B. Berezovskio pavardė - lietuviškuose skandaluose

Mirė Rusijos verslininkas Borisas Berezovskis. Jis buvo rastas negyvas vonioje savo name Londone. Spėjama, kad vyras pasitraukė iš gyvenimo. Jo pavardė skambėjo ir Vilniaus apygardos teisme, kur buvo nagrinėjama nepilnametės lietuvės seksualinio išnaudojimo byla.

Verslininkas B. Berezovskis pastaruosius 13 metų gyveno Didžiojoje Britanijoje.<br>Nuotrauka iš archyvo
Verslininkas B. Berezovskis pastaruosius 13 metų gyveno Didžiojoje Britanijoje.<br>Nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 24, 2013, 10:54 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:20 AM

Verslininkas B. Berezovskis buvo vienas iš įtakingiausių naujausių laikų Rusijos istorijos politikų ir verslininkų. Vadinamas prezidento Vladimiro Putino asmeniniu priešu. Tačiau pastaruoju metu verslininkas išgyveno depresiją, retai bendravo su žmonėmis, skurdo. Pardavinėjo ne tik nekilnojamąjį turtą, bet ir paveikslus iš garsiosios savo kolekcijos. Jo psichologinė būsena buvo tokia prasta, kad Kremlius net teigia, jog B. Berezovskis prašė prezidento V. Putino atleidimo.

Tokia situacija susiklostė, kai pralaimėjo bylą kitam Rusijos verslininkui Romanui Abramovičiui ir patyrė didelių nuostolių.

„Jis iš tiesų buvo žlugęs“, - taip verslininko B. Berezovskio psichologinę būseną apibūdino jo advokatas Aleksandras Dobrovinskis. Jis vadovauja Maskvos advokatų kolegijai „Aleksandras Dobrovinskis ir partneriai“.

Teisininkas patvirtino, kad B. Berezovskis pasitraukė iš gyvenimo. „Ką tik paskambino iš Londono – B. Berezovskis nusižudė“, - sakė A. Dobrovinskis.

Jis teigė, kad verslininką slėgė ne tik finansiniai sunkumai, bet ir bendražygio Badrio Patarkašvilio mirtis.

„Aš taip pat žinau iš mūsų bendrų pažįstamų, kad neseniai jis paprašė jų paskolinti 5 tūkstančius dolerių, kad galėtų kažkur skristi“, - televizijos kanalui „Rossija 24“ kalbėjo A. Dobrovinskis.

Televizija „Pirmasis kanalas“ pranešė, kad šią savaitę B. Berezovskis patyrė keletą širdies priepuolių. Teigiama, kad mirties priežastimi galėjo būti ir infarktas.

Pirminiais duomenimis, smurto požymių ant kūno nėra.

Nelaimės vietoje dirbo ir chemijos, biologijos ir radiologijos tarnybos ekspertai. Apie tai sekmadienį pranešė policija.  

Verslininkui buvo 67 metai.

Mirties aplinkybės – neaiškios Didžiosios Britanijos policija pradėjo tyrimą. „Temzės slėnio policija pradėjo 67 metų vyriškio mirties tyrimą Askote, Berkšyre. Jo mirtis šiuo metu traktuojama kaip neišaiškinta. Vyksta išsamus tyrimas“, - sakoma policijos pranešime. Paramedikai patvirtino, kad mirties priežastis lieka neišaiškinta. „Mes buvo iškviesti 15 val. 18 min. (17 val. 18 min. Lietuvos laiku. - Red.) telefonu žmogaus, kuris buvo susirūpinęs dėl to adresu gyvenančio džentelmeno būklės. Išsiuntėme kelis greitosios pagalbos automobilius“, - sakė Pietų centrinės greitosios pagalbos tarnybos atstovė.

Finansiniai sunkumai

Viena iš priežasčių, kodėl verslininkas ryžosi tokiam žingsniui - finansinės problemos. 

2012 metais B. Berezovskis Londone pralaimėjo ieškinį, kurį buvo pateikęs Anglijos futbolo klubo „Chelsea“ savininkui Rusijos milijardieriui R. Abramovičiui. Iš jo reikalavo 5 milijardų dolerių kompensacijos.

Po to, kai teisėjas atmetė B. Berezovskio kaltinimus kaip nepagrįstus, o jį patį pavadino neužsitarnavusiu pasitikėjimo liudininku, jam už teisininkų paslaugas teko apmokėti dešimtis milijonų dolerių kainavusias sąskaitas.

