Žinia iš Europos Komisijos: Lietuva pasirengusi pirmininkauti

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Lietuvos pirmininkavimo metu ES prioritetai turėtų būti susitarimo dėl ekonomikos augimo ir darbo vietų kūrimo įgyvendinimas, bankinės sąjungos kūrimas ir vidaus energetikos rinkos kūrimo užbaigimas.<br>EK nuotrauka
Lietuvos pirmininkavimo metu ES prioritetai turėtų būti susitarimo dėl ekonomikos augimo ir darbo vietų kūrimo įgyvendinimas, bankinės sąjungos kūrimas ir vidaus energetikos rinkos kūrimo užbaigimas.<br>EK nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Apr 24, 2013, 5:15 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:08 PM

„Tai labai svarbus susitikimas prieš kitą pusmetį prasidėsiantį Lietuvos pirmininkavimą. Jis padės mums sinchronizuoti mintis ir darbus.

ES Tarybai Lietuva pirmininkaus ne tik sudėtingu ekonominiu laikotarpiu, bet ir išskirtinėmis sąlygomis, baigiantis ES institucijų kadencijoms. Laukia sunkus darbas derinant Tarybos ir Europos Parlamento pozicijas. Komisija pasirengusi padėti Lietuvai“, - po susitikimo vykusioje spaudos konferencijoje teigė EK pirmininkas.

Vienas didesnių iššūkių – Tarybos derybos su Europos Parlamentu dėl 2014–2020 metų ES biudžeto. Nors tikimasi, kad susitarimas bus pasiektas dar Airijos pirmininkavimo metu, net ir tokiu atveju Lietuvai teks nemažai užduočių derinant atskirų sričių finansavimą ir kuriant teisės aktus.

Tai turi būti padaryta iki 2014 m.

„Lietuvos vyriausybė puikiai pasiruošusi ir gerai susitelkusi darbui. Esame pasiruošę bendradarbiauti“, - teigė J. M. Barroso.

Energetinė nepriklausomybė 2015-aisiais?

„Esame viena mažiausių komandų pirmininkavimo istorijoje, bet neturime teisės nuvilti. Tikiu, kad pirmininkavimas praeis sklandžiai ir duos rezultatų, nes ruoštasi ne vienerius metus“, - bendroje spaudos konferencijoje teigė premjeras A. Butkevičius.

Vyriausybės ir EK susitikimo metu buvo aptarti ir dar du Lietuvos pirmininkavimo prioritetai – energetika ir Rytų kaimynystės politika.

A. Butkevičius EK patikino, kad dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo kilusios problemos su bendrove „Nukem“ išspręstos per kelis pastaruosius mėnesius.

Premjero teigimu, sprendimas dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvoje gali būti priimtas po kelių savaičių kartu su Seimu.

„Lietuvos energetinį nepriklausomumą tikimės pasiekti iki 2015 m. pabaigos. Šiuo metu statomas suskystintųjų dujų terminalas Klaipėdoje, kurį tikimės pabaigti 2014 m. pabaigoje.

Kitas mūsų tikslas – iki 2015 m. pabaigti elektros jungtis su Švedija ir Lenkija. Tuomet turėsime diversifikuotą energetikos rinką Lietuvoje“, - teigė premjeras.

Neaišku dėl Ukrainos

Dar vienu pirmininkavimo prioritetu A. Butkevčius įvardijo glaudesnį bendradarbiavimą su Rytų Europos šalimis: Ukraina, Gruzija, Moldova, Armėnija, Baltarusija ir Azerbaidžanu.

Pirmininkavimo metu lapkritį Vilniuje bus surengtas ES Rytų partnerystės viršūnių susitarimas. Vienas svarbiausių jo tikslų – pasirašyti Asociacijų sutartį tarp ES ir Ukrainos.

Tačiau iki to laiko ES Ukrainai skyrusi namų darbų, kurie bus vertinami jau kitą mėnesį. Paklaustas, ar nėra nesąžininga, kad dėl vieno iš Lietuvos prioritetų sprendimas bus priimtas Lietuvai dar neperėmus pirmininkavimo, J. M. Barroso atsakė, kad Lietuva dar iki pirmininkavimo yra aktyvi Rytų kaimynystės politikos veikėja.

„Atvirkščiai, būtų nesąžininga Lietuvos atžvilgiu laukti iki pirmininkavimo pradžios ir tik tada imtis veiksmų. Yra dalykų, kuriuos turime nustatyti dar iki lapkričio susitikimo Vilniuje.

Be to, ši situacija priklauso nuo pačios Ukrainos pasiryžimo prisiimti įsipareigojimus ir įrodyti, kad galime ja pasitikėti kaip rimta partnere. Ukraina turi įtikinti ne tik EK ir Lietuvą, bet visas ES šalis, kad noriai vykdys įvairias reformas ir laikysis teisės normų“, - teigė EK pirmininkas.

Šiuo klausimu A. Butkevičius buvo nusiteikęs optimistiškai.

„Tikiuosi, kad galbūt Asociacijų sutartis su Ukraina bus pasirašyta Vilniuje lapkričio pabaigoje“, - teigė Lietuvos premjeras.

Premjero ir dešimties į Briuselį atvykusių Vyriausybės narių trečiadienį dar laukia susitikimai su Europos Parlamento ir ES Tarybos vadovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.