Policija narplioja B. Berezovskio mirties aplinkybes

Policija sekmadienį aptvėrė

Rusijos verslininko mirtis užminė mįslę policijos pareigūnams.<br>AP
Rusijos verslininko mirtis užminė mįslę policijos pareigūnams.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-03-24 15:30, atnaujinta 2018-03-09 10:11

67 metų oligarchas šeštadienį po pietų buvo rastas negyvas savo namuose netoli Askoto - pasiturinčiųjų miestelio šalia Londono.

Jo advokatas Aleksandras Dobrovinskis sakė, kad jis galėjo nusižudyti, nes buvo prislėgtas dėl savo skolų.

Tačiau dėl to, kad 1995 metais buvo pasikėsinta į šio magnato gyvybę, taip pat - dėl to, kad jis bijojo naujų bandymų jį nužudyti, ši mirtis neabejotinai sukels daug spėlionių.

Policija praėjusią naktį blokavo gatves aplink aptvertą B. Berezovskio valdą ir iškvietė chemijos, biologijos ir radiologijos bei branduolinių medžiagų tarnybos (CBRN) ekspertus padėti tirti šios „neišaiškintos“ mirties.

B. Berezovskis draugavo su kitu rusų pabėgėliu ir Kremliaus kritiku Aleksandru Litvinenka, kuris 2006 metais mirė Londone dėl apnuodijimo radioaktyvia medžiaga. Jo našlė dėl to kaltina Rusijos valstybę, kurios agentai esą nužudė jos vyrą.

„Šiuo metu įvykio vietoje yra specialiai parengti pareigūnai, tarp jų - CBRN ... pareigūnai, kurie atsargumo dėlei atlieka virtinę paieškų, - sakoma Temzės slėnio regiono policijos pranešime. - Tuo siekiama sudaryti sąlygas pareigūnams tirti to žmogaus mirties (aplinkybes. - Red.)“.

Pranešime sakoma, kad B. Berezovskio kūnas „šiuo metu vis dar yra tose valdose“, nors po jo mirties jau praėjo daugiau kaip pusė paros.

Policijos vyresnysis inspektorius Stuartas Greenfieldas sakė, jog policija imasi „visų būtinų priemonių, kad užtikrintų išsamų ir nuodugnų tyrimą“ dėl B. Berezovskio mirties.

„Norėčiau dar kartą patikinti gyventojus, jog mes esame įsitikinę, kad nėra jokio pavojaus platesnei bendruomenei“, - pridūrė jis.

B. Berezovskis buvo tarp saujelės verslininkų, kurie po 10-ojo dešimtmečio privatizacijos Rusijoje tapo milijardieriais, tačiau pastaraisiais metais jo turtas sumenko.

B. Berezovskis buvo eksprezidentui Borisui Jelcinui artimas žmogus, bet susipyko su jo politiniu įpėdiniu Vladimiru Putinu ir 2000-aisiais pabėgo iš Rusijos - kaip tik laiku, kad išvengtų arešto dėl kaltinimų sukčiavus.

Londone B. Berezovskis tapo vienu didžiausių Kremliaus kritikų ir vadovavo Rusijos vadovybę kritikavusių rusų išeivių grupelei, kuriai priklausė ir A. Litvinenka.

Greitoji pagalba į B. Berezovskio namus buvo iškviesti šeštadienį 15 val. 18 min. (17 val. 18 min. Lietuvos laiku), ten ir buvo konstatuota jo mirtis.

„Jo lavoną surado jo asmens sargybinis“, - sakė B. Berezovskio atstovas, kuris atsisakė komentuoti žiniasklaidos prnešimus, kad oligarchas buvo rastas vonioje.

1995 metais B. Berezovskis vos liko gyvas per pasikėsinimą, kai sprogimas nutraukė galvą jo šarvuoto mersedeso vairuotojui, ir bijojo naujų išpuolių.

Tačiau jo advokatas Rusijos valstybinei televizijai sakė, jog kontaktiniai asmenys Londone jį informavo, kad B. Berezovskis nusižudė.

„Pastaruoju metu B. Berezovskio būklė buvo baisi. Jis buvo prasiskolinęs. Jis jautėsi sunaikintas, - sakė A. Dobrovinskis. - Jis buvo priverstas parduoti savo paveikslus ir kitus daiktus“.

Tačiau oligarcho draugas Demjanas Kudriavcevas griežtai paneigė, kad B. Berezovskis nusižudė.

„Nėra jokių išorinių savižudybės požymių, - sakė jis Rusijos naujienų agentūrai „Prime“. - Nėra požymių, kad jis ką nors susileido ar išgėrė kokių nors tablečių. Niekas nežino, kodėl sustojo jo širdis“.

Pernai šis magnatas pralaimėjo daugiamilijoninę teisinę kovą su kitu rusų oligarchu Romanu Abramovičiumi, kuriam priklauso futbolo klubas „Chelsea FC“.

B. Berezovskis siekė daugiau kaip 3 mlrd. svarų (3,8 mlrd. eurų) kompensacijos ir kaltino R. Abramovičių šantažu, piktnaudžiavimu pasitikėjimu ir vieno naftos kontrakto sąlygų pažeidimu.

Pralaimėjęs jis sutiko apmokėti R. Abramovičiaus teisines išlaidas - 35 mln. svarų, tačiau kalbama, kad galutinė suma bus daug didesnė.

B. Berezovskio privatus gyvenimas jam taip pat nemažai atsiėjo. 2011 metais įvykusios skyrybos su antrąja žmona Galina Bešarova buvo vadinamos brangiausiomis Britanijoje, o vėliau jis teisiškai kovojo su partnere Jelena Gorbunova.

1946 metų sausio 23 dieną Maskvoje gimęs B. Berezovskis beveik du dešimtmečius buvo mokslininkas, o paskui pasinaudojo pertvarkos galimybėmis ir susikrovė turtus.

Tačiau šis greitai kalbėdavęs maskvietis, kuris mėgaudavosi prabangiu gyvenimu, susipyko su V. Putinu, kai šis ėmėsi žaboti oligarchų politinę nepriklausomybę. 2003 metais Didžioji Britanija suteikė jam politinį prieglobstį.

Pasklidus naujienoms apie B. Berezovskio mirtį Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, jog šis oligarchas prieš porą mėnesių parašė V. Putinui, kad norėtų grįžti namo.

„Jis prašė Putino atleisti jam už jo klaidas paprašė ... galimybės grįžti į tėvynę“, - sakė jis Rusijos valstybinei televizijai.

„Forbes“ rusiškojoje interneto svetainėje buvo paskelbtas jo interviu, duotas žurnalistui Iljai Žeguliovui, kuriame jis sakė, kad jo „gyvenimas nebeturi prasmės“ ir kad labiau už viską jis nori grįžti į Rusiją.

I. Žeguliovas sakė, kad tai buvo neformalus interviu, duotas penktadienį vakare, ir kad jis jo neįrašė. Nors jis pažadėjo B. Berezovskiui to interviu neskelbti, apsigalvojo išgirdęs apie jo mirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.