Išniekins M. Thatcher laidotuves?

Londono policijos rūpestis šiuo metu – kaip užtikrinti saugumą per buvusios Jungtinės Karalystės ministrės pirmininkės Margaret Thatcher laidotuves. Prieštaringai vertinama politikė šalį skaldo ir po mirties. Remdamasis „The Independent” ir AP apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Anarchistai grasina sužlugdyti ir buvusios premjerės M. Thatcher laidotuves.<br>AP
Anarchistai grasina sužlugdyti ir buvusios premjerės M. Thatcher laidotuves.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 11, 2013, 8:58 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 11:59 AM

Velionės konservatorės politinis palikimas iki šiol yra jautrus klausimas tiek Jungtinės Karalystės politikams, tiek paprastiems piliečiams.

Štai vakar net Bendruomenių rūmuose opozicinei Leiboristų partijai atstovaujantiems parlamentarams buvo iš anksto prisakyta vengti neigiamų pareiškimų apie M. Thatcher.

Tačiau Londono policija bent jau kitą trečiadienį, kai vyks iškilmingos M. Thatcher laidotuvės, nerizikuos. Paraginti socialiniuose tinkluose, įvairiuose Jungtinės Karalystės miestuose šią savaitę šimtai žmonių jau rinkosi švęsti buvusios premjerės mirties.

Ypač daug makabriško elgesio atvejų – pramoninėje šalies šiaurėje, kuri M.Thatcher tiesiog nekentė. Kai kurie vakarėliai net baigėsi muštynėmis su policija.

Tad turbūt ne be pagrindo baiminamasi, kad panašūs incidentai gali pasikartoti netgi per laidotuves – Londono gatvėmis judant gedulingai procesijai.

Pareigūnai jau stebi socialinius tinklus ir interneto forumus – būtent virtualiojoje erdvėje greičiausiai planuojami pasikėsinimai sužlugdyti M.Thatcher laidotuves.

Galimybė, kad pasitaikys demonstracijų, visai reali. Tačiau policija turbūt nesigriebs prevencinių areštų.

Tokia taktika šalyje vertinama itin prieštaringai, ypač po to, kai 2011-aisiais policija sulaikė dešimtis žmonių, ketinusių protestuoti prieš karališkąsias princo Williamo ir Catherine Middleton vestuves.

Tad didžiausias galvos skausmas policijai – logistinis. Kaip užtikrinti ir sklandžias valstybines laidotuves, ir visuomenės teisę pareikšti nuomonę apie vieną įtakingiausių XX amžiaus britų politinių asmenybių?

Tiesa, pirmuoju – apšilimo – iššūkiu Londono policijai taps šeštadienį Trafalgaro aikštėje suplanuota demonstracija prieš M. Thatcher. Mitinge laukiama kelių tūkstančių žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.