Imigrantai bėga iš krizės prispaustos Ispanijos

Ispanijos nacionalinis statistikos institutas (NSI) skelbia iškalbingą žinią: pirmą kartą nuo to laiko, kai pradėti skaičiuoti šalies gyventojai, jų šalyje sumažėjo. Per metus Ispanija susitraukė 206 tūkst. žmonių – dėl to kaltinamas net 26 proc. pasiekęs nedarbo lygis. Kaip skelbia „Daily Mail“, itin prasta ekonominė situacija išgąsdino daugybę imigrantų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 24, 2013, 10:31 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:52 PM

NSI net neslepia: gyventojų šalyje sumažėjo dėl vienintelės priežasties – per krizę vis sunkiau darbą randantys imigrantai tiesiog palieka Ispaniją.

Žmonių šalyje sumažėjo pirmą kartą nuo 1857-ųjų, kai buvo pradėti gyventojų surašymai. Tiesa, iki 1998 metų statistika buvo skelbiama ne kasmet, o kas dešimtmetį.

Ispanija ir kitos šalys Pietų Europoje kenčia nuo dvigubos – ekonominės ir fiskalinės krizės euro zonoje. Štai iki 2008-ųjų, kai Ispanija džiaugėsi įspūdingu ekonominiu pakilimu, į šalį tiesiog plūdo ispanakalbiai imigrantai iš Ekvadoro, Kolumbijos, Bolivijos. Čia važiavo ir atvykėliai iš Rytų Europos – Lietuvos, Latvijos, Ukrainos.

2000-2010 metais imigrantų skaičius Ispanijoje išaugo nuo 924 tūkst. iki 5,4 mln. Daugelis atvykėlių dirbo statybų srityje.

Tačiau statybų burbulas netrukus sprogo – šalyje akį rėžia šimtai tūkstančių nebaigtų statyti pastatų griaučių. Be to, vyriausybė mažindama deficitą itin stipriai susiveržė diržus, tad ekonomika stovi vietoje, o nedarbo lygis pasiekė net 26 procentus. Tarp jaunimo jis dvigubai didesnis.

Kaip skelbia NSI, daugiausia tarp patraukusiųjų į gimtąsias šalis – imigrantų iš Ekvadoro ir Kolumbijos. Ispanijoje jau mažiau rumunų ir marokiečių. Be to, išvyksta ir patys ispanai – rasti darbą užsienyje lengviau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.