Laukiama parama verslo pradžiai kaime

„Laukiu sprendimo, ar man bus suteikta parama metalo apdirbimo įrangai įsigyti“, –lūkesčiais dalijasi ūkininkas Daivaras Adomynas iš Lazdijų rajono. Jis yra pateikęs paraišką paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėje“.

 Ūkininkas Daivaras Adomynas iš Lazdijų rajono.
 Ūkininkas Daivaras Adomynas iš Lazdijų rajono.
 Ūkininkas Daivaras Adomynas iš Lazdijų rajono.
 Ūkininkas Daivaras Adomynas iš Lazdijų rajono.
 Ūkininkas Daivaras Adomynas iš Lazdijų rajono.
 Ūkininkas Daivaras Adomynas iš Lazdijų rajono.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 24, 2018, 12:29 PM, atnaujinta Sep 12, 2018, 12:29 PM

Paslauga, tampanti deficitine

Daivaras Adomynas, pasinaudodamas parama ekonominės veiklos pradžiai kaime, ketina įsigyti metalo apdirbimui reikalingas juostinio pjovimo, gręžimo, tekinimo stakles, kitą įrangą. „Kurti metalo apdirbimo verslą paskatino kelios priežastis. Pirmiausia man šie darbai patinka, – rodydamas paties susimeistrautą metalinę priekabą kalba ūkininkas. – Kita priežastis – Lazdijų rajone labai mažėja metalo apdirbimo specialistų. Ūkyje be šių darbų sunku išsiversti.“

Paraišką gauti paramos verslo pradžiai kaime Daivaras bandė ir per ankstesnį kvietimą teikti paraiškas. Deja, nesėkmingai. „Pasitaręs su konsultantu, pakoregavęs paraišką, vėl pateikiau. Prašau 24 tūkst. eurų paramos. Beveik perpus galimą didžiausią paramos sumą susimažinau – vis tik labai dideli reikalavimai“, – apie KPP veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėje“ svarsto ūkininkas.

Pirmosios investicijos – uždarbis užsienyje

Pagrindinė D. Adomyno ūkio kryptis – mėsinė gyvulininkystė. Augina mišrūnus, o prieš kelis mėnesius nusipirko angusų veislės telyčaičių. Laiko apie 60 gyvulių. Dirba apie 130 ha žemės. Jos didžioji dalis – nuomojama, išsibarsčiusi nedideliais laukeliais. „Beveik penkerius metus dirbau užsienyje, bet po truputį rengiausi grįžti į Lietuvą. Visada svajojau turėti savo ūkį. Tad dalį technikos įsigijau dar dirbdamas užsienyje. Nesigailiu, kad grįžau. Jau aštuntus metus gyvenu Lietuvoje ir niekur nenorėčiau išvažiuoti“, – sako Daivaras.

Pirmuosius ūkininkavimo žingsnius žengė močiutės ūkelyje. „Žemės gal kokie 7 hektarai buvo“, – šypteli vaikinas ir priduria, kad tikru ūkininku pasijuto 2012 m. įregistravęs savo ūkį ir išsinuomojęs 34 ha žemės.

Link gyvulininkystės pastūmėjo parama

„Kai pradėjau ūkininkauti, gyvulių neturėjau. Kadangi pagal praėjusio laikotarpio KPP gavau paramą jaunojo ūkininko ūkio įsikūrimui, viena paramos teikimo sąlygų buvo reikalavimas įsigyti gyvulių. Pirkau mišrūnus mėsinius galvijus, nes veisliniai gyvuliai labai brangiai kainavo, – kalba ūkininkas ir užsimena, kad pirmoji parama gan sunkiai skynėsi kelią ir pinigai pasiekė vėliau, nei tikėtasi. – Viskas vyko žymiai sklandžiau, kai pateikiau paraišką paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programą. Investicijoms į žemės ūkio valdas gavau beveik 50 tūkst. eurų. Įsigijau traktorių ir įvairių padargų, kurie reikalingi mišriam ūkiui vystyti. Taip pat 22 aptvarų segmentus. Ką įsigijau gavęs paramą pagal praėjusio ir šio laikotarpio KPP, už savus pinigus nebūčiau įsigijęs. Tai labai paspartino ūkio plėtrą.“

Ir parama pradedantiems kurti verslą kaime, pasak ūkininko Daivaro Adomyno, labai reikalinga. „Tik reikėtų, kad parama verslo pradžiai būtų teikiama paprasčiau“, – svarsto ūkininkas.

Ketinama paprastinti

Atsižvelgdama į ūkininkų, asocijuotų verslo struktūrų pasiūlymus, Žemės ūkio ministerijos naujosios komandos vasaros mėnesių planuose – paprastinti ne tik paramos ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėje, bet ir kitų priemonių administravimo ir įgyvendinimo taisykles. Planuojama, kad paraiškos paramai ekonominės veiklos pradžiai pagal pakoreguotas taisykles bus priimamos nuo spalio 1 iki gruodžio 31 dienos. Paramos suma vienam pareiškėjui – iki 40 tūkst. eurų. Visam šiam KPP laikotarpiui veiklos sričiai kaime 2014–2020 m. numatyti 23 mln. Eurų iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Visą informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos paramą žemės ūkiui ir kaimui galite rasti čia: www.zum.lrv.lt ir www.ismanuskaimas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.