Pirmininkavimui pasiruošta, bet namų darbų dar liko

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Lietuvos pirmininkavimo metu ES prioritetai turėtų būti susitarimo dėl ekonomikos augimo ir darbo vietų kūrimo įgyvendinimas, bankinės sąjungos kūrimas ir vidaus energetikos rinkos kūrimo užbaigimas.<br>EK
Lietuvos pirmininkavimo metu ES prioritetai turėtų būti susitarimo dėl ekonomikos augimo ir darbo vietų kūrimo įgyvendinimas, bankinės sąjungos kūrimas ir vidaus energetikos rinkos kūrimo užbaigimas.<br>EK
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Apr 25, 2013, 8:07 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 6:42 PM

Po trečiadienį vykusių susitikimų su Europos Sąjungos institucijų vadovais Vyriausybės nariai neslėpė gerų nuotaikų. Briuselyje palankiai įvertintas Lietuvos pasirengimas liepos 1-ąją prasidėsiančiam pirmininkavimui. Tačiau paskutiniams darbams pabaigti liko vos pora mėnesių.

Paklaustas, kokios funkcijos ministrams teks ateinantį pusmetį, Vidaus reikalų ministras Alfonsas Dailis Barakauskas teigė, kad Lietuvos ministrų kabinetui reikės pirmininkauti praktiškai visiems ES Tarybos posėdžiams, derėtis su visų šalių ministrais, ieškoti kompromiso.

„Manau, kad esu pasiruošęs. Lietuva tikrai parodys, kad ji, nors ir būdama nedidelė ES šalis, turi kompetencijos ir gali pirmininkauti, susitarti ir pasiekti tuos uždavinius, kuriuos mes keliame pirmininkavimo laikotarpiu“, - teigė Vidaus reikalų ministras.

Lietuvos pirmininkavimo prioritetai – ekonominis augimas ir užimtumo didinimas, energetinis saugumas ir Rytų partnerystė. Tad svarbios užduotys turėtų tekti ir Socialinės apsaugos ir darbo ministrei Algimantai Pabedinskienei.

„Mūsų ministerijai tenka didžiulė atsakomybė tiek nacionalinėje, tiek europinėje dimensijoje. Tarsimės dėl jaunimo garantijų įgyvendinimo, užimtumo, judumo ir mobilumo bei kitų su darbo rinka susijusių klausimų“, - teigė vienintelė Vyriausybės delegacijos moteris.

Į Briuselį dėl darbinių priežasčių neatvyko ne tik ūkio ministrė Birutė Vėsaitė, bet ir energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius bei Aplinkos apsaugos ministerijos vadovas Valentinas Mazuronis.

Kokia kalba kalbės?

Nors formuojant šią vyriausybę buvo patikrintos daugumos ministrų užsienio kalbų žinios, trečiadienį Briuselyje vykusiuose susitikimuose dalyvavo ir vertėjai žodžiu.

Kai kurių ministrų nuomonės išsiskyrė ir dėl to, kokia kalba derėtų nuo liepos 1 dienos pirmininkauti Tarybos posėdžiams.

„Susitikimų metu dažniausiai kalbame anglų kalba, bet pirmininkaujanti valstybė Tarybas ir susitikimus ves lietuvių kalba. Nemanau, kad dėl to turėtume problemų”, - teigė Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Kitaip manė VRM vadovas.

„Manau, kad prezidentė buvo teisi – vienas svarbiausių dalykų yra užsienio kalbų mokėjimas. Reikia ieškoti kompromiso, o jį galima pasiekti tik komunikuojant.

Per vertėją bendrauti labai sudėtinga. Svarbu tiesiogiai kalbėti su ministrais, kolegomis, Komisijos atstovais nes tokiu būdu lengviausia susitarti ir pasiekti tikslus“, - teigė VRM ministras.

Viskas vyksta pagal planą

Ši Vyriausybė darbą pradėjo tik pernai metų gruodį. Tad pasiruoši pirmininkavimui ministrai turėjo spėti per gana trumpą laiką. Be to, premjero Algirdo Butkevičiaus teigimu, Lietuvos pirmininkavimo komanda viena mažiausių per visą pirmininkavimo ES Tarybai istoriją.

„Neįšokome į kažkokį traukinį, nes dirbome tose srityse. Kadangi dirbau Seimo Europos reikalų komitete, aptarinėjome pirmininkavimo eigas, tad mums darbotvarkės nėra nežinomos“, - po susitikimų Briuselyje teigė Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis.

„Na, pirmininkavimas ne rytoj, dar yra šiek tiek laiko, bet esame pasiruošę ir darbotvarkių projektai jau numatyti. Noriu pasidžiaugti komanda, kuri tiktai kompetentingai dirba ir tikrai mes savo darbą atliksime tinkamai ir tinkamai atstovausime Lietuvai“, - teigė žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna.

Tiesa, A. Butkevičius prisipažino, kad nepadarytų darbų dar liko namuose, kur taip pat vyks pirmininkavimo renginiai.

„Dar turime nemažai darbų. Vien tik ruošiantis priimti svečius, nes kai kurie pastatyti dar baigiami renovuoti ar statyti. Logistiniai klausimai praktiškai suderinti, pasirašomos sutartys su rėmėjais. Manau, kad žingsnis po žingsnio judam teisingu keliu ir liepos 1-ąją būsime pasiruošę“, - teigė premjeras.

Už pirmininkavimo koordinavimą atsakingos Užsienio reikalų ministerijos vadovas L. Linkevičius teigė, kad reikėjo apgalvoti įvairius dalykus: ir kur svečiai miegos, ir kokios atminimo dovanos jiems bus teikiamos, mat jos neturi būti per brangios, bet skoningos, reprezentuotų šalį, kultūrą.

„Vien Lietuvoje renginių mastai didžiuliai. Planuojama apie 200 renginių jau nekalbant apie darbo grupių posėdžius. Tai tikras logistinis iššūkis“, - teigė L. Linkevičius, pabrėžęs, kad kol kas viskas vyksta pagal planą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.