Ženklas – tai maisto produkto kokybės garantas

Obuoliai, kriaušės, sultys, džemai – visų šių ir dar daugybę kitų gardumynų galite įsigyti visuose šalies prekybos centruose ir veikiančiuose turgeliuose. Tačiau ar visada esate tikri, kad pasirenkamas vaisius, pavyzdžiui, obuolys yra aukštos kokybės ir užaugintas tikrai Lietuvoje?

 Ženklas – tai maisto produkto kokybės garantas<br> Vytauto Kandroto nuotr.
 Ženklas – tai maisto produkto kokybės garantas<br> Vytauto Kandroto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2021, 3:01 PM, atnaujinta Sep 29, 2022, 1:57 PM

Rasti tokių vaisių ir jų gaminamų produktų – tikrai įmanoma, nes Lietuvoje veikianti verslinių sodų asociacija „Vaisiai ir uogos“ vienija net tuziną ūkininkų ir sodininkų, kurie augina ne bet kokią, o būtent aukštos kokybės produkciją.

Tad kaip nepasiklysti ir maisto produktų gausoje atrasti tikrai kokybišką ir sertifikuotą produktą, pasakoja VšĮ „Ekoagros“ atstovė Irma Minskienė.

– Lietuvoje esate vienintelė įstaiga, kuri sertifikuoja Lietuvoje užaugintą produkciją. Papasakokite apie veiklą ir sertifikavimo procesą.

„Ekoagros“ sertifikuoja ekologinę gamybą ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus produktus. Pats sertifikavimo procesas yra neatsiejamas nuo daugybės reikalavimų ir taisyklių.

Na, o sertifikuojamų produktų gali būti įvairių. Žinoma, svarbu nesupainioti ir atskirti kas yra kas. Tad produktai yra žymimi atitinkamai skirtingais ženklais, kurie ir nurodo koks tai – ekologiškas ar nacionalinės kokybės produktas.

– Į ką pirkėjas turėtų atkreipti dėmesį renkantis vieną ar kitą vaisių ar iš jo pagamintą produkciją?

Pirkėjui svarbiausia atkreipti dėmesį į produktų ženklinimą. Nes matomas ženkliukas ar simbolis gali patvirtinti, kad produktas yra iš kontroliuojamo ūkio, kuris įsipareigojo laikytis atitinkamai maisto kokybės sistemai keliamų reikalavimų.

– Visuomenėje vis dar sklando teiginių, kad skirtumo tarp įprasto ir sertifikuoto obuolio – nėra. Kuo sertifikuoti ir ženklais pažymėti produktai skiriasi nuo įprastai auginamų?

Nuo auginamų įprastine tvarka ir skiriasi tuo, kad šių produktų atitiktį kokybės reikalavimams, nustatytiems teisės aktuose, patvirtina jų gamybą kontroliuojanti ir sertifikuojanti įstaiga. Apskritai, sertifikavimo tikslas yra apginti vartotojo lūkesčius, užtikrinti pirkėjui, kad jis gali tikėti produktų gamintojais ir pasitikėti jų produktais.

– Kokius reikalavimus reikia atitikti, norint gauti teisę gaminamą produkciją vadinti ekologiška ar nacionalinės kokybės?

Kontroliuojami visi šių produktų gamybos etapai – nuo lauko iki stalo. Susidaryti vidinę kontrolės sistemą, kuri užtikrintų ir įrodytų, kad produktas pagamintas laikantis visų reikalavimų, privalo ir pats gamintojas. Tikrinami gamybos būdai, dokumentacija, gamybos vieta ir kt.

– Ant produktų pakuotės galima matyti ne tik kilmės šalį, bet ir skirtingus ženklinimus. Kuo skiriasi ekologinių produktų ir „Kokybės“ sertifikatai?

Ekologiškų produktų gamyboje naudojamos tik natūralios medžiagos ir procesai. Tai reiškia, kad draudžiama naudoti chemiškai sintetintas trąšas ir cheminius sintetinius augalų apsaugos produktus. Augalai turi augti natūraliame dirvožemyje. Ekologinėje gamyboje negalima naudoti genetiškai modifikuotų organizmų, auginti genetiškai modifikuotų augalų. Auginti rekomenduojama pasirinkti augalų rūšys ir veislės, kurios atsparesnės kenkėjams ir ligoms. Piktžolių kontrolei pasitelkiamos tik mechaninės priemonės. Sėjama ar sodinama tik specialius reikalavimus atitinkanti dauginamoji medžiaga. Produktų perdirbimo metu siekiama išsaugoti produktų ir sudedamųjų dalių maistinę vertę ir kokybę.

Nacionalinės kokybės produktai irgi yra be genetiškai modifikuotų organizmų ir jų gamyboje nenaudojami sintetiniai maisto priedai. Juos auginant tręšimai vykdomi tik įvertinus laboratorinius dirvožemio tyrimus, ribojamas su mineralinėmis trąšomis į dirvą patenkantis mineralinio azoto kiekis. Panaudojus augalų apsaugos produktus taikoma ilgesnė išlauka. Negali būti naudojamos cheminės derliaus ilgaamžiškumo didinimo priemonės.

Rinkdamiesi atminkite, kad ekologiški produktai ženklinami ES ekologinės gamybos logotipu ir nacionaliniu ženklu „Ekologinis žemės ūkis“, o nacionalinės kokybės produktai – ženklu „Kokybė“.

Projektą remia Žemės ūkio ministerija, pagal veiklos, susijusios su kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų populiarinimu ir realizavimu, finansavimo taisykles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.