei po keleto apsilankymų bityne jaučiatės kaip namie, siūlyčiau pradėti mąstyti apie bičių įsigijimą.

– Kokio tipo avilius rekomenduotumėte rinktis?

– Neretai norintiems pradėti bitininkauti kyla dvejonė: rinktis „Dadant“ (senovinį) ar daugiaaukščio tipo avilį. Pradedantiesiems tinka abu.

Pagrindinis „Dadant“ avilio privalumas – dažniausiai jie turi ganėtinai platų lizdą, todėl galima lengviau tvarkyti korius (vienus įdėti, kitus išimti), taip pat paprasčiau lizdą pritaikyti prie šeimos.

Didžiausias skirtumas tarp šių avilių – jų mobilumas. Dažnai senesni „Dadant“ aviliai būna labai sunkūs, tad juos transportuoti nelengva. Pačiam yra tekę keletą tokių avilių užkelti ant pastatų stogų, to pakartoti tikrai nesinorėtų.

Jei planuojate laikyti kelias bičių šeimas vien malonumui ir jų nevežioti į skirtingas vietas, avilio tipas nesvarbu. Jei planuojate bites vežioti – rinkitės tik daugiaaukščius avilius. Jei dar neapsisprendėte, kiek bičių laikysite, siūlau rinktis daugiaaukščius.

– Kaip pasirinkti tinkamą bičių rasę?

– Tai pradedantiems bitininkams tikrai svarbus klausimas. Lietuvoje vyrauja Buckfast (Bakfasto), Carniola (Karnikos) bei Itališkos rasių bitės.

Mes savo bityne laikome Buckfast bites. Jos labai ramios, greitai stiprėja pavasarį, prineša tikrai rekordinius kiekius medaus, yra atsparios įvairioms ligoms bei kelia nedidelę „pabėgimo“ iš avilio tikimybę.

Viena pagrindinių šios rasės problemų – ji išvesta, kryžminant įvairias bičių rases, tad bitėms dauginantis, ilgainiui gali būti pastebimi nepageidaujami požymiai, pavyzdžiui, bičių piktumas. Norint išlaikyti gerąsias Buckfast savybes, gali tekti kreiptis į motinėlių veisėjus, kurie išaugina šios rūšies motinėles iš grynaveislių motinų.

Carniola rasės bitės yra šiek tiek piktesnės ir spieslesnės, tačiau taip pat gerai stiprėja pavasarį ir prineša pakankamai daug medaus. Patarčiau, kad ir kokią rasę pasirinksite pradžiai, po kelerių metų pabandykite ją pakeisti ir atsirinkti, kuri jums labiau patinka.

– Bitės, aviliai, kokių dar momentų vertėtų nepamiršti, pradedant bitininkauti?

– Reikėtų nepamiršti, kad vien avilių bitininkaujant nepakaks. Reikia ir pagrindinių įrankių, reikalingų bitininkystei. Svarbu turėti bitininko kaltą, su kuriuo galėsite praskirti pripikiuotus rėmus; šluotelę, kuria nuvalysite bites nuo korių; dūminę, kuri pravers tuomet, kai bitės bus neramios; spietinę, į kurią galėsite susidėti iš avilio išimtus rėmus; apsauginį tinklelį ar kombinezoną bei bitininko pirštines (po kelerių metų pirštinių tikriausiai nebenaudosite, tačiau pačioje pradžioje bus mažiau streso bitininkaujant).

Taip pat reikės įrangos medaus išsukimui. Ji brangoka, tad pačioje bitininkystės pradžioje, esant galimybei, patartina susitarti su bičiuliu, kuris leistų pasinaudoti jo medsukiu.

Jei nutarsite įsigyti medsukį, patarčiau rinktis vartomų kasečių, 4/8 rėmų aparatą. Šio medsukio tikrai pakaks, turint ne daugiau nei 15-20 šeimų. Reikės ir atakiavimo šakutės ir/ar peilio, kelių kibirų bei koštuvo, kad pašalintumėte vašką bei kitas priemaišas, esančias meduje. Investuoti pirmaisiais metais teks nemažai, tačiau šie įrankiai tarnaus ne kelerius metus, o ištisus dešimtmečius.

Iškilus neaiškumams, tiesiog paskambinkite patyrusiam bitininkui, kuris mielai atsakys į visus iškilusius klausimus. Pirmaisiais metais taip tikrai bus paprasčiau bitininkauti, nes šalia turėsite patyrusį bičiulį, kuris galės patarti, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje.

Pasibaigus sezonui, siūlau pradėti skaityti specialią literatūrą apie bitininkystę ir pačias bites. Žinoma, ją būtų naudinga pavartyti ir prieš pradedant bitininkauti, tačiau be praktinių žinių bus labai sunku įsivaizduoti, apie ką išvis rašoma knygose. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad geriau pirmąjį sezoną bitininkauti, pasitariant su bitininku, o vėliau galima pradėti ir patiems gilintis į šią užburiančią veiklą.

– Kokias klaidas dažniausiai daro pradedantys bitininkai?

– Klaidų neišvengiamai bus ir tikrai nemažai. To tikrai nereikėtų bijoti. Mes, tiek mažiau, tiek daugiau patyrę bitininkai, mokomės darydami klaidas bei stengdamiesi jas analizuoti. Net ir dabar, praėjus nemažai laiko nuo bičių auginimo starto, jų neišvengiame. Todėl noriu pabrėžti, kad nesklandumų bijoti nereikėtų, tačiau vertėtų stengtis išsiaiškinti, kas ir kodėl nutiko. Jeigu negalite to suprasti, pasikonsultuokite su labiau patyrusiu bitininku, jis jums pateiks vienokį ar kitokį sprendimą.

Viena iš dažniausių klaidų yra ta, kad pradedantieji bitininkai arba pernelyg daug arba visiškai neišplečia lizdo. Kaip to išvengti? Tiesiog kas keletą dienų į „Dadant“ avilį įdėti po naują rėmelį ir žiūrėti, ar ir kaip bitės į tai reaguos: jį užims ar jis bus apytuštis.

Bitininkaujant daugiaaukščiuose aviliuose, tiesiog uždėkite aukštą ir matysite, ar bitės į jį eina, ar ne. Geriau šiek tiek labiau išplėstas lizdas negu pernelyg suspaustas, nes tada susidaro spietiminė nuotaika, kurią neretai sudėtinga panaikinti, ir bitės gali išskristi.

Vėliau matysite, kokio stiprumo yra šeimos ir ar joms jau reikalinga plėsti lizdą, dėti meduves.

– Nuo kelių avilių rekomenduotumėte pradėti? Ar pakanka vieno avilio?

– Atsakymas paprastas, patarčiau pradėti bent nuo dviejų, bet ne daugiau nei penkių avilių. Dviejų avilių reikia tam, jei kažkas nutiktų vienam, pavyzdžiui, prarastų motinėlę, būtų silpnesnis, galėtumėte jį pastiprinti rėmeliais iš kito avilio.

Jei įsigysite daugiau nei penkis avilius, pradedant bitininkauti gali būti sunkoka, nes kiekviena bičių šeima turės savų problemų bei įnorių, o pirmais metais, norint ir kokybiškai bitininkauti, ir tuo pačiu mokytis šio amato, išspręsti daug problemų bus ganėtinai sudėtinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?