Prancūzų tragedijos Vilniuje dalyviai - tarsi surišti juodos lemties grandine

Prieš porą metų nusižudė ir buvusi B. Cantat žmona.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2013, 10:58 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 9:20 AM

Daugybę kartų lankęsis Lietuvoje ir tyręs vieną skandalingiausių praėjusio dešimtmečio bylų, kai 2003-iaisiais Vilniuje prancūzų dainininkas B. Cantat mirtinai sužalojo savo mylimąją aktorę Marie Trintignant, garsus prancūzų advokatas O. Metzneris savaitgalį mirė mįslingomis aplinkybėmis.

Praėjusį sekmadienį, kovo 17-ąją, negyvas teisininkas, kuriam buvo 63-eji, aptiktas prie savo privačios salos Bretanėje.

Prieš porą metų nusižudė ir buvusi B. Cantat žmona.

O. Metznerio palaikai buvo rasti plūduriuojantys Morbihano įlankoje Prancūzijos vakarinėje pakrantėje. Jo namuose netoliese esančioje Boediko saloje buvo rastas savižudžio laiškas. Apie jo mirties aplinkybes kol kas nėra paskelbta jokių detalių.

2010-aisiais O. Metzneris nusipirko Boediko salą, kurią vadino „didinga ir nuostabia vieta“.

Guodė palūžusį įtariamąjį

Ši žinia sukrėtė šiuo metu atostogaujantį vilnietį advokatą Virgilijų Papirtį, kuris su B. Cantat advokatu O. Metzneriu iki šiol palaikė ryšius.

2003-iųjų rugpjūtį O. Metzneris buvo atvykęs į Vilnių ir lankėsi Laisvės atėmimo vietų ligoninėje, kur buvo gydomas psichologiškai palūžęs „Noir Desir“  lyderis B. Cantat.

Įtariamą mirtinai sužalojus savo draugę roko dainininką kankino sunki depresija, dėl šios priežasties jis buvo pakėlęs prieš save ranką.

Į Lukiškių kalėjimą prancūzų advokatą O. Metznerį lydėjo šio dainininko interesus taip pat ginantis vilnietis advokatas Virgilijus Papirtis.

Po pokalbio ligoninėje abu gynėjai tvirtinto, kad visos B. Cantat mintys sukasi apie beprotiškai mylėtą ir jo smurto auka tapusią aktorę M. Trintignant.

„Pasikalbėjau su B. Cantat ir supratau, kad jo psichologinė būsena yra labai pažeidžiama.

Jam tikrai yra labai sunku kabintis į gyvenimą, kadangi jis neturi į ką atsiremti“, - tąsyk kalbėjo Vilniuje viešėjęs žinomas prancūzų teisininkas ir roko grupės „Noir Desir“ įrašus leidžiančios bendrovės „Barclay-Universal“ atstovas O. Metzneris.

B. Cantat nesiskundė sulaikymo sąlygomis, bet garsiam teisininkui iš Prancūzijos buvo aišku, kad jo ginamajam - ne pyragai.

Abejojo lietuvių profesionalumu

O. Metzneris taip pat stengėsi sumenkinti Lietuvos teisėsaugos institucijų gebėjimą kvalifikuotai ir greitai ištirti šią bylą.

Ne paslaptis, kad pagrindinis jo apsilankymo tikslas buvo padaryti viską, kad įtariamasis B. Cantat būtų teisiamas ne Lietuvoje, o Prancūzijoje.

O. Metzneris aiškino, kad kalint Prancūzijoje roko dainininkui būtų psichologiškai palankesnė aplinka.

Šis teisininkas ne kartą tikino, kad perduoti procesą Prancūzijai leidžia abiejų šalių pasirašytos teisinės konvencijos. Tačiau atkaklus prancūzų teisininkas susidūrė su rimtomis kliūtimis.

Su tokia nuomone kategoriškai nenorėjo sutikti kiti advokatai.

Mirtinai sužalotos prancūzų aktorės M. Trintignant šeimos interesams atstovaujantys mūsų šalies teisininkai skeptiškai vertino galimybę perduoti ikiteisminį tragedijos tyrimą Prancūzijos teisėsaugai.

