Europos Sąjungos piliečiai bendrijos lyderius ragina nebetaupyti

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

A. Merkel neketina nusileisti ir atlaisvinti diržų.<br>"Reuters"
A. Merkel neketina nusileisti ir atlaisvinti diržų.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Mar 14, 2013, 6:33 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 12:07 AM

„Tik nesileiskime į filosofines diskusijas - taupyti ar leisti pinigus”, – tokią žinutę ES lyderiams siunčia ES Tarybos lyderis Hermanas Van Rompuy. „Tik netaupyti“, - ragina tūkstančiai visos Europos profesinėms sąjungoms atstovaujančių protestuotojų, ketvirtadienį išėjusių į Briuselio gatves.

Kreipdamiesi į ES šalių vadovus, kurie ketvirtadienį renkasi į Vadovų tarybos posėdį, protestuotojai teigė, kad metas keisti politiką.

„Taupymas turi būti pamirštas, nes jo ekonominiai padariniai katastrofiški. Prioritetu turi būti darbas ir ypač jaunimo užimtumas“, - rašoma Europos profesinių sąjungų konfederacijos pranešime.

Tad nors manoma, kad diskusijų - taupyti ar ne 27 ES šalių lyderiai neišvengs, nemažesnis dėmesys 18 val. Lietuvos laiku prasidedančioje ES Vadovų taryboje turėtų būti skirtas ekonomikos augimo ir nedarbo mažinimo priemonėms.

Nedarbas kai kuriose ES šalyse muša naujus rekordus, tačiau situacija bendrijoje – nevienoda. Pavyzdžiui, Vokietijoje ir Nyderlanduose nedirba vos 5 proc. darbingo amžiaus žmonių. Pietų Europoje, pavyzdžiui, Graikijoje ir Ispanijoje, nedarbo lygis penkiskart didesnis ir viršija 25 proc. ribą.

Dar prastesnės tendencijos – jaunimo nedarbo srityje. Pietinėje Europoje darbo neturi kas antras jaunuolis. Tad manoma, kad nors realių sprendimų šiame ES lyderių susitikime pasiekta nebus, bus aptartos įvairios priemonės, kaip didinti užimtumą, mažinti darbo jėgai tenkančią mokesčių naštą.

ES Tarybos pirmininkas H. Van Rompuy pažymėjo, kad pirmoji pavasario Taryba bus skirta įvertinti ekonominę situaciją ir nubrėžti naujas gaires. Tačiau net lemiamų sprendimų neatnešiančiame susitikime gali kilti didelių diskusijų pastaruoju metu itin dažnai ES skambančiu klausimu – laikytis griežtos politikos ar augimą skatinti kiek atleidžiant vadeles.

Manoma, kad ir toliau už lankstesnes ekonomines priemones pasisakys Prancūzijos vadovas Francois Hollade'as. Šįkart palaikymo jis gali sulaukti iš Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono bei Italijos premjero Mario Monti. Pastarasis neigiamais diržų veržimosi politikos padariniais gali įvardyti pastarųjų Italijos parlamento rinkimų rezultatus.

Tačiau disciplinos laikytis ir toliau skatins Vokietija, kuri mano esanti puikus drausmingo pinigų leidimo pavyzdys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.