Knygas estai dalija veltui

Estai nepaliauja stebinti ir žavėti pasaulio. Jie skelbiasi kaip „Skype” išradėjai, giriasi nemokamu internetu, o dabar vilioja nauja idėja Talino oro uoste – nemokamomis knygomis. Remdamasis „The Wallstreet Journal” apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-22 06:00, atnaujinta 2018-03-05 06:49

Estijos sostinės Talino oro uostas yra mažas, bet jaukus ir aptarnauja apie 2 mln. keleivių per metus. Tačiau į 45 skirtingus miestus iš Talino keliaujantys žmonės iki šiol pastebėdavo vieną trūkumą.

Taip, čia yra įprastos kavinės, parduotuvės, kur galima įsigyti drabužių, saldainių, užkandžių ar net kubietiškų cigarų. Bet oro uoste nėra knygyno, kokius vertina dažnai keliaujantys žmonės. Išsirenki knygą, šūsnį naujausių žurnalų ar laikraščių, ir lėktuvo laukimas bei skrydis neprailgsta. O ir užmigti su knyga ore lengviau.

Tokio trūkumo jaukiausiu pasaulyje tituluojamas Talino oro uostas sau negalėjo leisti ilgiau toleruoti. Ir pasiūlė problemą spręsti originaliai: prieš pusę metų oro uosto lankytojai paraginti aukoti knygas oro uostui.

Judėjimas greitai įgavo pagreitį „Facebook” ir kituose socialiniuose tinkluose. O oro uosto darbuotojus užtvindė laiškai ir skambučiai su pasiūlymais aukoti pačias įvairiausias knygas: kietais ir minkštais viršeliais, estų, anglų, rusų, suomių, švedų ir kitomis kalbomis.

Siūlyti meilės romanai ir įtempto siužeto trileriai, detektyvai ir fantastikos kūriniai. Prie aukotojų noriai prisidėjo visi – nuo Estijos prezidento Toomaso Hendriko Ilveso, verslininkų, studentų iki senolių.

„Mums paskambino garbaus amžiaus žmonės ir sakė, kad norėtų paaukoti šiek tiek knygų, bet jiems kyla sunkumų judėti. Tad mūsų žmonės nuvyko pas juos, buvo pavaišinti kava, pyragais ir atsigabeno kalnus knygų”, – sakė oro uosto ryšių su visuomene atstovas Lauri Linnamae.

Taip Talino oro uostas sukaupė per 2 tūkst. knygų, o jų skaičius vis auga. Bet įdomiausia tai, kad viskas atiduota į keleivių rankas – čia nėra jokios registracijos, jokio mokesčio ar saugumo sistemos pasiimant knygą. Nėra net bibliotekininkų. Nori skaityti? Čiumpi knygą iš lentynos ir skaitai arba vežiesi į kelionę. Kad ir į labai ilgą kelionę.

„Puikiai suprantame, kad ne visos knygos grįš atgal, tiesiog gražiai prašome, kad jei jau pasiėmėte knygą ir norite ją turėti, kitą sykį, kai lankysitės, atvežkite mums kitą knygą, kurios jums nebereikia”, – sakė L. Linnamae.

Kol kas estiškas knygų dalijimosi modelis nekelia grėsmės pasaulio oro uostuose įkurtiems knygynams, kur už knygas galima tikėtis suploti nuo keliolikos iki dešimčių eurų. Tačiau knygų įvairovė Talino oro uoste išties stebina.

„Iš pradžių kiek nerimavome, kad gausime daug menkaverčio popieriaus. Bet realybė pasirodė visiškai kitokia – sulaukėme daug klasikinių kūrinių”, – teigė atstovas.

Jei pasiseks ir tuo metu knyga nebus paimta, Talino oro uosto bibliotekoje bus galima rasti ir britų žurnalisto Jeremy Clarksono knygų, ir Victoro Hugo „Vargdienius”, ir Alexandre’o Dumas „Tris muškietininkus”. („The Wallstreet Journal”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.