Pralaimėjęs R. Abramovičiui, B. Berezovskis tučtuojau nutraukė kitas dvi bylas, dėl kurių teisėsi Londone. Buvo pranešta, kad jis parduoda jam priklausiusį A. Warhollo paveikslą „Raudonasis Leninas“. Taip pat uždaro savo būstinę Londone, atleidžia dalį pavaldinių, parduoda keletą namų ir 1927 metų „Rolls-Royce“.

Asmeninis V. Putino priešas Iš gyvenimo pasitraukęs B. Berezovskis buvo vienas iš įtakingiausių naujausių laikų Rusijos istorijos politikų ir verslininkų. Prezidento Boriso Jelcino epochoje jis buvo vadinamas „pilkuoju kardinolu“. Vėliau – „blogio genijumi“, „asmeniniu V. Putino priešu“. Jis buvo atviras dabartinio Rusijos vadovo priešininkas. Laikė jį „visiškai atsitiktiniu žmogumi, gavusiu didžiulę valdžią“. Nors taip buvo ne visada – per 1999 metų Rusijos prezidento rinkimus B. Berezovskio kontroliuojamos žiniasklaidos priemonės palaikė V. Putiną. Konfliktas su naujuoju Rusijos politiniu lyderiu baigėsi „tremtimi“ – nuo 2000 metų B. Berezovskis gyveno Didžiojoje Britanijoje kaip politinis pabėgėlis. Turėjo britišką dokumentą Platono Jelenino vardu. Rusijoje jį spėjo apkaltinti visomis įmanomomis nuodėmėmis – nuo ekonominio sukčiavimo iki bandymo įvykdyti revoliuciją ir jėga užgrobti valdžią. Teisėsaugininkai ne kartą bandė išsireikalauti, kad jis būtų išduotas, bet tai taip ir neįvyko. Didžiosios Britanijos teismas oligarcho nepripažino kaltu nė pagal vieną kaltinimą. B. Berezovskis ne kartą pranašavo „Putino režimo krachą“ ir „liūdną pabaigą diktatoriui“. Iš Londono jis kvietė V. Putiną trauktis, vadindamas jį „savo didžiausia klaida“. 2012 metų rugpjūtį jis paskelbė atvirą laišką V. Putinui, kreipdamasis į jį „tu“ ir „Volodia“, ir prašė jo „kaip krikščionis krikščionio“ išteisinti „Pussy Riot“. Vėliau jis kvietė boikotuoti olimpiadą Sočyje.

Prašė V. Putino malonės? B. Berezovskis maždaug prieš du mėnesius parašė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui laišką, kuriame atsiprašė už savo klaidas ir paprašė leisti jam grįžti į tėvynę. Tai sakė prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Prieš kurį laiką, gal porą mėnesių, B. Berezovskis atsiuntė V. Putinui laišką, kurį pats asmeniškai parašė. Jame prisipažino, kad padarė labai daug klaidų, ir paprašė V. Putino atleisti už tas klaidas. Jis kreipėsi į V. Putiną su prašymu suteikti galimybę grįžti į tėvynę“, - sakė D. Peskovas šeštadienį vakare televizijos kanalui „Rossija 24“.

D. Peskovas pažymėjo, kad jam „nežinoma, ar buvo kokia nors V. Putino reakcija dėl pasirodžiusios žinios apie B. Berezovskio mirtį“.

„Galima pasakyti, kad informacija apie žmogaus mirtį, kad ir koks jis būtų, teigiamų emocijų sukelti negali“, - pažymėjo prezidento atstovas.

D. Peskovas dar pridūrė, kad „toks laiškas tikrai buvo, ir B. Berezovskis jame pripažino savo klaidas“.

Naudojosi nepilnametės lietuvės sekso paslaugomis

Garsaus Rusijos verslininko B. Berezosvkio pavardė 2009 metais Lietuvoje nuskambėjo sekso skandale. Į Didžiąją Britaniją buvo išvežta nepilnametė Lietuvos pilietė, kuri per vieną vakarėlį buvo priversta lytiškai santykiauti su Rusijos oligarchu B. Berezovskiu. 

Buvo teigiama, kad mergina į Didžiąją Britaniją išvyko siekdama modelio karjeros. Būdama vos šešiolikos metų mergina buvo nuvežta į vieną privatų vakarėlį, kuriame dalyvavo iš Rusijos į Angliją pasprukęs ir politinį prieglobstį gavęs oligarchas B. Berezovskis. 

Nepilnametė tvirtino, kad per privatų vakarėlį buvo priversta B. Berezovskiui teikti seksualines paslaugas. 

„Jis mane išsirinko“, - prokurorams ir ikiteisminio tyrimo teisėjui teigė šešiolikmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.