Už savo draugės 41 metų M. Trintignant nužudymą Vilniuje teistam B. Cantat buvo skirta aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Išsaugojo dalykinius ryšius

Nuo 2004-ųjų rugpjūčio, kai dainininkas buvo perkeltas iš Lukiškių kalėjimo kameros, praleidęs ten 14 mėnesių, jo prieglobsčiu tapo Miurė miestelio kalėjimas.

Kad laikas neprailgtų Lukiškėse, B. Cantat mokėsi lietuvių kalbos, o advokatas V. Papirtis jam buvo padovanojęs prancūzų ir lietuvių kalbų žodyną.

2007-ųjų spalį B. Cantat sulaukė teismo malonės. Atlikusiam pusę bausmės prancūzui Miurė kalėjimas atvėrė vartus.

Vienas pirmųjų apie B. Cantat paleidimą į laisvę sužinojo advokatas V. Papirtis, nes jam tai pranešė telefonu O. Metzneris.

„Aš džiaugiuosi šiuo nuosprendžiu. Jis leis B. Cantat kurti savo ateitį“, - sakė savo kolegai iš Lietuvos O. Metzneris.

Kapuose - ir dainininko žmona

Lygtinai iš kalėjimo paleistam roko dainininkui likimas pasiuntė ne vieną išbandymą.

2010-ųjų sausį iš gyvenimo savo noru pasitraukė dainininko žmona ir dviejų vaikų motina 41 metų Kristina Rady, kuri stengėsi padaryti viską, kad jos vyras nepalūžtų.

Depresija sirgusi moteris parašė atsisveikinimo laišką.

Nors B. Cantat paliko Kristiną vos gimus dukteriai Alica, buvusį vyrą moteris psichologiškai palaikė po Vilniuje įvykusios tragedijos. Ji dalyvavo kiekviename teismo posėdyje, kur buvo nagrinėjama neištikimo vyro byla.

„Už B. Cantat ji kovėsi kaip liūtė“, - žavėdamasi tąsyk rašė Prancūzijos spauda.

Budapešte gimusi K. Rady turėjo Vengrijos ir Prancūzijos pilietybę, literatūros ir poezijos žinovė su dainininku susipažino 1993-iaisiais Budapešte per muzikos festivalį.

Staigi mirtis šokiravo ir teisininkus

Iš kuklios aplinkos kilęs O. Metzneris sparčiai kopė karjeros laiptais ir atstovavo vieniems garsiausių vardų Prancūzijoje.

Garsus prancūzų advokatas turėjo ir daugiau įžymių klientų. Tarp jų buvo Panamos eksdiktatorius Manuelis Noriega ir buvęs Prancūzijos premjeras Dominique'as de Villepinas.

Tarp jo klientų buvo biržos verteiva Jerome'as Kervielis, kuris savo darbdaviui „Societe Generale“ pridarė milijardus eurų nuostolių.

O. Metzneris taip pat atstovavo D. de Villepinui ir pasiekė, kad jis būtų išteisintas dėl įtarimų sąmokslu apšmeižti politinį varžovą Nicolas Sarkozy.

2010 metais O. Metzneris gynė M. Noriegą, kuris galiausiai buvo pripažintas kaltu dėl pinigų plovimo ir nuteistas septynerius metus kalėti Prancūzijoje.

M. Noriega, kuris vėliau buvo išduotas Panamai dėl kitų nusikaltimų, per vyriausią dukrą perduotoje žinutėje sako, kad „nustebo“ ir pajuto „didelį skausmą“ sužinojęs apie advokato mirtį.

Jis taip pat kategoriškai atmetė savižudybės versiją ir sakė, kad toks veiksmas „nesuderinamas su (O. Metznerio) asmenybe“.

M. Noriega, kuris kažkada buvo CŽV informatorius ir kuris buvo nuverstas per JAV invaziją, šiuo metu atlieka tris 20 metų kalėjimo bausmes Panamoje - dėl jo oponentų dingimo jam valdant, nuo 1983-iųjų iki 1989-ųjų.

„Intelektualiai labai juo žavėjausi, bet tai nekeitė mano nuomonės - regis, klaidingos, - kad jis galbūt neturi širdies ir jautrumo“, - sakė O. Metznerio kolega Georges'as Kiejmanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.