Ūkininkas nusivylė: didžiausia bulvė pasaulyje išties nėra bulvė

Nors Dugu praminta daržovė ir nėra didžiausia pasaulyje bulvė, ji vis tiek yra įspūdingas radinys. Kai Colinas ir Donna iš Naujosios Zelandijos pernai rugpjūtį savo darže aptiko šią milžinišką daržovę, jie iš karto suprato, kad jų atradimas yra neeilinis.

Ilgametis ūkininkas C.Craigas-Brownas Dugą rado tvarkydamas savo sodą.<br>AP/Scanpix
Ilgametis ūkininkas C.Craigas-Brownas Dugą rado tvarkydamas savo sodą.<br>AP/Scanpix
Ilgametis ūkininkas C.Craigas-Brownas Dugą rado tvarkydamas savo sodą.<br>AP/Scanpix
Ilgametis ūkininkas C.Craigas-Brownas Dugą rado tvarkydamas savo sodą.<br>AP/Scanpix
Ilgametis ūkininkas C.Craigas-Brownas Dugą rado tvarkydamas savo sodą.<br>AP/Scanpix
Ilgametis ūkininkas C.Craigas-Brownas Dugą rado tvarkydamas savo sodą.<br>AP/Scanpix
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-03-25 12:57

Rastai „bulvei“ pora davė Dugo vardą, nes jie turėjo ją iškasti.

Savo atradimu ūkininkai nusprendė pasidalinti su „Guinness World Records“ – organizacija, fiksuojančia pačius įvairiausius pasaulio rekordus. Tačiau praėjus septyniems mėnesiams ir atlikus DNR tyrimą, pora sužinojo liūdinančią žinią.

„Deja, tai yra ne bulvė, o tam tikros moliūgų rūšies šakniagumbis. Dėl šios priežasties mes turime atmesti jūsų prašymą“, – porai skirtame laiške rašė „Guiness World Records“ atstovas.

Pasak Kolorado valstijos universiteto Žemės ūkio mokslų koledžo Fort Kolinse profesorės Amy Charkowski, šakniagumbis yra požeminė organinė struktūra, kuri kaupia vandenį ir padeda augalams atsigauti po žiemos ar atšiaurių oro sąlygų.

DNR tyrimo rezultatai nustebino Hamiltone gyvenantį 62-ejų Coliną Craigą-Browną, todėl jis iš karto puolė narplioti šią mįslę. Išnagrinėjęs visus „Guiness World Records“ atsiųstus duomenis, jis suprato, kad Dugas yra jo sode augantis valgomasis čajotas – krakmolingas augalas, kurio išvaizda primena raukšlėtą žalią kriaušę.

A.Charkowski mano, kad Dugas gali būti gumbinė šaknis, panaši į bulvę, tačiau negalinti išauginti pumpurų. Kaip rašoma „Wisconsin Master Gardener“, valgomieji čajotai išauga iš šaknų gumbų.

Šis atradimas nustebino ūkininką, nes net Dugo skonis buvo identiškas bulvei. Tiesa, tolimesni tyrimai parodė, kad valgomojo čajoto ir bulvės skoniai yra labai panašūs. Tai atsakė į daug C.Craigo-Browno klausimų – vyras niekaip negalėjo suprasti, kaip šis moliūgo gumbas galėjo atsidurti visiškai kitoje jo sodo pusėje: „Bent jau radau visus atsakymus. Man nebereikia trečią valandą nakties gulėti lovoje bandant suprasti, kas negerai su mūsų motule gamta.“

Radinys tapo įžymybe

Ilgametis ūkininkas C.Craigas-Brownas Dugą rado tvarkydamas savo sodą – jis kasė žemę, kai staiga atsitrenkė į kietą objektą.

Ūkininką „sužavėjo“ jo rastos daržovės dydis – vyro radinys svėrė 7,9 kg.

Didžiausios užaugintos bulvės rekordas šiuo metu priklauso Peteriui Glazebrookui iš Jungtinės Karalystės, kurio darže 2011 m. užaugo net 4,98 kg svėrusi bulvė.

Tuo tarpu C.Craigas-Brownas savo rastai „bulvei“ sukonstravo nedidelį vežimėlį, kad galėtų ją vežiotis, ir vyro radinys greitai tapo viso miestelio įžymybe. Tačiau praėjus porai savaičių ūkininkas pastebėjo, jog jo rasta daržovė pradėjo pūti, taigi vyras nusprendė savo atradimą perkelti į šaldiklį.

Vyras pasakojo, kad nors Dugas susilaukė tūkstančio gerbėjų visame pasaulyje, juo labiausiai žavisi poros anūkai.

„Vos atidarau šaldiklį, išimu jį iš maišo ir padedu ant stalo, jų akys kaip mat išsipučia“, – juokėsi C.Craigas-Brownas.

Ateities planuose – bulvės

Nors Dugas ir negavo didžiausios bulvės pasaulyje rekordo, C.Craigas-Brownas žada ir toliau siekti šio titulo.

„Gavau tiek daug mokslinės informacijos, taigi nusprendžiau bent jau pabandyti“, – pasakojo ūkininkas.

Tačiau tai nebus taip paprasta. Pasak A.Charkowski, norint užauginti didelę bulvę, kuri svertų bent 0,6 kg, reikia atsižvelgti į daugybę veiksnių. Mokslininkė teigia, kad siekiant šio rekordo reikia sodinti sveikus „Russet“ veislės stiebagumbius. Bulvės turi augti ilgai, o naktimis oro temperatūra neturėtų viršyti 29 laipsnių.

C.Craigas-Brownas dar nenusprendė, ką darys su Dugu po jo diskvalifikacijos. Tiesa, vyras nori kaip nors įamžinti savo radinį.

„Bandysiu pagaminti negendančią Dugo kopiją, kad net mano anūkų anūkai galėtų pamatyti jų senelio atradimą“, – sakė ūkininkas.

Parengta pagal CNN

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.