Jurginai lauke nežiemoja, bet neskubėkite jų iškasti

Vienos gražiausių rudens gėlių – jurginai – lauke nežiemoja. Gėlininkai pataria, kaip ir kada juos iškasti, o paskui tinkamai paruošti saugoti per žiemą.

Jurginus svarbu paruošti žiemoti.
Jurginus svarbu paruošti žiemoti.
Jurginus svarbu paruošti žiemoti.
Jurginus svarbu paruošti žiemoti.
Jurginus svarbu paruošti žiemoti.
Jurginus svarbu paruošti žiemoti.
Jurginus svarbu paruošti žiemoti.
Jurginus svarbu paruošti žiemoti.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 3, 2020, 11:43 AM

Kai kurie sodininkai skuba rudenį iškasti jurginus: daro tai, kai krūmai dar visai žali, ant jų daug žiedų ir pumpurų. Tokie gumbai nesubrendę, todėl sunkiau išsilaiko iki kito pavasario.

„Kol augalas su žaliais lapais, šaknų sistema kaupia maistingąsias medžiagas. Taip jurginas ruošiasi žiemai, subręsta, atitinkamai geriau laikysis, – sakė gėlininkė Aliona Ušanovienė. – Kitas kraštutinumas – kai jurginas stipriai paveiktas šalnų. Tai irgi negerai, nes toks augalas pradeda pūti. Galima juos iškasti praėjus savaitei po naktinių šalnų – per tą laiką nieko blogo nenutiks.“

Jurginams iškasti pasirinkite giedrą dieną – rudeninėje saulėje jų gumbai gerai apdžiūsta. Prieš tai sekatoriumi nukirpkite stiebus, palikdami 10–15 cm virš žemės. Jeigu stiebai labai stori, naudokite sodo pjūklą.

„Jurginus kaskite kastuvu arba sodo šakėmis. Reikia kasti po truputį iš visų pusių apie 30 cm nuo stiebo, nes gumbai eina į visas puses ir juos galima pažeisti, – patarė A.Ušanovienė. – Traukite kerą kastuvu, viena ranka prilaikydami už stiebo. Jokiu būdu netempkite tiesiai už stiebo, nes yra pavojus pažeisti ties šaknies kakleliu suformuotus kitų metų pumpurus.“

Atsargiai nuvalius nuo gumbų žemę juos geriausia praplauti stipria vandens srove ir apie parą padžiovinti. Taip pat galima naudoti specialius šaknims ir gumbams apdoroti skirtus preparatus: atskiesti pagal instrukciją, palaikyti mišinyje ir apdžiovinti.

Tiesa, ir neplauti gumbai rūsyje gali išbūti iki pavasario – viskas priklauso nuo laikymo sąlygų.

Iškasus svarbu pašalinti pradėjusius gesti gumbus, nukirpti nuo jų visas plonas šakneles, patrumpinti stiebus.

Kad nesupainiotumėte veislių, uždėkite etiketę su pavadinimu.

Jurginams žiemoti naudojamos dėžės, kuriose šaknys gulės laisvai, joms netrūks oro.

„Šaknis galima užpilti sausomis pjuvenomis, smėliu ar pelenais. Geriau, jei gumbai truputį sudžius, negu bus drėgni ir supus“, – sakė A.Ušanovienė.

Jurginus tinka laikyti vėsioje patalpoje, kur temperatūra ne aukštesnė nei 10 laipsnių ir ne žemesnė nei 0 laipsnių. Optimali – nuo 3 iki 6 laipsnių šilumos.

Oro drėgnumas saugojimo patalpoje – apie 80 proc., joje turi būti ventiliacija.

Jurginų šaknis būtina dalinti, o kada tai daryti, kiekvienas gali išsirinkti priimtiniausią būdą: dalijimui tinkamas ir ruduo, ir pavasaris. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.