Italijos vyriausybė atjaunėjo

Naujasis šalies premjeras Enrico Letta, kaip ir buvęs ministras pirmininkas Silvio Berlusconi, yra aistringas futbolo klubo „AC Milan” fanatikas. Vis dėlto visa kita – labai skirtinga.

Italijos prezidentas G.Napolitano (kairėje) tikisi, kad palyginti jaunas E.Letta sugebės pakeisti šalies politiką.<br>AP nuotr.
Italijos prezidentas G.Napolitano (kairėje) tikisi, kad palyginti jaunas E.Letta sugebės pakeisti šalies politiką.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Apr 29, 2013, 8:54 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:10 PM

Ministro pirmininko postą iš technokrato Mario Monti vakar oficialiai perėmęs 46 metų E. Letta – vienas jauniausių premjerų tiek per Italijos istoriją, tiek visoje Europos Sąjungoje.

Analitikų teigimu, šalies prezidentas Giorgio Napolitano E. Lettą vadovauti vyriausybei pasirinko pirmiausia dėl jo nuosaikumo ir derybininko sugebėjimų.

O jų tikrai prireiks, nes ministrų kabinetas formuojamas iš plačios – centro kairės ir centro dešinės koalicijos.

Tiesa, galbūt G. Napolitano atsižvelgė ir į tai, kad E. Letta – ilgamečio S. Berlusconi palydovo Gianni Lettos sūnėnas. Esą šitoks pasirinkimas – savotiškas reveransas abiem politinėms stovykloms.

Karjeros laiptais – nuosekliai

Kaip skelbia šalies žiniasklaida, iš politinio paralyžiaus Italiją vaduos „dialogo ir tarpininkavimo meistras”. E.Letta – išties dar jaunas, bet jau patyręs politikas.

Pizoje gimęs E. Letta karjerą pradėjo nuosaikioje Krikščionių demokratų partijoje, kur 1991–1995 metais tyliai ramiai vadovavo jaunimo sparnui.

Tačiau kai partija po vadinamojo „Tangentopoli” skandalo subyrėjo, E. Letta pasuko į kairę – įsimaišė į Demokratų partijos gretas.

Karjera įsibėgėjo staigiai – būdamas 32 metų jis tapo jauniausiu vyriausybės nariu per Italijos istoriją. Tuometis premjeras Massimo D’Alema jį paskyrė Europos reikalų ministru.

Vėliau jis dar dirbo pramonės ir komercijos ministru, o 2009 metais pakilo iki pat Demokratų partijos viršūnės – tapo partijos lyderio Piero Luigi Bersani pavaduotoju.

Atsibodo politikų žaidimai

Šiandien P. L. Bersani Demokratų partijai jau nebevadovauja. Jis atsistatydino, kai nesugebėjo suvienyti partijos kolegų balsuojant dėl naujo prezidento.

Politologai teigia, kad P. L. Bersani sužlugdė jo užsispyrimas nedirbti kartu su centro dešiniaisiais, kuriems vadovauja S. Berlusconi.

Savo ruožtu E. Letta Italijoje kaip tik garsėja kuklumu ir švelniomis manieromis, ypač naudingomis derantis dėl valdžios ir būsimo šalies valdymo gairių.

„Pirmoji ir svarbiausia mano užduotis – pasinaudoti šia neeiline proga ir institucinėmis reformomis pakeisti Italijos politiką”, – pareiškė E. Letta.

Jis neslepia siekiantis sumažinti parlamentarų skaičių, atsikratyti kelių vicepremjero pareigybių ir apskritai pakeisti rinkimų sistemą – kad politika būtų stabilesnė.

„Mūsų vyriausybė tarnaus šaliai. Italijos politikai trūksta moralumo, o dėl jo bent jau aš atiduosiu visą save – žmonėms iki gyvo kaulo įgriso politiniai žaidimai”, – pridūrė E. Letta.

Įtampą malšins kuklumu

Lengva nebus – naujajam ministrų kabinetui teks rimtai paplušėti norint suvaldyti augantį nedarbą. Be to, niekaip nepradeda augti ekonomika – šalį vis dar smaugia praėjusios vyriausybės patvirtintos drakoniškos taupymo priemonės.

Kad įtampa dar didelė, parodė vakarykštis incidentas Romoje – kaip tik tuo metu, kai prezidento rūmuose priesaikos žodžius kartojo naujosios vyriausybės nariai.

Staiga prie premjero biuro nuaidėję šūviai, sužeidę du policininkus, priminė, kad Italijoje apstu nepatenkintų tokia derybų po rinkimų baigtimi.

Kritikai, vedami 5 žvaigždučių judėjimo lyderio Beppe Grillo, tvirtina, kad E. Letta – tipiškas korumpuoto politinio elito atstovas.

Vis dėlto naujasis premjeras netgi priimdamas mandatą formuoti vyriausybę pasistengė parodyti, kad yra nusiteikęs prieš bet kokias privilegijas.

Į susitikimą su G. Napolitano jis atvyko savuoju automobiliu „Fiat”. Italams, kuriuos piktina prabangių tarnybinių limuzinų kolonos ir asmeniniai politikų vairuotojai, toks vaizdas patiko.

Kabineto sudėtis – kompromisinė

Šeštadienį pristatydamas savo ministrų kabinetą E. Letta sakė, jog didžiuojasi galėdamas į jį įtraukti jaunesnių ministrų ir moterų. Taip tikimasi atnaujinti stagnacijos apimtą šalies politinę sceną.

Savo pavaduotoju E. Letta paskyrė Angelino Alfano – buvusio premjero S. Berlusconi protežė ir jo centro dešiniosios Laisvės žmonių partijos sekretorių.

S. Berlusconi atkakliai siekė, kad jo dešinioji ranka užimtų kuo svarbesnį postą. A. Alfano taip pat tapo vidaus reikalų ministru.

Italijos centrinio banko direktoriui Fabrizio Saccomanni patikėtas finansų ir ekonomikos ministro postas. Jis turės vadovauti trečiai pagal dydį euro zonos ekonomikai.

Buvusi ES komisarė ir žmogaus teisių aktyvistė Emma Bonino paskirta užsienio reikalų ministre, o Anna Maria Cancellieri, praminta Geležine ponia dėl kompromisų nepripažįstančios pozicijos korupcijos atžvilgiu, taps teisingumo ministre.

Kol kas kompromisas toks, bet garantuoti politiškai margų partijų vienybę gali būti nelengva – E. Lettos Demokratų partija griežia dantimis, kad teks dirbti kartu su neapkenčiamu varžovu S. Berlusconi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.